Φάκελος Ανάπτυξη: Πότε και πως θα περάσει στην αγορά

Φάκελος Ανάπτυξη: Πότε και πως θα περάσει στην αγορά

Κατηγορία

phpanos
Πέμπτη 05/05/2016 – 16:01

Ανάπτυξη

Έρχεται ο νέος Αναπτυξιακός,  με φοροαπαλλαγές και «κούρεμα» της γραφειοκρατίας

Εισακούστηκαν οι φωνές της αγοράς και το υπουργείο Οικονομίας βάζει μπροστά τον νέο Αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος μπαίνει  σε δημόσια διαβούλευση και παίρνει τον δρόμο για την βουλή.  Ένας νόμος «ανάσα» ια την αγορά, που αναμένεται να στηρίξει με τις διατάξεις του μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, τον οποίο περιμέναμε από τον Ιανουάριο, αλλά η καθυστέρηση των δανειστών, στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δημιούργησαν μία τετράμηνη καθυστέρηση!   

Ο νόμος έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση την ενίσχυση των επιχειρήσεων της ελληνικής αγοράς τόσο μέσω φοροαπαλλαγών και  επιδοτήσεων όσο και μέσω σημαντικών αλλαγών στις διαδικασίες του Δημοσίου, με στόχο την σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας.  Με τον νόμο επαναπροσδιορίζονται τα όρια των στρατηγικών επενδύσεων και μπαίνουν νέες προβλέψεις στον  κώδικα μετανάστευσης,  με στόχο την διευκόλυνση των επενδύσεων που θα προέρχονται από το εξωτερικό.

Μεγάλες αλλαγές, φέρνει ο νέο νόμος στην αγορά, ανοίγοντας νέους δρόμους στις επενδύσεις και τις δυνατότητες χρηματοδότησης.  Στην καρδιά του σχεδίου κυριαρχούν τα φορολογικά κίνητρα, ο επαναπροσδιορισμός των  «στρατηγικών επενδύσεων» (ρίχνοντας τα όρια) και αλλαγές στον τρόπο χορήγησης επιδοτήσεων.

Υπ. Οικονομίας: Δημόσια διαβούλευση, μέχρι τη Δευτέρα 16 Μαΐου

Από την πλευρά του υπουργείου, τονίζεται ότι ολοκληρώθηκε η φάση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς, εγχώριους και διεθνείς, σχετικά με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Το σχετικό Σχέδιο Νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση, μέχρι τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 και ώρα 17.00. και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

«Τσεκούρι» στην γραφειοκρατία

Αδειοδοτήσεις «εξπρές»  με στόχο να βάλουν τέλος, στις ιστορίες «τρέλας» που οι επιχειρήσεις χάνουν χρόνια, περιμένοντας την αδειοδότηση. Στον νέο αναπτυξιακό προβλέπονται διαδικασίες ταχείας διαπεραίωσης των διοικητικών διαδικασιών προσβλέποντας στην άμεση εξυπηρέτηση των επενδυτών, χωρίς να πλήττεται το Δημόσιο συμφέρον.  

Φοροαπαλλαγές για την στήριξη των νέων επενδύσεων

Στο κομμάτι των φοροαπαλλαγών, εντάσσονται προβλέπεις για απαλλαγή των επιχειρήσεων  από την υποχρέωση καταβολής φόρου επί των (προ φόρων) κερδών, μία  απαλλαγή που θα  υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή των εξόδων με μορφή leasing που θα έχει η επιχείρηση για εξοπλισμό.

Κάλυψη επιτοκίου δανείων και κόστος δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας

Οι άμεσες επιχορηγήσεις θα προορίζονται για την κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών και θα καθορίζεται με βάση τα ποσοστά που προβλέπει ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ). Τα ποσοστά αλλάζουν ανάλογα με την περιοχή και το οικονομικό μέγεθος της επιχείρησης. Μέσα στο πακέτο των ενισχύσεων θα προβλέπεται επιδότηση επιτοκίου δανείων που έχει αναλάβει η επιχείρηση αλλά και το κόστος για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο αναπτυξιακός νόμος θα καλύπτει μέρος του κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο, ενώ σχεδιάζεται και η ανάπτυξη ταμείου συμμετοχών και ανάληψης ρίσκου για επενδυτικά προγράμματα νεοφυών επιχειρήσεων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...