Υγεία στη Φωκίδα ώρα 0! Θύελλα στο Δημοτικό Συμβούλιο και Παμφωκικό Συλλαλητήριο την Παρασκευή

Σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις περνάει πλέον η Φωκίδα μπροστά στο φάσμα της εγκατάλειψης του Γ.Ν. Άμφισσας και γενικότερα των δομών και των Μονάδων Υγείας στην περιοχή.

– Κλειστά τα πάντα την Παρασκευή 3 Απριλίου, οπότε και προγραμματίστηκε το Παμφωκικό συλλαλητήριο σωτηρίας του νομού

– Σύσκεψη στις 9 το πρωί της Τρίτης των επικεφαλής των συνδυασμών του Δήμου Δελφών για την κλιμάκωση των αντιδράσεων

– Με παρουσία και τοποθέτηση Μανδρέκα η συζήτηση

– Ακραίες προτάσεις στο τραπέζι και βαριές εκφράσεις στην τεταμένη συνεδρίαση

– Παναγιωτόπουλος: “Όλοι στον δρόμο να αποδείξουμε τη δύναμή μας”

Σε ομόφωνη απόφαση για τη διενέργεια Παμωκικού συλλαλητηρίου, με τη συμμετοχή και του Δήμου Δωρίδας, την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στην Άμφισσα ως πρώτο βήμα στην κλιμάκωση των ενεργειών του λαού της Φωκίδας προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών σε μια πρωτόγνωρα θυελλώδη και υψηλής έντασης συνεδρίαση πριν από λίγο. Την ημέρα του συλλαλητηρίου θα είναι κλειστά σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και, ει δυνατόν, καταστήματα, ενώ η διοργάνωσή του έχει, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Δελφών, την πλήρη πολιτική συναίνεση και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κ. Μπακογιάννη.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από συζήτηση ως θέμα προ ημερησίας διατάξεως που εισήγαγε απόλυτα εσπευσμένα και ανάλογα δικαιολογημένα ο Θαν. Παναγιωτόπουλος, μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο θέμα, κάτι που ήταν γνωστό τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν. Χαρακτηρίστηκε δε από ευρεία γκάμα τοποθετήσεων, όλο το φάσμα των προτάσεων, από ελεγχόμενα δυναμικές ως και -θετικά- ακραίες, ενώ δεν έλειψαν και σκηνές υψηλής αδρεναλίνης, τέτοιες που δεν έχουν χαρακτηρίσει ανάλογες συνεδριάσεις του Σώματος, τουλάχιστον στην καλλικρατική του φάση. Και όλα αυτά ανάγλυφα δείγματα της πορείας παρακμής, οπισθοδρόμησης και ερημοποίησης που στιγματίζει τη Φωκίδα τα τελευταία χρόνια και που συμπυκνώνονται ως κορωνίδα στο χρονικό ενός εδώ και καιρό προαναγγελθέντος θανάτου, του δρομολογημένου κλεισίματος του Γ.Ν. Άμφισσας και όλων των συνεπαγόμενων που αυτή η εξέλιξη περικλείει!

“Δεν πρόκειται να κάνουμε άλλη μια κινητοποίηση για την κινητοποίηση. Ό,τι πολιτικό αγώνα είχαμε να κάνουμε τον κάναμε. Φτάνουμε σε όποια κίνηση θέλετε” είπε στον επίλογο της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος Δελφών και συνέχισε σε ιδιαίτερα φορτισμένο τόνο: “Μαζί με όλους τους αιρετούς, τον Μητροπολίτη και τους φορείς το προηγούμενο διάστημα υπεισήλθαμε σε απίστευτους τεχνικούς όρους και διατυπώσεις για να επιλύσουμε το θέμα. Εγώ δεν ξαναμπαίνω σε αυτή τη διαδικασία. Ως εδώ! Είναι πια δουλειά του Υπουργείου να βρει τον τρόπο” και εξακολούθησε ακόμα πιο “φορτωμένος”: “Αν και αυτή τη φορά κατεβούμε στον δρόμο 70 άνθρωποι, θα είμαστε πια μοιρολάτρες και άξιοι της μοίρας μας. Μέχρι τώρα εξαντλήσαμε όλες τις διαθέσιμες πολιτικές επιλογές. Ήρθε η ώρα να δείξουμε τη δύναμή μας” κατέληξε ο Δήμαρχος Δελφών!

Από πλευράς Μείζονος Μειοψηφίας, ο Παν. Ταγκαλής τάχτηκε απροϋπόθετα υπέρ κάθε κινητοποίησης που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, ενώ η Σύμβουλος, Χ. Σεγδίτσα ζήτησε να διενεργηθεί κάθοδος και παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στο Υπουργείο Υγείας.

