ΤτΕ: Οι προϋποθέσεις για την πλήρη άρση των Capital Controls!

«Η ΥΠΑΡΞΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ»

Τους όρους για την πλήρη άρση της «θηλιάς» των  Capital Controls, από τον «λαιμό» της ελληνικής Οικονομίας, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), στην επισκόπηση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που έδωσε στην δημοσιότητα.

Η ύπαρξη περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, παραδέχεται η ΤτΕ, δημιουργεί σημαντικές στρεβλώσεις στην επιχειρηματική λειτουργία και αποτελεί τροχοπέδη για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Όμως, η πλήρης άρση τους θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με σταθερά βήματα αρκεί να υπάρξουν οι συνθήκες «μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», τονίζεται στην επισκόπηση.

Μετά την ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος από τους δανειστές της και της επανένταξης των ελληνικών τίτλων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις, κύριες παράμετροι για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών αποτελούν η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό θα επιτρέψει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών, επιταχύνοντας την επιστροφή των καταθέσεών τους, καθώς και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει η μελέτη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος,  όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και ακολούθως στη διοχέτευση πιστώσεων στην πραγματική οικονομία και αυτό θα τονώσει την αναπτυξιακή τάση της ελληνικής Οικονομίας.

Σημαντικό ρόλο, παίζει και η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, σημαντική θεωρείται η επαναφορά της εκλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα συμβάλει στην αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησής τους και την εξάρτησή από τον ELA.

Όπως περιγράφει την κατάσταση η ΤτΕ, κάθε βήμα σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, φέρνει πιο κοντά την απελευθέρωση της αγοράς από τους ελέγχους.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...