Τσακαλώτος: Επιτέλους υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ

Τσακαλώτος: Επιτέλους υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ

«Επιτέλους υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», λέει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πορτογαλικό πρακτορείο Lusa, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα εμπόδια που υπάρχουν, επισημαίνοντας ότι  «οι περιορισμοί που έχει η ελληνική κυβέρνηση, φυσικά, δεν προέρχονται μόνο από τις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και από το πρόγραμμα με τους πιστωτές μας».

Με την Πορτογαλία να βρίσκεται σε επόμενο στάδιο, από την Ελλάδα, στο δρόμο εξόδου από τα μνημόνια και την εποπτεία των θεσμών, ο υπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχία των Πορτογάλων στις μεταρρυθμίσεις και τις αγορές. Ο Εύχεται «τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ελλάδας ελπίζουμε ότι θα εμπνεύσουν άλλους και θα ενισχύσουν τις δυνάμεις εκείνες που αναζητούν μια ευρωπαϊκή οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική τέτοια που να μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα όχι μόνο των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων αλλά και στην αίσθηση των απλών ανθρώπων ότι δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους».

Αξιολογώντας ως  «πολύ καλή είδηση» το γεγονός ότι τα ομόλογα της Πορτογαλίας έπαψαν πλέον να αξιολογούνται ως «ομόλογα υψηλού κινδύνου -σκουπίδια», σημείωσε πως αυτό δείχνε ότι «είναι δυνατόν να φθάσουμε σε μία τέτοια επιτυχία ακολουθώντας μία προοδευτική ατζέντα». Ωστόσο, προσέθεσε ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι για μια προοδευτική κυβέρνηση ο τελικός διαιτητής/κριτής της απόδοσής της πρέπει να είναι οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης».

Από την ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και πως υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup για να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα χωρίς να υπάρξει ανάγκη για άλλο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον υπουργό, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και όπως εξήγησε ο ίδιος, «υπήρξε ένα πρώτο σημάδι από τις αγορές τον περασμένο Ιούλιο» και πως «υπάρχει πολιτική βούληση τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από το Eurogroup» για να εξέλθει η Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης «χωρίς να υπάρχει ανάγκη νέου προγράμματος».

 Στα θετικά που ισχύουν και για τις οικονομίες και των δύο χωρών, ο υπουργός τόνισε πως «αυτό που είναι αισιόδοξο ωστόσο, όχι μόνο για την Πορτογαλία, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια επιτυχία, ακόμη και όταν ακολουθείται μια προοδευτική ατζέντα».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/301991-Tsakalotos-Epiteloys-yparchei-phos-sto-telos-toy-toynel ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...