Υπ. Εργασίας: Ο ΕΦΚΑ δεν χρειάζεται άλλη χρηματοδότηση, έχει πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ

Υπ. Εργασίας: Ο ΕΦΚΑ δεν χρειάζεται άλλη χρηματοδότηση, έχει πλεόνασμα 400 εκατ. ευρώ

Ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα πάνω από 400 εκατ. ευρώ και δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση, απαντούν από το υπουργείο Εργασίας, σε δημοσιεύματα που όπως αναφέρουν από την οδό Σταδίου, επιχειρούν για μία ακόμη φορά να αμφισβητήσουν τη θετική πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα κάνοντας λόγο για την  «γνωστή κινδυνολογία» που  «επανέρχεται με χαλκευμένα στοιχεία και ανακρίβειες, αγνοώντας τα επίσημα στοιχεία που έχει παρουσιάσει το Υπουργείο Εργασίας», δείχνουν σύμφωνα με το υπουργείο, «πρόδηλη πολιτική σκοπιμότητα που υπηρετούν, στοχεύουν φανερά και στην υπονόμευση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα».

Επίσης, υπενθυμίζουν ότι έχοντας παραλάβει το 2015 το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με έλλειμμα 1,186 δις ευρώ, ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε το 2017 με  προϋπολογισμένο​ έλλειμμα άνω του 1 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι «η θετική πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017, διέψευσε την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του και οδήγησε σε πλεόνασμα άνω των 400 εκατ.  ευρώ και μάλιστα με ρεκόρ απόδοσης των συνεισπραττόμενων σε ΕΟΠΥΥ και ΟΑΕΔ. Το θετικό  αποτέλεσμα, παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές εκτιμήσεις, είναι αποτέλεσμα της αύξησης της απασχόλησης και της εισπραξιμότητας, καθώς και της ορθότερης ταμειακής διαχείρισης.

Το αποτέλεσμα, θα αποτυπωθεί στην προβλεπόμενη, με βάση τη νομοθεσία,  τελική αναθεώρηση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για ολόκληρο το 2017.

Η διάθεση  των 395 εκατομμυρίων ευρώ από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών είχε προβλεφθεί  από τον Δεκέμβριο του 2016 και είχε συμπεριληφθεί στον αρχικό προϋπολογισμό τόσο του ΑΚΑΓΕ όσο και του ΕΦΚΑ, για ολόκληρο το 2017. Η απόφαση κατανομής της τακτικής και γνωστής αυτής δαπάνης, δεν αποτελεί καμία  “έξτρα” χρηματοδότηση.

Όσοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο ΕΦΚΑ έχει πλασματικό πλεόνασμα, διαψεύδονται από την πραγματικότητα των αριθμών. Οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάταξη του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αποδίδουν. Και δίνουν την καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι,  σταθερά και συνειδητά,  το υποσκάπτουν».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/302548-Yp-Ergasias-O-EPHKA-den-chreiazetai-alle-chrematodotese-echei-pleonasma-400-ekat-eyro ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...