Υποθυρεοειδισμός: Τι να προσέξετε στην διατροφή σας;

 

 

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση όπου το σώμα δεν παράγει αρκετές ορμόνες του θυρεοειδούς. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης και του μεταβολισμού. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρουσιάσουν κόπωση, απώλεια μαλλιών, αύξηση βάρους, αίσθημα κρύου και πολλά άλλα συμπτώματα.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι δέκα φορές πιο πιθανό να επηρεάσει τις γυναίκες από τους άνδρες. Μόνο τα τρόφιμα δεν θα θεραπεύσουν τον υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο, ένας συνδυασμός των σωστών θρεπτικών ουσιών και φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και να ελαχιστοποιήσει τα συμπτώματά σας.

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται κοντά στη βάση του λαιμού σας. Παράγει και αποθηκεύει θυρεοειδικές ορμόνες που επηρεάζουν σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα σας. Όταν ο θυρεοειδής αδένας λάβει ένα σήμα, που ονομάζεται TSH (ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς), απελευθερώνει θυρεοειδείς ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το σήμα αποστέλλεται από την υπόφυση, ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου σας, όταν τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είναι χαμηλά.

Περιστασιακά, ο θυρεοειδής αδένας δεν απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες, ακόμη και όταν υπάρχει άφθονο TSH. Αυτό ονομάζεται πρωτογενής υποθυρεοειδισμός και είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος υποθυρεοειδισμού. Περίπου το 90% του πρωτογενούς υποθυρεοειδισμού προκαλείται από τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, μια αυτοάνοση ασθένεια όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσβάλλει εσφαλμένα τον θυρεοειδή σας αδένα. Άλλες αιτίες πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού είναι η έλλειψη ιωδίου, η γενετική διαταραχή, η λήψη ορισμένων φαρμάκων και η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί μέρος του θυρεοειδούς.

Άλλες φορές ο θυρεοειδής αδένας δεν λαμβάνει αρκετό TSH, το σήμα για να απελευθερώσει περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη. Αυτό συμβαίνει όταν η υπόφυση δεν λειτουργεί σωστά και ονομάζεται δευτερογενής υποθυρεοειδισμός. Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι πολύ σημαντικές. Βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης, και του μεταβολισμού σας – μια διαδικασία όπου το σώμα σας μετατρέπει αυτό που τρώτε σε ενέργεια. Ο μεταβολισμός σας επηρεάζει τη θερμοκρασία σας και πόσο γρήγορα καίτε τις θερμίδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό συχνά αισθάνονται κρύο, κουρασμένοι και μπορεί να αυξηθεί το βάρος εύκολα.

Πώς ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τον μεταβολισμό σας;

Η θυρεοειδική ορμόνη βοηθά στον έλεγχο της ταχύτητας του μεταβολισμού σας. Όσο ταχύτερα ο μεταβολισμός σας, τόσο περισσότερες θερμίδες θα κάψει το σώμα σας σε ηρεμία. Οι άνθρωποι που έχουν υποθυρεοειδισμό παράγουν λιγότερη θυρεοειδή ορμόνη. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πιο αργό μεταβολισμό και καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας. Ένας αργός μεταβολισμός συνοδεύεται με διάφορους κινδύνους για την υγεία. Μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι, να αυξηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας και να δυσκολευτείτε να μειώσετε το βάρος.

Αν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε το βάρος σας με υποθυρεοειδισμό, δοκιμάστε να κάνετε άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης. Αυτό περιλαμβάνει ασκήσεις όπως το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο, η πεζοπορία, το κολύμπι και η κωπηλασία. Η έρευνα δείχνει ότι η μέτρια έως υψηλή ένταση αερόβιας άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού σας. Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών. Έρευνα δείχνει ότι δίαιτες με υψηλότερη πρωτεΐνη συμβάλλουν στην αύξηση της ταχύτητας του μεταβολισμού σας.

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά;

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για τη βέλτιστη υγεία του θυρεοειδούς.

Ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο που χρειάζεται ο οργανισμός για να παράγει τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Έτσι, τα άτομα με ανεπάρκεια ιωδίου ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο υποθυρεοειδισμού. Η ανεπάρκεια ιωδίου είναι πολύ συχνή και επηρεάζει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, είναι λιγότερο συνηθισμένο στους ανθρώπους από ανεπτυγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ, καθώς μπορούν να αποφύγουν έλλειψη ιωδίου προσθέτοντας ιωδιωμένο επιτραπέζιο αλάτι στα τρόφιμά τους. Εάν έχετε ανεπάρκεια ιωδίου, προσθέστε ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι στα γεύματά σας ή τρώτε περισσότερα πλούσια σε ιώδιο τροφές όπως τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Τα συμπληρώματα ιωδίου δεν είναι απαραίτητα, καθώς μπορείτε να πάρετε άφθονο ιώδιο από τη διατροφή σας. Μερικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να βλάψει τον θυρεοειδή αδένα.

Σελήνιο

Το σελήνιο βοηθά το σώμα να “ενεργοποιήσει” τις θυρεοειδικές ορμόνες έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σώμα. Αυτό το βασικό ορυκτό έχει επίσης αντιοξειδωτικά οφέλη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει τον θυρεοειδή αδένα από βλάβη, από μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Προσθέτοντας τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο στη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα σεληνίου σας. Αυτό περιλαμβάνει τα καρύδια Βραζιλίας, τον τόνο, τις σαρδέλες, τα αυγά, τα όσπρια και το σπανάκι. Ωστόσο, αποφύγετε τη λήψη συμπληρώματος σεληνίου, εκτός εάν σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας. Τα συμπληρώματα παρέχουν μεγάλες δόσεις και το σελήνιο μπορεί να είναι τοξικό σε μεγάλες ποσότητες.

Ψευδάργυρος

Όπως και το σελήνιο, ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης το σώμα να “ενεργοποιήσει” τις ορμόνες του θυρεοειδούς. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει το σώμα να ρυθμίσει την TSH, την ορμόνη που ‹‹λέει›› στον θυρεοειδή αδένα να απελευθερώσει τις θυρεοειδικές ορμόνες. Η ανεπάρκεια του ψευδαργύρου είναι σπάνια στις αναπτυγμένες χώρες, καθώς ο ψευδάργυρος είναι άφθονος στα τρόφιμα. Ωστόσο, εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, θα πρέπει να επιδιώξετε να καταναλώσετε περισσότερες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως στρείδια και άλλα οστρακοειδή, βοδινό και κοτόπουλο.

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι επιβλαβή;

Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για κάποιον με υποθυρεοειδισμό.

Βρογχοκηλογόνες ουσίες

Οι βρογχοκηλογόνες ουσίες είναι ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν την κανονική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Παραδόξως, πολλές καθημερινές τροφές περιέχουν αυτές τις ουσίες όπως:

Τροφές σόγιας: Tofu, tempeh, edamame, κλπ.

Ορισμένα λαχανικά: Λάχανο, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, σπανάκι κ.λπ.

Φρούτα και αμυλούχα φυτά: Γλυκοπατάτες, μανιτάρια, ροδάκινα, φράουλες κ.λπ.

Ξηροί καρποί και σπόροι: Κεχρί, κουκουνάρι, φιστίκια κλπ.

Έτσι, θεωρητικά, οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό πρέπει να αποφεύγουν αυτές τις ουσίες, ωστόσο, αυτό φαίνεται να αποτελεί ζήτημα μόνο για άτομα που έχουν ανεπάρκεια ιωδίου ή τρώνε μεγάλες ποσότητες από αυτές. Επίσης, τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις ουσίες όταν μαγειρεύονται μπορούν να “απενεργοποιήσουν” αυτές τις ουσίες. Εξαίρεση από τα παραπάνω τρόφιμα είναι το κεχρί. Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το κεχρί μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, ακόμα κι αν δεν έχετε ανεπάρκεια ιωδίου.

Γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε κόκκους όπως σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι. Οι άνθρωποι που έχουν κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση ασθένεια, δεν μπορούν να φάνε γλουτένη. Το σώμα τους επιτίθεται λανθασμένα και προκαλεί βλάβη στην περιοχή του εντέρου. Δυστυχώς, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτοάνοσα νοσήματα κινδυνεύουν να αναπτύξουν μια άλλη αυτοάνοση ασθένεια. Γι ‘αυτό ορισμένοι άνθρωποι που έχουν τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, την κύρια αιτία του υποθυρεοειδισμού, μπορεί επίσης να έχουν κοιλιοκάκη. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ορισμένα άτομα που έχουν θυρεοειδίτιδα του Hashimoto ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουν τη γλουτένη για να βελτιώσουν τα συμπτώματά τους.

Τρόφιμα προς αποφυγή

Ευτυχώς, δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο, τα τρόφιμα που περιέχουν βρογχοκηλογόνες ουσίες θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και ιδανικά μαγειρεμένα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς συνήθως περιέχουν περισσότερες θερμίδες. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για κάποιον με υποθυρεοειδισμό, καθώς μπορεί να πάρει βάρος εύκολα.

Ακολουθεί μια λίστα με τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα που πρέπει να αποφύγετε εντελώς:

Κεχρί: Όλες οι ποικιλίες.

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Hot dogs, κέικ, μπισκότα, κλπ.

Συμπληρώματα: Τα συμπληρώματα σεληνίου και ιωδίου θα πρέπει να αποφεύγονται, εκτός εάν το συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Εδώ είναι μια λίστα με τα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε με μέτρο. Αυτά τα τρόφιμα έχουν βρογχοκηλογόνες ουσίες ή είναι γνωστά ότι ερεθίζουν εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη: Ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, μπύρα κλπ.

Τρόφιμα σόγιας: Τοφού, φασόλια, γάλα σόγιας, κλπ.

Σταυροειδές λαχανικό: Μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι  κλπ.

Ορισμένα φρούτα: ροδάκινα, αχλάδια και φράουλες.

Ποτά: Καφές, πράσινο τσάι και αλκοόλ – αυτά τα ποτά μπορεί να ερεθίσουν τον θυρεοειδή σας αδένα.

Εάν έχετε κοιλιοκάκη λόγω της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto ή αισθάνεστε άβολα να τρώτε τροφές που περιέχουν γλουτένη, τότε θα πρέπει να αποφύγετε εντελώς τη γλουτένη.

Τρόφιμα κατάλληλα στη διατροφή

Υπάρχουν πολλές επιλογές τροφίμων για άτομα με υποθυρεοειδισμό, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Αυγά: Το ιώδιο και το σελήνιο βρίσκονται στον κρόκο, ενώ το ασπράδι είναι γεμάτο πρωτεΐνες.

Κρέατα: Όλα τα κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του αρνιού, του βοδινού, του κοτόπουλου κ.λπ.

Ψάρια: Όλα τα θαλασσινά, συμπεριλαμβανομένου του σολομού, του τόνου, της γαρίδας, κλπ.

Λαχανικά: Όλα τα λαχανικά είναι κατάλληλα. Τα σταυρανθή λαχανικά είναι καλό να τα τρώτε σε μέτριες ποσότητες, ειδικά όταν μαγειρεύονται.

Φρούτα: Όλα τα άλλα φρούτα, όπως μούρα, μπανάνες, πορτοκάλια, ντομάτες κ.λπ.

Σπόροι και σπόροι χωρίς γλουτένη: Ρύζι, φαγόπυρο, κινόα, σπόροι chia και λιναρόσπορος.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος, του τυριού, του γιαουρτιού κλπ.

Ποτά: Νερό και άλλα μη καφεϊνούχα ποτά.

Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό είναι προτιμότερο να στηρίζουν τη διατροφή τους στα λαχανικά, στα φρούτα και στα άπαχα κρέατα. Παρέχουν σχετικά λίγες θερμίδες και προκαλούν κορεσμό, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους.

Απευθυνθείτε στον ενδοκρινολόγο σας για να σας παρέχει την διάγνωση και την φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως θα χρειασθεί και τον διαιτολόγο σας για να σχεδιάσει μια θυρεοειδή-φιλική διατροφή όπου μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων σας και να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...