Τσίπρας σε Ζάεφ: Πρώτα ο αλυτρωτισμός και μετά το όνομα

Τσίπρας σε Ζάεφ: Πρώτα ο αλυτρωτισμός και μετά το όνομα

Ηχηρό και σαφές μήνυμα στον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ στο Νταβός διαμηνύοντας ότι «πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες τις  μορφές του, με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον και μετά το όνομα».

Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, μετά το πέρας της τρίωρης σχεδόν συνάντησής τους: «είμαστε δυο άνθρωποι που ανήκουμε σε μια νέα γενιά. Δύο προοδευτικοί πολιτικοί, σε μία εξαιρετικά δύσκολη γειτονιά. Αγωνιζόμαστε και οι δύο να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν». Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις. «Αυτό που χρειάζεται είναι να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συν-ανάπτυξης για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, να πάει η περιοχή μπροστά, να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, την ασφάλεια, την περιφερειακή σταθερότητα. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας, ως μιας δύναμης ευθύνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή. Για αυτό τον λόγο προχωρήσαμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή Βαλκανίων σε διμερές, τριμερές, τετραμερές επίπεδο. Γνωρίζω πολύ καλά ότι σήμερα και τους 2 μας παρακολουθούν πολλοί και από τις 2 χώρες, άλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό και άλλοι με ειλικρινή ελπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας και οι δυο πολιτική έχουν την επιθυμία να αντιμετωπίσουν τις υπαρκτές διαφορές τους με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. «Και το λέω γιατί δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού κ καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσομε αλυτρωτισμό σε όλες μορφές, με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον», τόνισε με νόημα.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό είναι διατεθειμένος να προωθήσει διαδικασίες που είχε αναστείλει η δική του κυβέρνηση.Παράδειγμα: Η υποψηφιότητα των Σκοπίων για την Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την ΕΕ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και ένταξη στο ΝΑΤΟ που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο ανοιχτών θεμάτων. Ο πρωθυπουργός, κατέστησε σαφές, ότι πρέπει να συμφωνήσουν σε σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων και στο πλαίσιο αυτό έγινε ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο των ιδεών που αντάλλαξαν στις διαβουλεύσεις του ΟΗΕ. Ενώ όπως είπε, «συμφωνήσαμε ότι η συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αρχίσαμε με πρωτοβουλία της Ελλάδας το 2016 θα εντατικοποιηθούν. Στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των διασυνοριακών επαφών. Σημαντικό άνοιγμα είναι η διασυνοριακή διάβαση Πρεσπών, έργο ιδιαίτερα σημαντικό για περιοχή».

Ζάεφ: Μετονομάζω αεροδρόμια και Εθνικές οδούς

Αλλαγή ονόματος στο αεροδρόμιο και του κεντρικού αυτοκινητόδρομου ως ένα βήμα που «καταδεικνύει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος του γείτονά μας», ανακοίνωσε από πλευράς του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων μετά την συνάντηση στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι αυτή η απόφαση αποτελεί ένα δείγμα καλής πίστης. Διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παραμείνει δεσμευμένη στην διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και ανέφερε ότι η συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις θα γίνει σε υψηλότερο επίπεδο, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που πλέον αναλαμβάνουν την ευθύνη υπό την καθοδήγηση των Πρωθυπουργών. Σημείωσε την ανάγκη η τελική λύση να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές, «να φροντίσουμε και τα συμφέροντα των δύο, να λαμβάνει υπ’ όψιν τα συμφέροντα των λαών μας» πρόσθεσε.Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η πλειονότητα των πολιτών και στις δύο χώρες θέλουν φιλικές σχέσεις, «θέλουμε να είμαστε εταίροι στην Ε.Ε. και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Ζάεφ.«Εμείς ως πρωθυπουργοί έχουμε το όραμα, την αίσθηση ευθύνης και το κουράγιο για να βρούμε λύση στο τόσο μακροχρόνιο πρόβλημα. Είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/318803-Tsipras-se-Zaeph-Prota-o-alytrotismos-kai-meta-to-onoma ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...