Τσίπρας: Μέσα από προκλήσεις το αύριο των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Τσίπρας: Μέσα από προκλήσεις το αύριο των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Κατηγορία

christos.papad…
Τρίτη 08/03/2016 – 20:02

Τσίπρας

«ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ»                                                                                                  

«Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας –Τουρκίας στη Σμύρνη.

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι τα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. «Είμαστε εδώ για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά εμάς και τις δικές μας αξίες», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν θα μας επιβάλει κανείς τη λύση, εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα».

Ακόμα, χαρακτήρισε σημαντικό ότι υπάρχει βούληση να αντιμετωπιστεί από κοινού το προσφυγικό και τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων.

«Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στην επικαιροποίηση πρωτοκόλλων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και τόνισε ότι πρέπει να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών, με τις δύο χώρες να εκμεταλλεύονται τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα που διαθέτουν «στο πλαίσιο της κούρσας εξοπλισμών των προηγούμενων ετών».

Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιά και φιλοξενία ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν θα είναι οι χώρες αυτές που θα δεχτούν την μόνιμη παραμονή όλων των ανθρώπων αυτών που δικαιούνται άσυλο στην Ευρώπη.

Σχολίασε ως ενδιαφέρουσα την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού στη Σύνοδο υπογραμμίζοντας ότι η βασική αρχή είναι να χτυπηθεί το μοντέλο της διακίνησης.

«Σε ό, τι αφορά την ηθική της πλευρά λέει η πρόταση να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη να περάσουν μέσω της παράνομης διακίνησης και να ανοίξουμε μία νόμιμη οδό ζητώντας άσυλο εδώ στην Τουρκία και να περνάει από δω αριθμός προσφύγων στην Ευρώπη», εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, εκτίμησε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στην επόμενη Σύνοδο να πάρουμε οριστικές αποφάσεις.

«Γι’ αυτό προωθούμε από κοινού μόνιμη ροή προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτόχρονα λαμβάνοντας μέτρα κατά των παράνομων μεταναστών».

Ταυτόχρονα, εκτίμησε ότι η περαιτέρω εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής στέλνει μήνυμα σε μετανάστες που προέρχονται από τρίτες χώρες ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη.

Στη συνάντηση εξετάστηκε το Κυπριακό, ενώ σύμφωνα με τον Αλέξης Τσίπρα τέθηκε και το ζήτημα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου που όπως σημείωσε αυξήθηκαν όπως και οι εμπλοκές.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε, ερωτηθείς σχετικά ότι το casus belli είναι κατάλοιπο άλλης εποχής και δεν βοηθά στο κλίμα συνεργασίας.

Ζούμε σε μία περίοδο που στον βορρά έχουμε μία θερμή κατάσταση στον νότο μια κατάσταση εύθραυστη το Αιγαίο πρέπει να διατηρηθεί μία θάλασσα ειρήνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στα όσα συμφωνήθηκαν και στις σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας, τη μεγάλη σημασία στον τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε την αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Άγκυρας.

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας σιδηροδρομικών συνδέσεων, και να αναπτύξουμε υπερταχεία που θα συνδέει Κωνσταντινούπολη με Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, συμφωνήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Νταβούτογλου: «Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση»

«Το προσφυγικό αλλά και θέματα διμερούς συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας», ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη, κάνοντας λόγο για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ερωτηθείς για τις τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις».

Ακόμα, αναφερόμενος στο casus belli, είπε ότι η απόφαση το 1996 ελήφθη ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες και κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν αυτές τις αποφάσεις.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι εχθρικές πολιτικές πήγαν πίσω τις δύο χώρες και ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα.

«Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, δεν θα εμποδιστούν οι διακινητές. Σχετικά με τους πρόσφυγες που εντοπίζονται στο Αιγαίο, τόνισε ότι θα επιστρέφουν στην Τουρκία, ενώ οι δικαιούντες άσυλο θα μετεγκαθίστανται απευθείας σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στους διακινητές, όταν βλέπουμε πτώματα παιδιών στις ακτές μας» είπε και διευκρίνισε ότι όσοι επιθυμούν να παραμείνουν στην Τουρκία, θα παραμένουν, ενώ θα φεύγουν εκείνοι που το επιθυμούν και πληρούν τις προϋποθέσεις.

Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήγησε ότι το ποσό των τριών δισ. που ζήτησε η Άγκυρα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ζήτησε να γίνει δίκαιη κατανομή των βαρών.

Όπως εξήγησε, εκτός από τους Σύριους πρόσφυγες, υπάρχουν και μετανάστες από πολλές άλλες χώρες. «Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει διάθεση να καταθέσει τα όπλα, συνεπώς κι εμείς πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας», τόνισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ζήτησε να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Όπως τόνισε αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική συνεργασία ο Τούρκος Πρωθυπουργός, συζητήθηκε η βελτίωση της θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ πόλεων των δύο χωρών.

Στη συνέχεια, αποκάλυψε ότι σχεδιάζεται αεροπορική σύνδεση Άγκυρας – Αθήνας, αλλά και η κατασκευή υπερταχείας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα.

Παράλληλα, στάθηκε στη συνεργασία στον τουριστικό τομέα, ενώ εξήγησε ότι τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε και σε δυνατότητες επενδύσεων.

Παράλληλα, όπως είπε, Αιγαίο και Κυπριακό βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων.

Προ των δηλώσεων των ηγετών Ελλάδας – Τουρκίας, υπεγράφησαν διμερείς συμφωνίες από υπουργούς των δύο χωρών.

Τσίπρας

Τσίπρας

Τσίπρας

Τσίπρας

Διαβάστε επίσης: Υπογραφή Συμφωνιών Ελλάδας – Τουρκίας

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...