Ο Γ. Ιωσηφίδης και αυτός δεν διαφώνησε με την κάθε μορφής κινητοποίηση, αλλά από την πλευρά του έθεσε το ζήτημα σε αμιγώς πολιτική διάσταση. “Να θέσουμε τα χέρια μας υπό τον τύπο των ήλων” ζήτησε και τόνισε ότι το θέμα δεν είναι τώρινό. Υπενθύμισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση βοά εδώ και τέσσερα χρόνια για το ζήτημα, από την εγκατάλειψη των δομών Υγείας ως το κλείσιμο σχολείων στον Δήμο και την υπολειτουργία του ΕΟΠΥΥ. “Στη Λιβαδειά η Παθολογική είναι κλειστή εδώ και ενάμιση μήνα. Στόχος είναι να πέσουμε ηρωικά μαχόμενοι ή να δούμε τα αίτια του προβλήματος; Ένοχες είναι όλες οι κυβερνήσεις ως σήμερα και η τωρινή ακολουθεί ολοταχώς”, κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Παν. Μέγκος ανέφερε ότι ο συνδυασμός του έχει από το 2011 εισαγάγει το πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς ανταπόκριση. “Είμαστε της λογικής της κινητοποίησης. Αν δεν διεκδικήσεις, δεν θα έχεις αποτέλεσμα”, ανέφερε και ζήτησε σωστό σχεδιασμό για την ενημέρωση του κόσμου, ενώ επεσήμανε πως οι απαιτήσεις πρέπει να είναι συμβάτές με το οικονομικό περιβάλλον, προβάλλοντας ως δεδομένα την κατεύθυνση για ιδιωτικοποίηση της Υγείας και απλώνοντας τις διεκδικήσεις και στο υπόλοιπο, πλην του επιστημονικού, προσωπικό.

Ο Γ. Δρακάκης συμφώνησε με τον Δήμαρχο Δελφών, ότι ο νομός έχει εδώ και 30 χρόνια αποκοπεί από την ανάπτυξη υποδομών και απέδωσε τα αίτια στο πελατειακό κράτος. “Είμαι υπέρμαχος των ακραίων καταστάσεων” τόνισε και κατέληξε στιγματίζοντας το ότι δεν έρχονται γιατροί στη Φωκίδα.

Ξεκινώντας την εισήγησή του ο Θ. Παναγιωτόπουλος εξέπεμψε SOS για την κατάσταση του νοσοκομείου και της Υγείας στον Δήμο και τη Φωκίδα γενικότερα. Απέδωσε την έλλειψη ιατρικού προσωπικού και στα μισθολογικά και όχι μόνο αντικίνητρα που ενυπάρχουν στην περιοχή και επεσήμανε ότι η Φωκίδα εδώ και 30 χρόνια είναι αποκλεισμένη από κάθε είδους υποδομές, τονίζοντας ότι είναι η στιγμή να τερματιστεί το άδικο αυτό καθεστώς. Αφού αφηγήθηκε τις προγενέστερες ενέργειες των αιρετών και των αρμοδίων για την επίλυση του ζητήματος, απέδωσε τις τελευταίες κωλυσιεργείες στην προεκλογική περίοδο και τη μετεκλογική ανοχή, στη διοικητική γραφειοκρατία και στη γενικευμένη αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

“Η υφιστάμενη κατάσταση μπορεί να μας οδηγήσει σε πρωτοφανείς καταστάσεις” υπογράμμισε και τόνισε ότι η όλη κατάσταση περί το νοσοκομείο έχει ήδη καταρρεύσει. “Δε στρεφόμαστε ενάντια σε κανέναν Βουλευτή και σε καμία κυβέρνηση, αλλά ανοχή πλέον δεν χωράει σε κανέναν! Έχει φτάσει η ώρα της δράσης” είπε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση Μανδρέκα

“Είναι γνωστό σε όλους και το πρόβλημα και τα δεδομένα” ανέφερε στην αφετηρία της τοποθέτησής της η παρούσα στο Συμβούλιο τέως Βουλευτής Φωκίδας, Ασπασία Μανδρέκα. Αξιολόγησε ότι το οικονομικό πρόβλημα δεν ανατρέπεται, εξ αιτίας του προϋπολογισμού του Υπουργείου και τόνισε ότι επί της θητείας της αποτράπηκε το κλείσιμο Κέντρων Υγείας στην περιοχή και ότι με “νύχια και με δόντια” καταβλήθηκε κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια για το νοσοκομείο. Εκτίμησε ως μείζον θέμα την έλλειψη γιατρών και κάλεσε το Σώμα να αναρωτηθεί γιατί δεν έρχονται αυτοί στην Άμφισσα, παραθέτοντας παραδειγματικά τη μη παράταση της απόσπασης της νεφρολόγου, κας. Κόλλια, για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Εξακολουθώντας, η κα. Μανδρέκα ανέφερε ότι πριν τις εκλογές είχαν κλείσει οι προκηρύξεις για 4 γιατρούς για το νοσοκομείο, όντας τα πάντα έτοιμα για την τοποθέτησή τους, τονίζοντας ότι έχει στη διάθεσή της στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το μόνο που απέμενε ήταν η έγκριση των υπογραφών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, πριν η τότε κυβέρνηση πέσει από τη στάση της νυν κυβέρνησης και έθεσε προς προβληματισμό του Σώματος τι έγινε στη συνέχεια και γιατί μετεκλογικά δεν προχώρησε η σχεδόν ολοκληρωθείσα αυτή πραγματικότητα. “Πού είναι σήμερα οι γιατροί αυτοί” αναρωτήθηκε η πρώην Βουλευτής και ζήτησε η προσπάθεια για τη σωτηρία του νοσοκομείου να συνεχίσει από εκεί που προεκλογικά σταμάτησε, θέτοντας τον εαυτό της διαθέσιμο σε ό,τι απαιτηθεί.

