Τόμσεν και Βελκουλέσκου συνάντησαν οι Έλληνες τραπεζίτες

Τόμσεν και Βελκουλέσκου συνάντησαν οι Έλληνες τραπεζίτες

Τα «κόκκινα» δάνεια στη συνάντηση των Ελλήνων Τραπεζιτών με το ΔΝΤ

 

Τα «κόκκινα» δάνεια και η πίεση που δημιουργούν στις ελληνικές τράπεζες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) με υψηλόβαθμα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ουάσινγκτον.

 Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά την κόντρα του Ταμείου με την ΕΚΤ αναφορικά με την ανάγκη διενέργειας ελέγχου ποιότητας ενεργητικού (AQR) στις ελληνικές τράπεζες.  Ο συμβιβασμός, προβλέπει επίσπευση των ελληνικών Stress Tests τον Φεβρουάριο και διενέργεια μίνι-AQR (έλεγχο ενεργητικού).

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και η εκπρόσωπος του Ταμείου στη Τρόικα, Ντέλια Βελκουλέσκου που συμμετείχαν στη συνάντηση, παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στην ικανότητα των τραπεζών να αντέξουν τις ζημιές που μπορεί να προκύψουν από το μεγάλο ποσοστού κεφαλαίων που αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

Στην ελληνική αντιπροσωπία ήταν ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Eurobank Νίκος Καραμούζης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης καιο CFO της τράπεζας Bασίλης Ψάλτης. Από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, τονίζεται ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και αισιόδοξες για την επίτευξη των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά και για τα αποτελέσματα των stress tests του 2018. Μάλιστα, θεωρούν ότι οι στόχοι θα ξεπεραστούν αφού ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Το θέμα των τραπεζών, δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα και  στη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον (13-15 Οκτωβρίου), όσο και σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις  μεταξύ του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM)  από την ευρωπαϊκή πλευρά με στελέχη του ΔΝΤ για συζητηθεί το θέμα. Το Ταμείο είναι επιφυλακτικό, για όλα τα «υπερφορτωμένα» με κόκκινα δάνεια τραπεζικά συστήματα, όπως είναι και το Ιταλικό. 

Η σημερινή συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν στο Λονδίνο τα στελέχη της ΕΕΤ, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/305121-Tomsen-kai-Belkoyleskoy-synantesan-oi-Ellenes-trapezites ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...