Τσακαλώτος: Κούρεμα χρέους στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Τσακαλώτος: Κούρεμα χρέους στα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Ετοιμάζεται νέος φόρος 30 λεπτά στο ελληνικό κρασί!

Κούρεμα χρέους στο «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των οικονομικά αδύναμων οφειλετών και νέο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί αποκάλυψαν μέσα από τις δηλώσεις τους οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την διάρκεια συνέντευξης κοινής Τύπου.

Μετά την μάχη της διαπραγμάτευσης, είναι ξεκάθαρο πως οι καρποί των μαραθώνιων συναντήσεων  του οικονομικού επιτελείου  και των δανειστών είναι το κλείσιμο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και η εκταμίευση σε πρώτη φάση των 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν χρέη του Δημοσίου και σε ύστερο χρόνο, όταν χρειαστούν,

Τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για τις ανάγκες τς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Πότε Θα πάρουμε τα 10 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, το νέο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την πέμπτη, θα συγκληθεί νέο EWG την Παρασκευή, που θα δώσει το οκ και για τα 2 δισ. και στην συνέχεια, Θα κλείσουν  οι τράπεζες τα βιβλία τους. Το τελευταίο βήμα είναι η αξιολόγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των συνολικών αναγκών του συστήματος  και ακολουθεί η εκταμίευση του αναγκαίου ποσού.

“Κόκκινα” δάνεια

Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια στην διαπραγμάτευση έχει να κάνει με τη στρατηγική που Θα ακολουθηθεί την οποία θα την δουλέψουμε. Θα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση  για διαφορετικές περιπτώσεις δεν θα είναι μία ενιαία ρύθμιση.

Πλειστηριασμοί

Όσοι είναι ήδη στην προστασία του νόμου Κατσέλη, δεν κινδυνεύουν να μείνουν εκτός από τις νέες αλλαγές. Στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς  θα μοιράζεται το κόστος ανάμεσα στους δανειολήπτες και τις τράπεζες.
Οι οφειλέτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, το πρώτο 25%, και ακόμα 35% Το οποίο Θα έχει εισοδήματά μέχρι 35.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, οι θεσμοί ξεκίνησαν ζητώντας προστασία μόλις για το 16% των δανειοληπτών. Μέσα από την διαπραγμάτευση  θεσπίστηκαν επιπλέον κριτήρια.

Τρεις είναι οι δικλείδες προστασίας:

1. Ο υπολογισμός της οφειλής με βάση τη σημερινή εμπορική αξία.

2.Ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας, ο οποίος έχει ήδη ενισχυθεί και αναμένεται να βελτιωθεί περισσότερο ώστε  να ξεχωρίζουν οι τράπεζες τους καλούς δανειολήπτες από τούς στρατηγικούς κακοπληρωτές που μπαίνουν στο σύστημα για να το εκμεταλλευτούν.

3.Η συνολική οικονομική ανάλυση των στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με τον υπουργό, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμφέρει τις τράπεζες να κάνουν πλειστηριασμούς γιατί είναι υψηλό το κόστος συντήρησης.

Στο 25 % των πιο φτωχών,  θα υπάρχει συμμετοχή του κράτους στην πληρωμή των δανείων με ένα οικονομικό κουμπαρά  ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες. Θα βρίσκεται κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Ισοδύναμα – Νέος φόρος στο κρασί 30 λεπτά στη φιάλη.

Σχετικά με τα  ισοδύναμα για τη μη επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, οι δανειστές εξέφρασαν αμφιβολίες σχετικά Με το κατά πόσο επαρκεί το Τέλος 5 λεπτά στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούνται πρόσθετα ισοδύναμα. Σύμφωνα με το οικονομικό  επιτελείο, εξετάζονται τρεις εναλλακτικές από τις οποίες προκρίνεται η επιβολή Ειδικού Φόρου 30 λεπτών σε κάθε φιάλη κρασί.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις θετικές δηλώσεις αξιωματούχων των θεσμών, που θα βοηθήσουν και στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης  των τραπεζών.

Ντάισελμπλουμ: Τα νέα είναι καλά. Το EWG χαιρέτησε την πρόοδο της διαπραγμάτευσης

Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να απελευθερώσει τα 12 δισ. ευρώ , μετά και την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Euroworking Group  που αξιολόγησε τα σημεία της συμφωνίας που κλείνει όλες  τις διαφορές στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων.  

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε σχετικά, «η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και τη μεταφορά προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κονδυλίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, των υπόλοιπων 10 δισ.».

Εκταμίευση των 10 δις. Συγκεκριμένα, για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, είπε πώς,  «πληροφορήθηκα πως στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών επετεύχθη συμφωνία σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανόμενου και αυτού της πρώτης κατοικίας και εκείνων των οικονομικών παραγόντων που ήταν απαραίτητη για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση».

Τέλος, έστειλε ένα ξεκάθαρα θετικό μήνυμα, δηλώνοντας πως, «τα νέα είναι καλά. Το EWG συζήτησε την πορεία των εργασιών και χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...