Τόσκας: Υπομονή – Όλα τα σχέδια για εκκένωση Ειδομένης και Πειραιά

Τόσκας: Υπομονή – Όλα τα σχέδια για εκκένωση Ειδομένης και Πειραιά

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Παρασκευή 11/03/2016 – 10:51

πειραιάς

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ – ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΤΑΜΙΣΕΥΣΗ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΕ – ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Απέκλεισε το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και προέβλεψε ομαλοποίηση της κατάστασης σε 1-2 εβδομάδες.

Μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν πρόσφυγες που γυρνάνε στην Αθήνα αλλά και κάποιοι που πάνε το βράδυ στους καταυλισμούς για να κοιμηθούν και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Τόνισε πως, στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιληφθούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει, με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια, και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες πηγαίνοντας στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

«Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται. Και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο» είπε και πρόσθεσε: «πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά».

Αναγνώρισε πάντως, ότι δεν είναι εύκολο να πειστούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί 5 ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον Άγιο Ανδρέα. Δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία, γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη. Δεν είναι ενημερωμένοι, υπάρχουν και τα διάφορα κυκλώματα…».

Ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι από τον Γενάρη έχουν συλληφθεί 68 διακινητές, ενώ σε ότι αφορά τις ροές από την Τουρκία είπε ότι συνεχίζονται, εκτιμώντας ότι η Άγκυρα «προσπαθεί να διαπραγματευτεί μέχρι την επόμενη Σύνοδο κορυφής».

Υπογράμμισε ότι δεν έχουν δημιουργηθεί νέοι διάδρομοι, ούτε μέσω Αλβανίας ούτε μέσω Ιταλίας, και συμπλήρωσε: «απλά η Αλβανία μπήκε και αυτή στη νοοτροπία των χωρών εκείνων που μαζί με την Αυστρία πρωτοστατούν να φτιάξουν μια διαφορετική Ευρώπη που δεν σέβεται και δεν υπολογίζει».

Για την επιχείρηση του ΝΑΤΟ, είπε ότι έχει αρχίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της. «Θα δούμε μόλις ολοκληρωθεί η εφαρμογή τι αποτελέσματα θα έχει» ανέφερε ο αν. υπουργός.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μέσα στην Παρασκευή αναμένεται να αποφασίσουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αν θα υπάρξει νέα μετακίνηση προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας, καθώς περίπου 3.000 άτομα αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε στεγασμένους χώρους του ΟΛΠ, ενώ χθες αργά το βράδυ και σήμερα το πρωί αφίχθησαν δύο πλοία με 1134 άτομα.

Για σήμερα, δεν υπάρχει άλλη προγραμματισμένη άφιξη πλοίου με μετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ πολλοί πρόσφυγες μετακινήθηκαν και σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά προς τον ηλεκτρικό σταθμό με προορισμό το κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση του λιμενικού σώματος 2666 άτομα είχαν καταμετρηθεί μέχρι τις 8 το βράδυ στους χώρους φιλοξενίας του λιμανιού ενώ χθες στις 11:30 το βράδυ κατέπλευσε το “Νήσος Μύκονος” με 476 άτομα από Χίο Μυτιλήνη και Σάμο.

Σήμερα το πρωί κατέπλευσε το λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” μεταφέροντας συνολικά 658 μετανάστες και πρόσφυγες, 300 άτομα από τη Χίο και 358 από τη Μυτιλήνη.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά και το blue star 2 με 231 μετανάστες και πρόσφυγες.

Το πλοίο έχει παραλάβει 222 άτομα από τη Λέρο και 3 από την Κω.

Χθες 14 πούλμαν μετέφεραν συνολικά 700 μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά σε διάφορα κέντρα προσωρινής διαμονής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς δέχονται μηνύματα από δικά τους άτομα στο κινητά που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη με τους δημάρχους του λεκανοπεδίου, με κεντρικό θέμα τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σύμφωνα με πηγές από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, αναμένεται να ζητηθεί η διάθεση χώρων για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, ενώ από την πλευρά τους οι δήμαρχοι ζητούν μέσω νομοθετικής ρύθμισης μεταφορά πόρων από την κεντρική κυβέρνηση αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να μπορέσουν να μπορούν να εμπλακούν στην κάλυψη των αναγκών. Επίσης, ζητούν προσλήψεις προσωπικού για την υποστήριξη όλων αυτών των δομών όπου θα φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες.

ΑΜΕΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΕΕ

Το ποσό των 100 εκατομμυρίων αναμένεται να εκταμιευθεί άμεσα από την ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ήδη κινείται η διαδικασία για την υλοποίηση της απόφασης να διατεθούν 700 εκατομμύρια ως ανθρωπιστική βοήθεια στα Κράτη-Μέλη που υφίστανται την προσφυγική πίεση και όπου επιβάλλεται η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

Μέχρι όμως να εξασφαλιστεί και να εκταμιευθεί το ποσό αυτό, με εντολή του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλου μεταφέρθηκαν προσωρινά 100 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του χαρτοφυλακίου του, στο χαρτοφυλάκιο του αρμοδίου Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρ. Στυλιανίδη, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, παράλληλα τα 510 εκατομμύρια για τα ελληνικά εθνικά προγράμματα είναι πάντα στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, και θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν να απορροφούνται. Την ίδια ώρα έχουν άμεσα εγκριθεί, πάντα κατά προτεραιότητα, όλα τα αιτήματα της Ελλάδας για επείγουσα χρηματοδότηση, που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, ύψους προς το παρόν 40 εκατομμυρίων.

Η ΕΕ με απόφαση του Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας έχει παράλληλα εγκρίνει και 100 εκατομμύρια προς την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για άμεση υποστήριξη της χώρας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

ΑΠΡΟΘΥΜΟΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Απροθυμία διαπιστώνεται στους περισσότερους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα διοικητικά τους όρια. Από το κατεπείγον έγγραφο του περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη προς τους 11 δημάρχους, όπου ζητούσε να προτείνουν χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες απάντησαν θετικά μόνο δύο δήμο.

Ο δήμος Κοζάνης πρότεινε ως χώρο φιλοξενίας το κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης που χρησιμοποιείται και σήμερα, ο δήμος Δεσκάτης Γρεβενών πρότεινε το κτίριο του Γεωπάρκου και ο δήμος Γρεβενών μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής πρότειναν το κτίριο των σχολών της αστυνομίας ή το παλιό νοσοκομείο της πόλης.

Η αντιπεριφέρεια Καστοριάς πρότεινε το κτίριο, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το ΤΕΙ της περιοχής. Οι δήμοι Φλώρινας, Καστοριάς, Βοΐου και Εορδαίας στην Κοζάνη δήλωσαν ότι θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες αλλά δεν διαθέτουν χώρους. Ενώ ο δήμος Σερβίων Βελβεντού στην Κοζάνη και Άργους Ορεστικού στην Καστοριά δεν απάντησαν καθόλου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...