Τσίπρας: Σε νευρική κρίση η Ευρώπη – Χρειάζεται να αλλάξει πορεία

Τσίπρας: Σε νευρική κρίση η Ευρώπη – Χρειάζεται να αλλάξει πορεία

Κατηγορία

christos.papad…
Παρασκευή 26/02/2016 – 21:30

tsipras-pitela

Αυστηρά μηνύματα, εντός και εκτός συνόρων, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός  αμέσως μετά με την συνάντησή του με τον Τζιάννι Πιτέλα, κάνοντας λόγο για «Ευρώπη σε νευρική κρίση», στην οποία αναπτύσσονται και ενισχύονται ακροδεξιές δυνάμεις και μισαλλόδοξες απόψεις.

Με την κατάσταση λόγω των διογκωμένων προσφυγικών ροών να είναι εκρηκτική και τη στάση της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να παραμένει άτεγκτη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, να υψώσουν το δικό τους τείχος απέναντι στα τείχη της ντροπής που υψώνουν ακροδεξιές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν στην Ευρώπη εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας. «Περισσότερο από ποτέ η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία», χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η σύγκρουση δεν είναι μεταξύ των κρατών, αλλά ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές δυνάμεις.

«Πρέπει όλοι να σέβονται τους κανόνες»

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς σεβασμό στους κοινούς κανόνες, στις κοινές ευθύνες και κοινές δεσμεύσεις και πρόσθεσε ότι οι μονομερείς πρωτοβουλίες, οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, είναι πρωτοβουλίες που υποσκάπτουν τα θεμέλια και τη διαδικασία ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν ρωτήθηκε μάλιστα για τη στάση της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, λαμβανομένης υπόψιν της αμφιλεγόμενης στάσης της Τουρκίας, έναντι της απόφασης για εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είπε ότι προχθές το βράδυ υπήρξε «οριστικό κλείσιμο» της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην βάση της απόφασης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, και «καθορίστηκε απολύτως το επιχειρησιακό σχέδιο».

Στο σημείο αυτό, κατέστησε σαφές ότι «το ΝΑΤΟ δεν έχει στο επιχειρησιακό του πλάνο καμία εξουσιοδότηση ανάληψης δράσης για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών, αλλά έχει την δυνατότητα μέσω της υψηλής τεχνολογίας των φρεγατών να εντοπίζει τις κινήσεις των διακινητών στις τουρκικές ακτές και να ειδοποιεί την Frontex, το Τουρκικό Λιμενικό, και το Ελληνικό βεβαίως, αν πρόκειται για τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ώστε να παρεμβαίνουν».

Τόνισε δε, ότι αν πραγματικά θέλουμε να σταματήσουμε τις ροές, «και πιστεύω ότι μπορούμε να τις σταματήσουμε», πρέπει να εντοπιστεί το κύκλωμα της διακίνησης στα τουρκικά παράλια, ομοίως να εντοπιστεί «και αυτή η μεγάλη βιομηχανία, αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται κολυμπώντας, έρχονται πάνω σε κάποιες βάρκες, υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία διακινητών στην άλλη πλευρά, δηλαδή ανθρώπων που αυτή την στιγμή αισχροκερδούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη προσδοκία» και να «χτυπήσουμε τους διακινητές».

Στο τραπέζι η απειλή με μπλοκάρισμα χρηματοδοτικών πακέτων

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός άφησε τέλος, να εννοηθεί ότι θα τηρήσει σκληρή στάση στη σύνοδο κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, με την συμμετοχή της Τουρκίας, ενδεχομένως μπλοκάροντας χρηματοδοτικά πακέτα σε άλλες χώρες.

«Δεν μπορείς να είσαι α-λα κάρτ στην Ευρώπη. Να παίρνεις χρηματοδότηση αλλά να μην δέχεσαι κανόνες. Μας έλεγαν οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται «pacta sunt servanda», το ίδιο θα ζητήσουμε κι εμείς» είπε με έμφαση.

Τέλος, είπε με έμφαση ότι η Αθήνα θα ζητήσει «δεσμευτικές αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο που θα εφαρμοστούν από όλους», συμπληρώνοντας με νόημα ότι οι αντιπαραθέσεις και οι συμμαχίες στην Ευρώπη είναι πολιτικού χαρακτήρα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...