Υπουργείο Οικονομικών: Διορθώνεται το λάθος «χαράτσι» σε χιλιάδες πολίτες

Υπουργείο Οικονομικών: Διορθώνεται το λάθος «χαράτσι» σε χιλιάδες πολίτες

Κατηγορία

christos.papad…
Τετάρτη 18/05/2016 – 14:06

Υπουργείο Οικονομικών: Διορθώνεται το λάθος «χαράτσι» σε χιλιάδες πολίτες

ΕΠΑΝΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΛΑΘΟΣ                                                                                                   

Σε επανεκκαθάριση θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στις περιπτώσεις εκείνες των φορολογικών δηλώσεων, που υποβλήθηκαν πριν ενσωματωθούν στο σύστημα εκκαθάρισης οι απαλλακτικές διατάξεις, που αφορούν τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στις δηλώσεις αυτές εμφανίστηκε αυξημένος φόρος γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή στο σύστημα TAXIS της διάταξης με την οποία οι μισθωτοί με μπλοκάκι θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα των μισθωτών και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως και φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα (ενοίκια κτλ).

Για τον λόγο αυτόν η αρχική εκκαθάριση των δηλώσεών τους έδειξε αυξημένο φόρο όπως και υποχρέωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος, καθώς φορολογήθηκαν με τις διατάξεις που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν το πρόβλημα αυτό σε λόγους καθυστέρησης στην εφαρμογή των διατάξεων και καθησυχάζουν τους φορολογούμενους ότι θα αποκατασταθεί με νέα εκκαθάριση που θα πραγματοποιηθεί.

Λάθος «χαράτσι» σε χιλιάδες πολίτες

Μια γκάφα που κοστίζει χιλιάδες ευρώ σε φορολογούμενους με εισοδήματα τριών και τεσσάρων χιλιάδων ευρώ, έχει κάνει το Taxisnet, φέρνοντας μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πως εάν το πραγματικό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό το ποσό δεν είναι πάνω 9.500 και δεν υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα οι φορολογούμενοι υπάγονται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων με αφορολόγητο στα 9.545 ευρώ.

Όμως το αυτοποιημένο σύστημα της εφορίας, για όσους έχουν ένα μικρό εισόδημα είτε από κάποια μεροκάματα, είτε από κάποιο μικρό ενοίκιο, είτε από περιστασιακή εργασία τους, τους φορολογεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ.

Όσοι δηλαδή πολίτες έχουν χαμηλό εισόδημα αλλά διαθέτουν ιδιόκτητο διαμέρισμα και έχουν και ένα αυτοκίνητο στο όνομά τους φορολογούνται ως επιχειρηματίες, πληρώνουν φόρο της τάξης του 26% από το πρώτο ευρώ και καλούνται να δώσουν και προκαταβολή φόρου της τάξης τους 75%.

Τα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν χιλιάδες φορολογούμενοι αυτού του είδους είναι χιλιάδες και η φορολογική διοίκηση καλείται τώρα να βρει λύσεις και να διορθώσει το λάθος. Το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει ενημερωθεί για απαλλακτικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που δίνει ο «Ελεύθερος Τύπος» με φοιτήτρια που είχε εισόδημα 1.516 ευρώ το 2015 βρέθηκε με εκκαθαριστικό που της ζητά 807 ευρώ φόρο!

Διαβάστε επίσης: Λάθος εκκαθαριστικά έστειλε το Taxis σε άνεργους και φοιτητές

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...