Τσακαλώτος: Χρειάζεται λύση για το χρέος για τα επόμενα 5-10 χρόνια

Τσακαλώτος: Χρειάζεται λύση για το χρέος για τα επόμενα 5-10 χρόνια

Λύση για το χρέος, «σε βάρος χρόνου ώστε να έρθουν επενδυτές σε βάθος χρόνου, κι όχι για δύο χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2016, ζητώντας λύση που να κλείνει το θέμα για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.
 
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε δύσκολο προϋπολογισμό, δεν πανηγυρίζει κανείς, αλλά είναι δύσκολος επειδή έρχεται και συσσωρεύεται πάνω σε αυτό που ήταν πριν» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος. Στην συνέχεια ο υπουργός, έθεσε το ερώτημα, «τι είναι όμως αυτό που σωρεύεται και που ήμασταν το 2012;», για να απαντήσει ο ίδιος , «όπως τα παλαιά ανέκδοτα, θα σας πω 4 αριθμούς. Το 25 το 28 το 33 και το 50».  Το 25 είναι το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ τα 5 χρόνια, το 28% είναι η ανεργία, το 33% το ποσοστό του πληθυσμού σε φτώχεια ή κινδυνεύει να βρεθεί σε φτώχεια και το τζόκερ είναι το 50%  που «είναι οι μονάδες που έχετε χάσει από τότε που ο δικομματισμός έπαιρνε πάνω από 80%”.
 
Σχετικά με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2016 και τα πρώτα μνημόνια, ο υπουργός δήλωσε πως, Η φορολογία αυξάνεται κατά 2,67 δισ. ευρώ., αλλά στο πρώτο μνημόνιο υπήρχαν φόροι 4 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο μνημόνιο αυξήθηκαν λίγο, όμως είχαμε παράλληλα μείωση μισθών 1,7 δισ. ευρώ και συντάξεων 3 δισ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό η μείωση συντάξεων είναι 357 εκατ. ευρώ.
 
Ο «οδικός χάρτης» για την έξοδο από την κρίση
 
Τρία είναι τα πεδία για την έξοδο από την κρίση, είπε ο υπουργός Οικονομίας και όπως τα προσδιόρισε είναι:  τα συμφωνηθέντα, τα προς διαπραγμάτευση και το παράλληλο πρόγραμμα.
 
 
Συμφωνία για το χρέος που να μας καλύπτει για 5 με 10 χρόνια
 
Για το φλέγον θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τόνισε πως αυτό που χρειαζόμαστε είναι, «μία συμφωνία που οι επενδυτές θα ξέρουν ότι υπάρχει μία λύση για 5 ή 10 χρόνια γιατί αν έχουμε λύση για δύο μόνο χρόνια θα υπάρχουν επενδύσεις μόνο για 2 χρόνια και θα αρχίσει ο ίδιος φαύλος κύκλος από την αρχή».  Συνεχίζοντας, προσέθεσε πως,  διαπραγματευόμαστε και συζητάμε όχι μόνο για το χρέος αλλά και για μία διαφορετική αρχιτεκτονική γιατί και οι χώρες του Βορά  έχουν καταλάβει ότι όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά είναι καλύτερο να αυξάνουν τους μισθούς για να τονώσουν την οικονομία.
 
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
 
«Μεγάλη επιτυχία μας ότι θα χρειαστούμε κάτι πάνω από 5 δισ. ευρώ», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στο συνολικό ποσό από το δάνειο, που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.  
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πτώση στις τιμές των τραπεζικών μετοχών τονίζοντας πως, για τα 25 δισ. ευρώ του ESM λέγανε πως το ποσό ήταν μεγάλο και προκλήθηκε πρόβλημα στις τράπεζες και επηρεάστηκαν οι τιμές των μετοχών. Ενώ για την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση, δήλωσε πως, «Όταν κάναμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τις προνομιούχες μετοχές, όταν αποφασίσαμε αν θα τις μετατρέψουμε ή όχι είδαμε ότι   θα χάναμε πολλά χρήματα και γι αποφασίσαμε να μην τις μετατρέψουμε. Κερδίσαμε τελικά 1,3 δισ.  ευρώ γιατί δεν κάναμε αυτό που προτείνατε».



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...