Υπουργείο Υγείας: Ζητάει από τους φαρμακοποιούς να «πουσάρουν» τα γενόσημα

Υπουργείο Υγείας: Ζητάει από τους φαρμακοποιούς να «πουσάρουν» τα γενόσημα
Την ενεργή συμμετοχή των φαρμακοποιών στην αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων ζητεί το υπουργείο Υγείας.
Με απόφασή του ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης ορίζει ότι οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για τις φθηνότερες επιλογές που έχουν στα σκευάσματα της δραστικής ουσίας που τους συνταγογραφεί ο γιατρός. Σε περίπτωση που οι φαρμακοποιοί παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους, τότε ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, και με βάση την απόφαση οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό σκεύασμα με την χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων προϊόντων. Υποχρεούνται, ακόμη, κατά την εκτέλεση της συνταγής, να γνωστοποιούν στον ασφαλισμένο το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή αλλά και το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν εάν επιλέξουν το φθηνό ή το ακριβό σκεύασμα.

Εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα τότε οφείλει να υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο και το γεγονός αυτό θα καταχωρείται στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης το οποίο θα αναπροσαρμοστεί κατάλληλα από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.) για να το περιλάβει.

Οδηγίες στους φαρμακοποιούς από την ΗΔΙΚΑ για τους ανασφάλιστους

Στο μεταξύ, οι φαρμακοποιοί έχουν λάβει ήδη οδηγίες από την ΗΔΙΚΑ προκειμένου να προετοιμαστούν για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

Στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης θα εισαχθεί στην κατηγορία του φορέα  και «Ταμείο Ανασφάλιστων» και ο ανασφάλιστος θα ονομάζεται «Δικαιούχος φαρμακευτικής περίθαλψης του Ν.4270/2014».

Οι συνταγές θα μπορούν να εκδίδονται μόνο ηλεκτρονικά από ιατρούς Νοσοκομείων και ΠΕΔΥ και σε καμία περίπτωση χειρόγραφα.

Σε ό,τι αφορά τις συνταγές με φάρμακα σοβαρών παθήσεων για νοσοκομειακή χρήση που εκτελούνται από φαρμακεία νοσοκομείων θα μπορούν να εκτελούνται μόνο από φαρμακεία νοσοκομείων και αν χαρακτηρισθούν με “Στερείται” θα μπορούν να εκτελεστούν και σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Οι συνταγές με φάρμακα σοβαρών παθήσεων που εκτελούνται είτε από φαρμακεία νοσοκομείων είτε από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να εκτελούνται μόνο από φαρμακεία νοσοκομείων και από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούν να εκτελεστούν από ιδιωτικά φαρμακεία.

Στις συνταγές αυτές θα γίνεται η κράτηση του 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ. Γενικά για τις συνταγές των ανασφάλιστων ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις με τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ,  άρα και η συμμετοχή και το 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ, όταν εκτελούνται από ιδιωτικά φαρμακεία..

Αντιδράσεις από τους φαρμακοποιούς
                                    
Για μια ακόμη φορά η πολιτεία βάζει τους φαρμακοποιούς να «βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά με αποφάσεις που τους υποχρεώνουν να ενεργούν ως λογιστές, ή ως αστυνομικοί στην πιο ακραία περίπτωση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης ΑΕΣΠ, κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης

«Οι φαρμακοποιοί είναι πλήρως αντίθετοι με τις οδηγίες της τελευταίας υπουργικής απόφασης σύμφωνα με την οποία ο φαρμακοποιός θα πρέπει να υποχρεώνει τον ασθενή να υπογράφει δήλωση ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο, ειδάλλως θα του επιβάλλονται κυρώσεις σύμφωνα με τα δεδομένα, που γενικώς και απροσδιορίστως θα επεξεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ», αναφέρει ο κ. Θεοδοσιάδης.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...