Τσίπρας: Το σθένος το δικό μας, είναι σθένος του λαού μας

Τσίπρας: Το σθένος το δικό μας, είναι σθένος του λαού μας

Με λόγια συγκινητικά «ότι το βραβείο αυτό ανήκει στον ελληνικό λαό», ο Έλληνας πρωθυπουργός  παρέλαβε από τον Πατρίκ Βάσμαν (ιδρυτή του περιοδικού Politique Internationale) το βραβείο πολιτικού σθένους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η χώρα περνά σε άλλη εποχή.

«Το σθένος το δικό μας είναι το σθένος του λαού μας» είπε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: «από αυτόν και τη δική του ιστορική εμπειρία και ωριμότητα αντλούμε το θάρρος και την αντοχή να στεκόμαστε όρθιοι στο λυκόφως της μεγάλης δοκιμασίας της τελευταίας επταετίας». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πυξίδα» στην πορεία του είναι το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, και με χιούμορ πρόσθεσε: «Εάν θεωρούσα το βραβείο ως προσωπικό, θα έλεγα ότι μου το απονέμετε επειδή ήμουν συχνά δυσάρεστος και θέλετε να με ενθαρρύνετε να συνεχίσω!», είπε προκαλώντας τα μειδιάματα στο πολυπληθές ακροατήριο.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι οι δοκιμασίες ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Ιανουάριο και Σεπτέμβριο του 2015) ήταν πολύ μεγάλες, «όπως τα σχέδια εξώθησης της χώρας σε οργανωμένη ή και σε άτακτη χρεοκοπία». «Προσηλωμένοι όμως στο σχέδιό μας και με σταθερή πυξίδα το συμφέρον των πολλών, δεν καμφθήκαμε» τόνισε. Ο ίδιος ένιωσε πολλές φορές, όπως ανέφερε, σαν το μυθικό Οδυσσέα που δέθηκε στο κατάρτι του πλοίου για να μην αντιδράσει στο άκουσμα του τραγουδιού των σειρήνων. «Με τη στήριξη του λαού μας σταθήκαμε όρθιοι και φέρνουμε σιγά- σιγά το πλοίο σε ήρεμα νερά (…) είπαμε “όχι” σε μια άγονη, αδιέξοδη και καταστροφική περιπέτεια για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα έχει ήδη γυρίσει σελίδα». Ειδικότερα, «το καλοκαίρι του 2018 η χώρα θα οδηγηθεί έξω από τα Μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία», τόνισε υπογραμμίζοντας, ότι «στο τέλος του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 2%». Διαμορφώνεται, έτσι, η εικόνα μιας οικονομίας σε μια χώρα που ανακάμπτει, αφήνοντας πίσω της την εικόνα μιας χώρα σε διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ακόμη.Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι τα μηνύματα είναι «κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά και ότι δεν υπάρχουν στο τραπέζι παράλογες απαιτήσεις ούτε τεχνητές καθυστερήσεις». Ατενίζοντας το μέλλον ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «το βασικό αιτούμενο για την επόμενη μέρα» στη χώρα, είναι «ο σχεδιασμός ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, σύγχρονου, βιώσιμου και δίκαιου (…) ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας (…) ενός μοντέλου που θα παράγει θέσεις σταθερής και αξιόπρεπους εργασίας (…) που θα επενδύει στην καινοτομία, στην νεοφυή επιχειρηματικότητα, στις νέες τεχνολογίες (…) και με απόλυτη προτεραιότητα, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ανάκτηση της εργασίας. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα απεγκλωβίζει τη χώρα από την παγίδα στην οποία ήταν για δεκαετίες εγκλωβισμένη».