Εκρήξεις προκάλεσε η τοποθέτηση Μανδρέκα

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που πυροδότησε η παρέμβαση της πρώην Βουλευτή Φωκίδας. Ως “γελοία” αξιολόγησε την πληροφόρησή της, ότι ως τον Δεκέμβριο ήταν δυνατές οι τοποθετήσει ιατρικού προσωπικού ο Δημοτικός Σύμβουλος,Αλεξ. Κυριακίδης, ενώ αυτός που εξερράγη ήταν ο Ν. Σταντζούρης, Σύμβουλος των “Πολιτών στο Προσκήνιο”: “Όσοι διετέλεσαν βουλευτές του νομού τα τελευταία χρόνια οφείλουν να βγάλουν τον σκασμό” ήταν η αποστροφή του και όταν η Πρόεδρος του Σώματος, Λ. Πιλάλα-Τσακίρη, που έφερε εις πέρας μια δύσκολη, ομολογουμένως, αποστολή, του ζήτησε να ανακαλέσει, διαγράφοντας τη φράση αυτή από τα πρακτικά, ο εκ Γαλαξειδίου Σύμβουλος εξήγησε ότι δεν ήταν προσωπική, αλλά πολιτική η παρέμβασή του.

“Στους ηλίθιους δεν απαντάς” παρενέβη η κα. Μανδρέκα. “Να ζητήσετε να βγάλουν τον σκασμό οι άλλοι, όταν πρώτα θα έχετε προσφέρει κάτι σε αυτόν τον τόπο”, ολοκλήρωσε το επί προσωπικού ξέσπασμά της η Ασπ. Μανδρέκα.

Πυροσβεστικό ρόλο, σε μια στιχομυθία που δεν περιποίησε τιμή ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών ούτε στην κρισιμότητα των στιγμών για το νοσοκομείο έσπευσε να αναλάβει εκ νέου η Πρόεδρος του Συμβουλίου. Παράλληλα, ο Π. Ταγκαλής επεσήμανε ότι η συνεδρίαση δεν αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης, αλλά ότι αντικείμενό της είναι το περιεχόμενο και η οργάνωση των κινητοποιήσεων και, μεταθέτοντας το πεδίο της συζήτησης σε ορθότερη βάση, απαίτησε να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα επί του πρακτέου.

Ο Π. Μέγκος, παίρνοντας τη σκυτάλη των δευτερολογιών, αποστρεφόμενος προς την κα. Μανδρέκα της επεσήμανε, “εξαντλώντας τα όρια της υπομονής και της ευγένειάς του” ότι δεν οφελεί να μπλέκεται σε προβλήματα που η ίδια δημιούργησε, μέσω της στάσης της ως κυβερνητική Βουλευτής και ζήτησε να σιωπούν όσοι συνείργησαν στο να φτάσουν τα πράγματα ως εδώ. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι όλοι είναι “ψυλλιασμένοι” στις πάσης φύσεως υποσχέσεις, που διατυπώνονται ακόμα και σήμερα. “Οφείλουμε να αντιδράσουμε δυναμικά και όχι να αναμένουμε την υλοποίηση “υποσχέσεων”, στην κατεύθυνση της παροχής υγείας για τους πολλούς και όχι υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων” ολοκλήρωσε.

Ο Πρόεδρος το Σωματείου των Εργαζομένων, τέλος, χαρακτήρισε ως θλιβερό το γεγονός ότι όλοι ευαισθητοποιήθηκαν μόνον όταν έκλεισε η Παθολογική. “Το να έρχονται αγροτικοί από Ιτέα ή Λιδωρίκι είναι μπάλωμα και με τη σειρά του θα οδηγήσει στο κλείσιμο των ΚΥ. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, δεν θα έχουν νόημα οι κινητοποιήσεις, αφού υπάρχουν ήδη 25% κενές οργανικές θέσεις” είπε κατατοπίζοντας Συμβούλιο και παρευρισκομένους και ζήτησε να μη διαφύγει της προσοχής ότι ίσης σημασίας είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. “Δεν έχουμε ηλεκτρολόγο. Αν χρειαστεί γεννήτρια σε ένα χειρουργείο, ποιός θα τη θέσει σε λειτουργία”, αναρωτήθηκε ανατριχιαστικά αφοπλιστικά ο κ. Τσιάμης

http://amfissaface.gr/



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...