Τσαβούσογλου: Δεν κατηγορήσαμε τις ΗΠΑ για το πραξικόπημα

Παρά το γεγονός πως ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, να κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εξαπέλυσε πυρά κατά της Δύσης υποστηρίζοντας ότι ξένες δυνάμεις ενορχήστρωσαν την απόπειρα ανατροπής του, όμως, η Τουρκία φαίνεται να ανασκευάζει.

Σύμφωνα με συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο αραβόφωνο δίκτυο Al-Sharq «η Τουρκία δεν κατηγόρησε ποτέ τις ΗΠΑ για την απόπειρα πραξικοπήματος».

Το πρακτορείο Αnadolu, που μετέφερε τις δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου είπε: «Ως πολιτικοί, δεν είπαμε ποτέ ότι οι ΗΠΑ ή κάποιος άλλος βρίσκεται πίσω από αυτό (πραξικόπημα)», συμπληρώνοντας ότι δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις φήμες περί εμπλοκής των ΗΠΑ και άλλων χωρών στην απόπειρα.

Ωστόσο, επισήμανε πως υπάρχει η αντίληψη στην Τουρκία, πως «αν οι ΗΠΑ δεν εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τότε βρίσκονται πίσω από αυτό. Αυτή δεν είναι η αντίληψη της κυβέρνησής μου, ούτε της προεδρίας».

Μάλιστα, τόνισε πως όσο οι ΗΠΑ δεν προχωρούν στην έκδοση του ιεροκήρυκα που αποτελεί τον υπ’αριθμόν ένα εχθρό του Τούρκου προέδρου, τότε η άποψη του τουρκικού λαού θα παραμείνει η ίδια.

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την ελλιπή στήριξη ευρωπαϊκών χωρών προς την Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορώ να πω ότι γενικά δεν είχαμε αρκετή υποστήριξη από πολλές ευρωπαϊκές και δυτικές χώρες. Κάποια επιφανειακή στήριξη υπήρξε, αλλά έπειτα από τις λίγες λέξεις που ειπώθηκαν για να στηριχθεί η τουρκική δημοκρατία, άρχισαν να ασκούν κριτική στην Τουρκία».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...