Το…προσκλητήριο σε επιχειρηματικούς κολοσσούς

Σε πρόγευμα εργασίας που είχε αμέσως μετά με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών,  ο πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο λέγοντας: «τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Μεταξύ πολλών άλλων, στο πρόγευμα έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι μεγάλων γαλλικών, αλλά και πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Airbus, η Blackrock, η Suez, η L’ Oreal, η Morgan Stanley. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για το «θετικό momentum» της ελληνικής οικονομίας, υπενθύμισε στους συνομιλητές του τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση ότι το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. Ανέφερε, παράλληλα, τη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% στο 20% σχεδόν.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις –ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία. Ο ίδιος, επανέλαβε ότι το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί, ενώ αναφέρθηκε στην διαρκή αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και στην επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επισημάνει το «υψηλό δεκαετίας» στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, ενώ ειδική μνεία έκανε για τη σημασία του μηχανισμού για το ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup και με γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση –το περίφημο «γαλλικό κλειδί» της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου. «Πάντοτε πίστευα στη ευρωπαϊκή ιδέα, είμαι ευρωπαϊστής επειδή ακριβώς είμαι αριστερός. Και αυτό διότι η Ευρώπη αποτελεί το πεδίο αγώνων αλλά και των λύσεων για τα ζητήματα των πολλών και των αδύναμων», διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας τους συνομιλητές του, τονίζοντας  ότι «παρά τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και ιδέες, μπορούμε και οφείλουμε να συζητάμε όσοι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές». Επιπρόσθετα, υπογράμμισε τις τρεις παράλληλες κρίσεις που διαχειρίζεται η Ευρώπη: Την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφαλείας. «Μόνο με ενότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις τέτοιων διαστάσεων», ήταν το συμπέρασμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι μετέχοντες στο πρόγευμα εργασίας. Σημειωτέον πως η συζήτηση έφτασε και στο θέμα του ευρωπαϊκού μέλλοντος, με τον πρωθυπουργό να τονίζει εκ νέου την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών, «στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της», όπως φέρεται ειπών. Στο τραπέζι έπεσαν και συγκεκριμένες ιδέες, όπως οι προτάσεις για κοινό υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό, και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης.ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πολιτική εκκρεμότητα στη Γερμανία, τονίζοντας πως είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση.

«Δεν ανοίξαμε το κουτί της Πανδώρας για την Ε.Ε»

Τέλος, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της βράβευσής του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι παρότι ο ελληνικός λαός είχε τη δυνατότητα να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για Ευρωζώνη και Ε.Ε. ούτε μία στιγμή η πλειοψηφία του δεν αμφισβήτησε την παρουσία του στην καρδιά της Ευρώπης.

 «Δεν θα αρκεστώ να πω ότι είμαι Ευρωπαίος επειδή είμαι Έλληνας, είμαι ευρωπαϊστής επειδή είμαι και αριστερός» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι η πλειονότητα του λαού δεν αμφισβήτησε την παρουσία στην καρδιά της Ευρώπης ακόμα κι όταν κάποιοι ακραίοι σχεδίαζαν την τιμωρητική έξοδο. «Ακόμη και όταν κάποιοι ακραίοι στην Ευρώπη σχεδίαζαν, είτε από πολιτική διαστροφή είτε από άγνοια κινδύνου, την τιμωρητική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και επέβαλαν τη συνέχιση του καθεστώτος εξαίρεσης στην Ελλάδα, ασχέτως του ότι γνώριζαν από την αρχή, εκείνο που και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ παραδέχτηκε μόλις πρόσφατα. Ότι, δηλαδή, τα διαδοχικά Μνημόνια λιτότητας σχεδιάστηκαν για να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες – όχι την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό ιδεώδες» είπε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε, ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός παρά την πρωτοφανή πίεση «παραμείναμε, δεν αποχωρήσαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε εντός του κοινού πλαισίου, εντός της Ευρώπης».Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι η περιπέτεια της κρίσης «φτάνει στο τέλος τον Αύγουστο του 2018 με την έξοδο από τα μνημόνια».Η Ευρώπη είναι γεμάτη αντιθέσεις και αντινομίες, προϊόν του εκάστοτε πολιτικού συσχετισμού καθώς και ότιη πρόσφατη κρίση διεύρυνε τις ανισότητες, ακόμη και μεταξύ των πολιτών στα ίδια τα κράτη – μέλη, ανέφερε. Και τόνισε ότι η αρχή του κράτους δικαίου και οι δημοκρατικές αρχές είναι ακρογωνιαίος λίθος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημείωσε πως οι κοινές αξίες «μάς επιτρέπουν να μιλούμε και για ενοποίηση στον οικονομικό τομέα». Εκτίμησε επιπλέον ότι η κρίση απομάκρυνε την Ε.Ε. από τις ιδρυτικές της αξίες και η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες αυτής της κρίσης, που βάθυνε το ρήγμα βορρά και νότου. Τέλος, ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας, ζητώντας την υλοποίηση από την Ευρώπη συγκεκριμένων δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/310919-Tsipras-To-sthenos-to-diko-mas-einai-sthenos-toy-laoy-mas ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...