Υπογράφεται στο Μαξίμου η πώληση του ΟΛΠ στην Κινεζική Cosco

Υπογράφεται στο Μαξίμου η πώληση του ΟΛΠ στην Κινεζική Cosco

Κατηγορία

panteliszagorianitis
Πέμπτη 07/04/2016 – 09:57

Υπογράφεται στο Μαξίμου η πώληση του ΟΛΠ στην Κινεζική Cosco

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπογράφεται την Παρασκευή η σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην China Cosco Shipping Corporation Limited.

Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων και αφού κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις που είχαν διατυπωθεί και μέσα στην κυβέρνηση, κυρίως από τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα τη σύμβαση θα υπογράψουν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και ο επικεφαλής της Cosco Ξου Λιρόν.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει επίσημη εκδήλωση στο Ζάππειο, όπου όμως θα έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι στον ΟΛΠ οι οποίοι αντιτίθενται στη συμφωνία και έχουν κηρύξει απεργία για την Παρασκευή.

Είναι αυταπόδεικτο ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στην τελετή της υπογραφής καταδεικνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε επενδύσεις που όχι μόνο φέρνουν χρήματα στη χώρα αλλά και βοηθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του κ. Τσίπρα εξαιρέθηκε από την πώληση του ΟΛΠ μεγάλη έκταση στη Δραπετσώνα, ελήφθη πρόβλεψη ώστε μέρος από το αντάλλαγμα παραχώρησης του λιμανιού να αποδίδεται στους τέσσερις παραλιμένιους δήμους.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει η μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην Cosco, ενώ το υπόλοιπο 16% θα μεταβιβαστεί στην 5ετία, μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το δημόσιο διατηρεί το 23% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και 3 θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι την μεταβίβαση του 16% ενώ μετά την μεταβίβαση του 16%, το Δημόσιο παραμένει με 7% και μία θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Το ιστορικό της πώλησης από το 1999

  • Με το Νόμο 2688/1.3. 1999 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ως προετοιμασία για την ιδιωτικοποίησή τους, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες για «να λειτουργούν κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και να απολαμβάνουν «διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας».  Το άρθρο 12 αναφέρει ότι στις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ ΑΕ και του ΟΛΘ ΑΕ, μεταξύ άλλων, είναι να: «Αποφασίζει για την ανάθεση σε ημεδαπά ή αλλοδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα, μελετών, κατασκευών έργων, καθώς και παροχής υπηρεσιών». «Διαμορφώνει τη στρατηγική της Εταιρείας σε σχέση με τον ανταγωνισμό και εγκρίνει τις διεπιχειρησιακές συνεργασίες ή την κατάρτιση ειδικών συμφωνιών με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης στην ελληνική και τη διεθνή αγορά». Πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τα ΔΣ του ΟΛΠ και του ΟΛΘ αποφάσισαν και προκήρυξαν διεθνή δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση των λιμενικών υπηρεσιών στους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ).
  • Στις 25 Νοεμβρίου 2008, επί κυβερνήσεως του Κώστα Καραμανλή, υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) από τον ΟΛΠ στην Cosco Pacific παρά τις συνεχείς απεργιακές κινητοιποιήσεις των λιμενεργατών και την αντίδραση όλων των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, ΚΚΕ).
  • Στις 13 Οκτωβρίου 2009, λίγο μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσαν τα εξής για την άμεση αλλαγή στάσης της κυβέρνησης:  «Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντί να καταγγείλει και να ακυρώσει την αποικιοκρατική σύμβαση παράδοσης του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO, υπαναχωρεί και αναδιπλώνεται σε ανούσιες διαπραγματεύσεις που δεν θα θίγουν την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνουν τη θέση του πολιτικού σχηματισμού υπέρ της ακύρωσης της σύμβασης με την Cosco προσθέτοντας τα ακόλουθα:  «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σύρεται και μάλιστα πολύ γρήγορα πίσω από τα δήθεν τετελεσμένα του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και τις μετεκλογικές πιέσεις της κας Ντ. Μπακογιάννη, η οποία, “βασιλικότερη του βασιλέως”, εμφανίστηκε με δηλώσεις της ως εκπρόσωπος των κινέζικων συμφερόντων».
  • Το θέμα της ιδιωτικοποίησης ή του φιλικού διακανονισμού για τον ΟΛΠ  κορυφώθηκε, με έντονες αντιδράσεις των λιμενεργατών και των κομμάτων της εκάστοτε αντιπολίτευσης από το 2010 έως το 2014. Οι αντιδράσεις μάλιστα κορυφώθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου 2014, όταν λιμενεργάτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της διοίκησης του ΟΛΠ και διαμαρτύρήθηκαν για την κατάθεση προς έγκριση στη Βουλή  της πρόσκλησης εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του οργανισμού. Ακολούθησε 24ωρη απεργία της Ομοσονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) στις 26 Φεβρουαρίου 2014, συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος το πρωί και πορεία στη Βουλή.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...