Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν χρησιμοποίησε χημικά στη Συρία

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν χρησιμοποίησε χημικά στη Συρία

Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα ότι, η Τουρκία δεν έκανε ποτέ χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών της στη Συρία και καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες για να προστατέψει τους άμαχους, αφού οι συριακές κουρδικές δυνάμεις και μια μη κυβερνητική οργάνωση κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι εξαπέλυσε επίθεση με χημικά στην επαρχία Αφρίν.

«Πρόκειται απλά για μια κατασκευασμένη ιστορία. Η Τουρκία δεν χρησιμοποίησε ποτέ οποιουδήποτε είδους χημικά όπλα» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο Τούρκος υπουργός απέρριψε τις καταγγελίες χαρακτηρίζοντάς τις προπαγάνδα, στην οποία επιδίδονται οργανώσεις που πρόσκεινται στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Επιπλέον, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Τουρκία καταβάλλει τις μέγιστες προσπάθειες για να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων που διεξάγει, ενώ οι Κούρδοι YPG χρησιμοποιούν άμαχους ως «ανθρώπινες ασπίδες» στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

Οι Κούρδοι της Συρίας και μια μκο κατήγγειλαν ότι ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση με χημικό αέριο, όπου τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι στην περιοχή Αφρίν, την Παρασκευή.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για τις καταγγελίες αλλά δεν μπορεί να τις επιβεβαιώσει.

«Κρίνουμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι τουρκικές δυνάμεις να έκαναν χρήση χημικών όπλων» δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. «Συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και προστασία των άμαχων στην Αφρίν».

Ο Μπιρούσκ Χασάκα, ένας εκπρόσωπος τύπου των Κούρδων πολιτοφυλάκων YPG στην Αφρίν, ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν ένα χωριό στη βορειοδυτική Αφρίν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Από την επίθεση, 6 άνθρωποι υπέστησαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και εμφάνισαν συμπτώματα που παραπέμπουν σε μια επίθεση με χημικά.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους έπληξαν το χωριό την Παρασκευή. Επικαλούμενη νοσοκομειακές πηγές στην Αφρίν, η οργάνωση ανέφερε ότι έξι άνθρωποι, μετά την επίθεση, εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα και είχαν διεσταλμένες κόρες, ενδείξεις ότι ήταν θύματα μιας πιθανής επίθεσης με χημικά.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/322047-Tsaboysogloy-E-Toyrkia-den-chresimopoiese-chemika-ste-Syria ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...