Τσίπρας: Σημαντική η στήριξη της Γαλλίας

Παρασκευή 03/06/2016 – 21:22ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ                                                Όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο ομόλογό του Μάνουελ Βαλς και στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το ζήτημα των επενδύσεων.
Αμέσως μετά την κατ ΄ιδίαν συνάντηση και την υπογραφή του οδικού χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι «στις δυσκολίες στηρίζουμε και έχουμε στηρίξει ο ένας τον άλλο».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στάση που τήρησε η Γαλλία στη δύσκολη διαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, αποκρούοντας εκβιασμούς και ακρότητες οι οποίες, με αφετηρία την Ελλάδα, έθεταν σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης.
Αναφέρθηκε μάλιστα και στην απόφαση του Eurogroup, που «σηματοδοτεί νέα αφετηρία για την ελληνική οικονομία» και στην απόφαση για την απομείωση του ελληνικού χρέους που «αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών», εμπιστοσύνη που θα ενισχυθεί με τις αναγκαίες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και ανάπτυξη.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών είπε ότι μπαίνουν οι προτεραιότητες σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, τεχνογνωσία για τη δημόσια διοίκηση, επενδύσεις σε υποδομές, ενέργεια, τουρισμό, έρευνα, πολιτισμό.
Επιπλέον, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία των δύο χωρών για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις και το προσφυγικό, για το οποίο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα σε μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα.
Υπογράμμισε, τέλος ότι παρά το γεγονός ότι το Παρίσι αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τις πλημμύρες, ο κ. Βαλς δεν ανέβαλε το ταξίδι του και ήρθε να στηρίξει την Ελλάδα.
Ποιο μήνυμα έστειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός«Ήλθα στην Ελλάδα με ένα μήνυμα: Η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ελλάδας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Ταυτόχρονα ο Γάλλος πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα προς τους Γάλλους επενδυτές λέγοντας «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα», ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση ότι «θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Βαλς ανέφερε ότι πριν ένα χρόνο κάποιοι φαντάζονταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη και υπογράμμισε εν συνεχεία τη συμβολή του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ώστε να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.
«Μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, η Συνθήκη Σένγκεν χωρίς την Ελλάδα, εκπροσωπεί μια άλλη αντίληψη για την Ευρώπη, την οποία δεν συμμεριζόμαστε» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, αναφέροντας επίσης ότι η δόση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα θα δοθεί σύντομα, ενώ εξέφρασε και την ελπίδα να ευοδωθεί λύση για την ελάφρυνση του χρέους.
Πώς τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός
«Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα, σε συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου Ολάντ στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, επιβεβαιώνει την πολύ στενή σχέση συνεργασίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις χώρες μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογό του Μάνουελ Βαλς στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται κοινές αξίες και βρεθήκαμε πολλές φορές, στην κοινή ευρωπαϊκή μας διαδρομή υπερασπιζόμενοι από την ίδια πλευρά δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών μας και ένα όραμα για μια Ευρώπη με κοινωνική συνοχή» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτή την κοινή ιστορία, τον κοινό βηματισμό τον συνεχίζουμε και σήμερα».
«Η κυβέρνησή σας στάθηκε στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πέρυσι το καλοκαίρι και αυτό οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε» σημείωσε ο Πρωθυπουργός. «Το γεγονός ότι σήμερα είστε εδώ, παρά τις καιρικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, σηματοδοτεί την αταλάντευτη στάση στήριξης στην χώρα μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό» είπε ο Αλ. Τσίπρας.
«Αγαπητέ Αλέξη σ΄ ευχαριστώ για την υποδοχή σου. Στη Γαλλική αρχαιολογική σχολή είδαμε μια πάρα πολύ ωραία επιγραφή που έλεγε ότι η Σχολή αυτή δημιουργήθηκε σε ένδειξη φιλίας και τιμής προς την αρχαία Ελλάδα και σε ένδειξη φιλίας προς τη σημερινή Ελλάδα. Και νομίζω ότι μετά από 150 χρόνια ισχύουν όλα αυτά ακόμα» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός.
«Εάν στηρίξαμε την Ελλάδα για να παραμείνει στην ευρωζώνη και εάν στηρίξαμε τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις είναι γιατί η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης» είπε ο κ. Βαλς και αναφέρθηκε στην ιστορία και τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη. «Και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη έχουμε ανάγκη την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι τώρα έχει περατωθεί μια περίοδος. Ο κ. Βαλς εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη να είναι μια περίοδος ανάπτυξης, ελπίδας και απασχόλησης για όλους τους Έλληνες.
«Έχουμε να επεξεργαστούμε πολλούς φακέλους από κοινού για το μέλλον της Ευρώπης και το προσφυγικό, που η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή, και η Γαλλία είναι αλληλέγγυα και για να οικοδομήσουμε ένα πρότυπο ανάπτυξης με σεβασμό στα δικαιώματα», ανέφερε.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...