Τσίπρας: Στο επίκεντρο πλέον η ανάπτυξη

Πέμπτη 16/06/2016 – 22:08Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΝ «ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ                                                                              Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ
Στο επίκεντρο πλέον μπαίνει η ανάπτυξη, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση», στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στρατηγικός στόχος είναι η «Δίκαιη Ανάπτυξη», την οποία περιέγραψε ως «ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις». 
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «χαοτικές διαφορές με όσους κατέστρεψαν τη χώρα». «Ως ανάπτυξη αυτοί εννοούν: επενδύσεις με χαμηλό κόστος εργασίας, real estate χωρίς καμία μέριμνα για περιβάλλον, διανομή υπέρ των λίγων με μείωση φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα, μία νεοφιλελεύθερη δυστοπία.
Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση,  επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται γύρω από την ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας που, όπως είπε, μειώνεται σταδιακά και επέμεινε στον καίριο ρόλο των δημοσίων επενδύσεων και για δεύτερη συνεχόμενη φορά καταφέρνουμε ν’ αυξήσουμε το ΠΔΕ κατά 250 εκατομμύρια ευρώ.
«Κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία»
«Η κυβέρνηση εστιάζει σε πόρους και δυνατότητες ανεκμετάλλευτες, στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τα υψηλά ποσοστά νέων με πτυχία τριτοβάθμιας παιδείας, τη γη και το φυσικό περιβάλλον, τη γεωγραφική θέση της χώρας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ένα «κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία, που παρέχει υπηρεσίες υψηλής στάθμης, αντιγραφειοκρατικό για τους παραγωγικούς φορείς».
«Το δικό μας όραμα: Δίκαιη Ανάπτυξη, Βιώσιμη και Δημοκρατική»
Συνεχίζοντας τις αναφορές του σε ζητήματα ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για όραμα της κυβέρνησης για «δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή βιώσιμη και δημοκρατική»:
    «Βιώσιμη: δεν εξαντλεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους αλλά μεριμνά για την διατήρηση και αναπαραγωγή τους».
    «Δημοκρατική: μοίρασμα των ωφελειών, εμβάθυνση δημοκρατικών θεσμών, ενσωμάτωση της κοινωνίας στην πολιτική ζωή».
Αναπτυξιακά εργαλεία
 «Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών είναι το ισχυρότερο και το απαραίτητο σήμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων», υπερθεμάτισε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε, η επικείμενη επαναφορά του waiver και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφαλίζουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων.
«Τομή» ο αναπτυξιακός νόμος
Μιλώντας για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τον χαρακτήρισε «τομή» και τον περιέγραψε ως «προϊόν πολύμηνης εντατικής διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, που αντανακλά όλη τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού».  Όπως εξήγησε, ο νέος αναπτυξιακός νόμος:
    Επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό
    Στοχεύει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επανεκβιομηχάνιση
    Στηρίζει περιοχές με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική.
    Ενισχύει πρωτίστως με φοροαπαλλαγές που συνδέονται με την απόδοση.
    Απλοποιεί διαδικασίες και αυξάνεται η διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών.
Επιπλέον, προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενεργοποιούνται οι προσκλήσεις από το νέο ΕΣΠΑ ύψους 9 δισεκατομμύρια και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2016, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ 07-13, τα ΕΣΠΑ 14-20, τα αγροτικά προγράμματα και τους πόρους του Αναπτυξιακού, υπάρχουν διαθέσιμα 6,75 δισ. ευρώ,
Εξάλλου, αναφερόμενος στο πακέτο Junker (πρόγραμμα EFSI), είπε ότι ήδη έχουν εγκριθεί για ένταξη 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής -και επωφελούς για το Δημόσιο- εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα.
Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους συνιστωσών του νέου ταμείου συνίσταται σε τρεις πυλώνες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:
    Τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, σε τίμημα επωφελές για το ελληνικό δημόσιο, με όρους που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων όσο και τη δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας.
    Πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με στόχο μεταφορά τεχνογνωσίας και εισροή ρευστότητας.
    Αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης για υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό και ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων, αρχικά στους τομείς μεταποίησης, τροφίμων και ποτών, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τουρισμού, καθώς και στην ανάγκη ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης, με στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
Επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση μεγάλων έργων υποδομής.
«Παραλάβαμε 5 συμβάσεις παραχώρησης οδικών αξόνων, οι οποίες είχαν υπογραφεί το 2007 και προβλεπόταν να ολοκληρωθούν το 2012. Οκτώ χρόνια μετά την έναρξη των έργων, είχε υλοποιηθεί μόλις το 40% των εργασιών», επεσήμανε. Στάθηκε επίσης στην ενεργοποίηση της διυπουργικής επιτροπής μεγάλων έργων και έκανε λόγο για επιτάχυνση του ρυθμού εκτέλεσης των  εργασιών σε όλα τα κατασκευαστικά μέτωπα των αυτοκινητοδρόμων.
Επίσης, διαβεβαίωσε ότι οι πέντε οδικοί άξονες (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, Μαλιακός – Κλειδί, Ολυμπία Οδός, Ιονία Όδος, Ε65) θα ολοκληρωθούν εντός του έτους και έως το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ αναφερόμενος στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, είπε ότι ξεκινούν εκ νέου οι εργασίες σε τέσσερις σταθμούς και δημιουργούνται 1.500 θέσεις εργασίας εντός του καλοκαιριού.
«Και πλέον, μπαίνει ο τελικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου που περιλαμβάνει τη λειτουργία της βασικής γραμμής και την επέκταση μέχρι την Καλαμαριά, εντός το 2020», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Σχεδιασμός για νέα έργα
Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για νέα έργα. Χαρακτήρισε «έργο πνοής» τη Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας και προανήγγειλε τη δημοπράτηση εντός του 2016 του πρώτου τμήματος (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) της Γραμμής, για 14 σταθμούς, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Όπως είπε, το τμήμα αυτό θα εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 200.000 επιβάτες.
Για το αεροδρόμιο στο Καστέλι, είπε ότι στα τέλη Ιουλίου υποβάλλονται οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, ενώ σε ό,τι αφορά τον Βόρειο Οδικός Άξονας Κρήτης, προανήγγειλε τη διενέργεια Στρατηγικής Μελέτης από πόρους του ΕΣΠΑ, με σκοπό τη διατύπωση σε χρηματοδοτικό και τεχνικό επίπεδο ενός σχεδίου για ένα ολοκληρωμένο βιώσιμο έργο που θα ενώνει τα Χανιά με το Λασίθι με έναν σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο.
Ο Σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. Τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του έργου, το ταξίδι Πάτρα – Αθήνα θα διαρκεί 2 ώρες, ενώ το ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα διαρκεί  3 ώρες και 15 λεπτά.
Αναφέρθηκε στην επέκταση του τραμ προς το Κερατσίνι, που θα ξεκινήσει στα τέλη του 2018 και θα έχει ολοκληρωθεί σε μια τετραετία. Συμπλήρωσε ότι σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης και αξιοποίησης της λεγόμενης «περιοχής Λιπασμάτων», που πέρασε από τον ΟΛΠ στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, «θα μετατρέψουν αυτή την μέχρι τώρα υποβαθμισμένη και εγκαταλελειμμένη περιοχή σε δημόσιο πόλο υπερτοπικής εμβέλειας για την αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά, με χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, υγείας, πράσινου και αναψυχής».
Για το τμήμα «Λαμία – Ξυνιάδα» του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65, ανέφερε ότι ξεκινά μέσα στο 2016 η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65, προϋπολογισμού 310 εκατομμύρια ευρώ, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Αναφορικά με τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος, εξήγησε ότι μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί δύο υποτμήματα του έργου, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η σειρά των δημοπρατήσεων και θα έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το έργο ύψους 475 εκατομμυρίων θα ολοκληρωθεί στο σύνολό του το 2021, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ενέργεια
Αναφερόμενος σε έργα στον τομέα της ενέργειας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, που διατρέχει όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός είναι 2 δισ. ευρώ,  η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.
Επίσης, όπως πρόσθεσε, θα προχωρήσει η υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, προς τις τοπικές κοινωνίες.
«Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...