ΤτΕ: Νέα μείωση του ELA κατά 3,2 δις ευρώ

ΤτΕ: Νέα μείωση του ELA κατά 3,2 δις ευρώ

Η βελτίωση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, έφερε νέα μείωση στη έκτακτη, ακριβή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).  Ο ELA, ήταν ένα «σωσίβιο» για την ελληνική Οικονομία, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων, κυβέρνησης-θεσμών, του 2015, όμως τώρα που οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα και τα επιτόκια δανεισμού από την ΕΚΤ είναι χαμηλά, ο ELA, μειώνει την κερδοφορία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες έχουν τονίσει ότι στόχος τους είναι η πλήρης απεξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό, μέσα στο 2018. Ήδη η Εθνική Τράπεζα είναι η πρώτη που έχει επιτύχει αυτόν τον στόχο, όπως ανακοίνωσε στις 19 Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, στις 8 Μαρτίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 16,6 δις ευρώ έως και την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 3,2 δις ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/324455-TtE-Nea-meiose-toy-ELA-kata-3-2-dis-eyro ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...