Τσίπρας: Το 2018, έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία

Τσίπρας: Το 2018, έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία

Τσίπρας

“Η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του στο περιοδικό European Business Review (EBR), επισημαίνει ότι «το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018»

Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι «υπάρχουν ακόμη προβλήματα και δυσκολίες που καλούμαστε να υπερβούμε», όπως η υψηλή φορολόγηση. «Είναι μια πολύ δύσκολη πολιτική απόφαση, υπό την πίεση των έκτακτων συνθηκών στις οποίες βρέθηκε η χώρα και την πίεση των πιστωτών μας να φύγουμε από τη μακρά περίοδο των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στην κρίση. Ωστόσο η πεποίθησή μας όταν λάβαμε αυτή την πολιτική απόφαση ήταν και συνεχίζει να είναι ότι αυτές οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι μόνιμες αλλά προσωρινές» σημειώνει, διαβεβαιώνοντας ότι «η έξοδος από την κρίση θα επιτρέψει και πάλι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται για πρώτη φορά τα τελευταία τρία συνεχόμενα τρίμηνα, κάτι που έχει να συμβεί από το 2006» ενώ, όπως αναφέρει, «οι ενδείξεις μάς λένε πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι εκείνο των προβλέψεων, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή αξιοπιστίας στις εκτιμήσεις που δεν έχει καμία σχέση με τις προβλέψεις των προηγούμενων ετών, ιδιαίτερα των πρώτων ετών της κρίσης, όταν μιλούσαν για οριακή ανάπτυξη όλη την ώρα, αλλά υπήρχε συνεχόμενη ύφεση».

«Η ανεργία από το υψηλότερο ποσοστό της στα τέλη του 2014 έχει μειωθεί τώρα περίπου κατά 7 μονάδες, με τη δημιουργία περίπου 300.000 νέων θέσεων εργασίας και είναι κοντά στο πρώτο ορόσημο του 20%. Στον δημοσιονομικό τομέα, έχουμε επιτύχει μια ιστορική, αξιόπιστη προσαρμογή για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης. Με αυτή τη θετική δυναμική, θα καλωσορίσουμε το νέο έτος και άρα, το 2018 θα είναι ένα έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, και μαζί τους, θα έλεγα, μια ολόκληρη εποχή, μια ολόκληρη ιστορική εποχή, και να εισέρχεται στην επόμενη μέρα με ισχυρά ποσοστά ανάπτυξης» συνεχίζει.

Χαρακτηρίζει παράλληλα «πολύ θετική εξέλιξη» το «έγκαιρο κλείσιμο του τεχνικού τμήματος της 3ης αξιολόγησης, που – όπως επισημαίνει – «παρά τις γνωστές Κασσάνδρες, δεν συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα». Αντίθετα, συμπληρώνει, «η αξιοπιστία της δημοσιονομικής μας προσπάθειας επέτρεψε όχι μόνο την αποτροπή νέων μέτρων, αλλά και την ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, με τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 30% κατά μέσο όρο».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει επιπλέον ότι «οι αγορές έχουν ήδη τοποθετήσει την ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα και το πράσινο φως για την τελική έξοδο από τα μνημόνια σε μερικούς μήνες από σήμερα, το επόμενο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2018, έχει δοθεί».

Σημειώνει δε πως «η καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που δεν μπορούν να δεχθούν, δεν μπορούν να καταλάβουν πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, είναι τα αποτελέσματα: Τα πραγματικά γεγονότα όπως αντανακλώνται στους οικονομικούς δείκτες μας, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας ικανότητας, οι εκθέσεις των διεθνών αναλυτών, η έξοδός μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το περασμένο καλοκαίρι, μια ιστορική στιγμή έπειτα από σχεδόν 7 χρόνια, έως τη θετική υποδοχή των ελληνικών ομολόγων αυτό το καλοκαίρι, αλλά και πριν από μερικές ημέρες από τις διεθνείς αγορές».

«Η παρούσα κατάσταση μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν μας επιτρέπει να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας» συμπληρώνει ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/314567-Tsipras-To-2018-etos-orosemo-gia-ten-Ellada-kai-ten-ellenike-oikonomia ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...