ΥΠΟΙΚ: 15 Ιουλίου η νέα προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων

Δευτέρα 27/06/2016 – 16:38Φορολογικές δηλώσεις Κατατίθενται πάνω  από 130.000 δηλώσεις την ημέρα, λένε οι λογιστέςΒαριές καμπάνες για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, έως τις 15 Ιουλίου. Όπως είχε γράψει η kontranews, η πραγματικότητα των αριθμών, δεν άφηνε άλλα περιθώρια καθώς μέχρι την Κυριακή το βράδυ, είχαν υποβληθεί μόνο 4,3 εκατ.  δηλώσεις στο taxis και το σύστημα δύσκολα θα άντεχε την υποβολή ακόμα 1,7 εκατ. δηλώσεων μέσα σε 3-4 ημέρες, που έκλεινε η εφαρμογή.  Δίχως την παράταση, θα έπρεπε να υποβληθούν περίπου, 425 χιλιάδες δηλώσεις κάθε ημέρα, κάτι που σύμφωνα με έμπειρους φοροτεχνικούς ήταν «σχεδόν αδύνατο».
Μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουλίου η υποβολή των δηλώσεων
  Βλέποντας την  κατάσταση, το υπουργείο Οικονομικών,  ανακοίνωσε «σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών- λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους», αποφάσισε την «ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, έως την Παρασκευή 15/7/2016».  Όπως τονίζεται από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών, «η παράταση αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων».
Όμως αν και παράταση αυτή φαινόταν πως έρθει εδώ και μήνες, το υπουργείο ξεκαθαρίζει μέσα από ανακοίνωσή του, πως δεν προτίθεται να παρατείνει τη διαδικασία των υποβολών, πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία.
Παράλληλα, απευθύνει έκκληση σε φορολογούμενους και  λογιστές- φοροτεχνικούς «να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων, σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις».
Η πραγματικότητα των αριθμών!«Φώναζε», η παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αν κάποιος διάβασε τα στατιστικά υποβολής τους. Ήδη το βράδυ της Κυριακής, είχαν  μπει στο σύστημα, περίπου 4,3 εκατ. δηλώσεις. Αυτό σημαίνει πως, για να κατατεθούν όλες οι εκκρεμείς δηλώσεις, μέχρι την Πέμπτη 30 του μήνα, που ήταν και ή πρώτη προθεσμία, θα έπρεπε να υποβάλλονται  425 χιλιάδες δηλώσεις την ημέρα, μόνο για τα φυσικά πρόσωπα! Σε αυτά τα νούμερα πρέπει να προστεθούν και οι δηλώσεις των νομικών προσώπων, με το υπουργείο να περίμενε ακόμα 160 χιλιάδες  δηλώσεις, από ένα σύνολο των 240 χιλιάδων, αφού μέχρι το βράδυ της Κυριακής, τα στοιχεία έδειχναν  πως είχαν κατατεθεί μόνο80 χιλιάδες!
Σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια και από τον κλάδο, για την υποβολή των δηλώσεων με περισσότερες από 126 χιλιάδες δηλώσεις φυσικών προσώπων, να έχουν κατατεθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ μόνο την Παρασκευή υποβλήθηκαν πάνω από 137 χιλιάδες!
Τσουχτερά τα  πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις.  
Από την πλευρά του υπουργείου, παράλληλα με την ανακοίνωση της παράτασης, υπενθυμίζουν πως ο νόμος προβλέπει σημαντικά πρόστιμα για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης. Το ποσό του προστίμου κυμαίνεται ανάλογα με την φορολογική κατηγορία ως εξής:  Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
 Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
 Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...