Υπ. Εργασίας: Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση ισχύει μέχρι το τέλος Ιουνίου

Υπ. Εργασίας: Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση ισχύει μέχρι το τέλος Ιουνίου

Κατηγορία

phpanos
Δευτέρα 28/03/2016 – 12:53

Υπουργείο Εργασίας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΓΣΣΕ

Η τρέχουσα  Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), παραμένει σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιουνίου, τονίζει το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στην Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) που από την προηγούμενη εβδομάδα ζητά την παράτασή της. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο στόχος είναι μέχρι τότε, να έχει επανέλθει πλήρως η ελευθερία συλλογικών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΓΣΕΕ.

«Η άρτι εκλεγείσα, μετά το πολυτελές συνέδριο της Ρόδου, Διοίκηση της ΓΣΕΕ μέμφεται την κυβέρνηση γιατί δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για την παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ, ενόψει της υποτιθέμενης λήξης της μετενέργειας της τελευταίας την 31η Μαρτίου», τονίζει το υπουγείο. Η ΓΣΕΕ, από την Πέμπτη που συνεδρίασε η νέα διοίκηση της, ζήτησε την άμεση εκκίνηση της διαπραγμάτευσης με τους κοινωνικούς εταίρους για την υπογραφή και την παράταση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έως το τέλος του 2016, με δεδομένο ότι η μετενέργειά της λήγει στα τέλη Μαρτίου.

Στην απάντηση του υπουργείου Εργασίας, υπενθυμίζεται όμως ότι «βάσει της ρύθμισης του άρθρου 40 του νόμου 4320/2015 της πρώτης κυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν καταργήθηκε και ισχύει: Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό».

Τέλος  το υπουργείο επισημαίνει ότι, αν και η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σκοπό αυτό, σε εκπλήρωση της σχετικής κυβερνητικής δέσμευσης έχει ορισθεί στις 6 Απριλίου, «η Κυβέρνηση καλωσορίζει τυχόν απόφαση των κοινωνικών εταίρων να παρατείνουν, παρόλα αυτά, μέχρι το τέλος του 2016 την ισχύ της ΕΓΣΣΕ, ούτως ώστε να μην υπάρχει πίεση χρόνου στην μελλοντική διαπραγμάτευση τους».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...