Τύρναβος:H πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της Θεσσαλίας

Τύρναβος:H πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της Θεσσαλίας
Ο Τύρναβος ή παλαιότερα Τούρναβος, είναι η πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της Θεσσαλίας και βρίσκεται στο Νομό Λάρισας.

Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, γνωστή για το τοπικό τσίπουρο και ούζο, καθώς και για το καρναβάλι Διονυσιακών καταβολών και το μοναδικό έθιμο στον κόσμο, το Μπουρανί.

Η πόλη είναι χτισμένη στα αριστερά του Τιταρήσιου ποταμού, αποτελώντας το σταυροδρόμι που συνδέει την πεδιάδα της Λάρισας με την Ελασσόνα.

Ο Τύρναβος έχει μια ισχυρή παράδοση και ιστορία και έφτασε στην κορυφή της ακμής του τον 18ο αιώνα, λόγω της ανεπτυγμένης βιοτεχνίας κόκκινης βαφής υφασμάτων, αλλά και την κατασκευή μεταξωτών και αλατζάδων.

Παράλληλα, τα περίφημα σταμπωτά Τυρνάβου, πραγματικά έργα τέχνης, κοσμούσαν κάθε σπίτι της περιοχής, αφού μέχρι και την δεκαετία του 1960 είχαν και πρακτική χρήση. Πρόκειται για παπλώματα, τραπεζομάντιλα, μαξιλάρες και μπερντέδες, φτιαγμένα με μια ξεχωριστή και άκρως εντυπωσιακή τεχνική.

Η σημερινή σύγχρονη πόλη έχει πολλά να παρουσιάσει στους επισκέπτες της, όπως τα παραδοσιακά σπίτια με τις μοναδικές τοιχογραφίες, αλλά και τις ιστορικές εκκλησίες με τα σημαντικά κειμήλια.

Επισκεφθείτε την ονομαστή γέφυρα του Τιταρήσιου ποταμού και το λιθόκτιστο τούρκικο χαμάμ, το μοναδικό σωζόμενο μουσουλμανικό κτίσμα της περιοχής.

Πέρα από όλα, ο Τύρναβος είναι διάσημος για την άριστη ποιότητα των κρασιών του, αλλά και το τσίπουρο του.
Μάλιστα, στις αρχές του φθινοπώρου ξεκινά ο τρύγος των σταφυλιών και όλοι οι κάτοικοι συμμετέχουν στην παραδοσιακή αυτή διαδικασία.

Την εποχή της ζύμωσης πάνω από την πόλη πλανιέται πάντα ένα μεθυστικό, αρωματικό σύννεφο από το μούστο, που «ψήνεται» και ωριμάζει στις δεξαμενές αναβράζοντας.

Η οινοποσία με τη συνοδεία παραδοσιακών μεζέδων ενώνει ντόπιους και επισκέπτες, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Αξίζει μια εκδρομή ως τη λίμνη Μάτι Τυρνάβου, τη μοναδική φυσική λίμνη της Θεσσαλίας και πυρήνα ενός οικοσυστήματος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Μην χάσετε την βόλτα στη Βρύση Τυρνάβου, μια τεχνητή λίμνη και σημαντικό υδροβιότοπο και σταθμό μεταναστευτικών-αποδημητικών πουλιών, που διαθέτει και χώρο αναψυχής.

Ολοκληρώστε την περιήγησή σας με μια βόλτα στο καταπράσινο αλσύλιο του Προφήτη Ηλία, με το ομώνυμο γραφικό ξωκλήσι και το μικρό ζωολογικό κήπο.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...