ΥΠΕΞ: Ανενημέρωτος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ για τις διμερείς σχέσεις

ipourgeio-exoterikon_0Κοφτή απάντηση έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, με τις οποίες επιρρίπτει στη χώρα μας ευθύνες για το αδιέξοδο στο ζήτημα της ονομασίας και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ευνοήθηκε από το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου για τους πρόσφυγες.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αρμόδια για να εξασφαλίζει τις απαραίτητες πληροφορίες στον Πρόεδρο της FYROM. Ασφαλώς δε, δεν ευθύνεται για το ότι είναι ανενημέρωτος για την πορεία των σχέσεων των δύο κρατών», σχολίασε λιτά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας.

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Ιβανόφ εκφράζει την απορία του για το ότι δεν μπορεί να συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του, αλλά τοποθετείται για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα πριν βρεθεί λύση.

«Ξεπερνά τη λογική γιατί οι πρόεδροι δύο γειτονικών χωρών δεν έχουν ποτέ συναντηθεί. Όταν δύο χώρες έχουν διαφορές, αυτές μπορούν να λυθούν μόνο με διάλογο και συνήθως τα πρώτα βήματα γίνονται από τον πρόεδρο ή κάποιους βουλευτές πέραν της καθημερινής πολιτικής», αναφέρει.

Επιμένοντας στο θέμα του ονόματος, σημειώνει πως «ό,τι δε λύθηκε τόσο καιρό δεν θα λυθεί εν μία νυκτί» εκφράζοντας πάντως ελαφρά αισιοδοξία για τη συνέχεια χάρις τις «ενθαρρυντικές» συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Καταλήγει πάντως διαμηνύοντας: «Η πραγματικότητα είναι ότι η ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Με λύσεις μονομερείς και επιβληθείσες θα ήταν αδύνατον να τερματισθεί η διαφορά».

 

The post ΥΠΕΞ: Ανενημέρωτος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ για τις διμερείς σχέσεις appeared first on indicator.gr.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...