Τόμσεν: Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της

Τόμσεν: Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της

Τόμσεν: Οι μεγάλη αύξηση φόρων δεν είναι βιώσιμη

«Δεν έχω αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους», τόνισε ο Πολ Τόμσεν σε ενημέρωση για την ευρωπαϊκή οικονομία που πραγματοποίησε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ότι «το πρόβλημά είναι εάν θα το πράξει με τρόπο φιλικό για την ανάπτυξη».

Ο γνωστός από την συμμετοχή του στην Τρόικα, των πρώτων μνημονίων, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, εξήγησε  ότι «το θέμα για εμάς δεν είναι να πετύχεις τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά με τι είδους πολιτική θα το κάνεις».

Η Ελλάδα παραμένει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα προγράμματα του ΔΝΤ και απαντώντας σε βροχή  ερωτήσεων από εκπροσώπους του Τύπου, εξέφρασε την ανησυχία του για το αν η χώρα μεσοπρόθεσμα θα συνεχίσει να πετυχαίνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης συνεχίζοντας την περικοπή των δαπανών και τις τρέχουσες φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Κορυφαίο θέμα, παραμένει η ελάφρυνση του χρέους, κάτι που για το Ταμείο, είναι προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Σχετικά, ο κ. Τόμσεν  είπε ότι  «αυτό που ζητά το ΔΝΤ είναι όταν συγκληθεί το ΔΣ για να αποφασίσει, να μπορεί να εξηγήσει ποια είναι η στρατηγική για την διαχείρισή του ελληνικού χρέους».

Ο ίδιο, προειδοποίησε για τα στενά χρονικά περιθώρια, ώστε να συμφωνηθούν όλα μέχρι το τέλος Αυγούστου. Είπε ότι  θεωρεί δύσκολο το να αποφασιστεί τελικά η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, «χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία αξιολόγηση για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Συνεπώς, τα χρονικά περιθώρια, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ESM λήγει, το καθιστούν δύσκολο».

Για την καθαρή έξοδο, τόνισε ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει ορθά το πρόγραμμα και εάν υπάρξει μία καλή συμφωνία για το χρέος, τότε θα μπορέσει να επιστέψει στις αγορές και να έχει μία «καλή έξοδο», «όλα εξαρτώνται από αυτό», τόνισε.

Σημαντικό ρόλο για την πορεία ανάκαμψής της ελληνικής Οικονομίας, έχουν οι τράπεζες, που περιμένουν να μάθουν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της ΕΚΤ.  Ο κ. Τόμσεν, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα από τα stress tests. «Μόλις ολοκληρωθούν θα εξετάσουμε τα αποτελέσματα και θα δούμε εάν υπάρχει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης,.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να μετατεθούν για μετά το πρόγραμμα, λέγοντα ότι σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος μηχανισμός, που θα το διασφαλίζει απολύτως.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/329202-Tomsen-E-Ellada-tha-petychei-toys-stochoys-tes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...