Φαράγγι Καταφυγίου Ναυπακτίας: Θαύμα της φύσης !!!

Ξεκινήσαμε με πρωτοβουλία και οδηγό τον Κώστα Ζορμπά για την εξερεύνηση του φαραγγιού τα στενά. Πράγματι με αυτοκίνητο μέχρι το ποτάμι άλλοι τρεις Χρήστος Κ Ζορμπάς Θέμης Γ Πριοβολος και Θεοθωροπουλος Φίλιππας.

Να πω τολμηροί περίεργοι? Λίγο απ’ όλα.

Ξεκινώντας την διαδρομή για το φαράγγι παράλληλα στο ποτάμι και πάντα κάτω στη σκιά από τα πλατάνια, πότε δεξιά πότε αριστερά στην κοίτη πηδώντας με άλματα μικρά η μεγάλα από πέτρα σε πέτρα για να μην περάσουμε μέσα στο νερό. Η διαδρομή πολύ γνωστή για τον οδηγό μας, Φτάσαμε στο φαράγγι. Εδώ άρχισαν οι παλμοί να επιταχύνουν ρυθμούς και η αδρεναλίνη στα ύψη γιατί αυτά που αντικρίσαμε ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μας και η φαντασία μας μεγάλωνε. Με μεγάλη προσοχή αρχίσαμε να προχωράμε με δυσκολία πιάνοντας και πατώντας σε προεξοχές των βράχων βοηθούμενοι και από κανένα χαμόκλαδο.

Πολλές φορές ήταν αδύνατη η προσπέραση από τους κάθετους βράχους και αναγκαστήκαμε να κάνουμε μπάνιο μουσκεύοντας μπλουζάκι και σορτς. Όμως είχαμε προμηθευτή μια πλαστική βαρκούλα (παιχνίδι) με σχοινί που μεταφέραμε την κάμερα και τα κινητά ποιο ασφαλές γίνετε και με τάπερ που δεν το σκευαστήκαμε.

Η ορατότητα προχωρώντας δεν ξεπερνούσε τα εκατό μέτρα σε ευθεία λόγο που το φαράγγι είχε πολλες κλειστές στροφές.Αυτό ήταν και η μαγεία που δεν ξέραμε τη θα αντικρύσουμε στην επόμενη στροφή και πάντα βλέπαμε κάτι καινούριο μια άλλη διαφορετική εικόνα από τις άλλες που αποθηκεύαμε στη μνήμη του κινητού η στη δική μας μνήμη που δεν διαγράφονται αν δεν σε προλάβει το αλτσχάιμερ.

Παντού κάθετους επιβλητικούς βράχους δεξιά και αριστερά τριακόσια μέτρα ύψος με κάποια ελάχιστα δέντρα στης σχισμές τους να σε κάνουν ν’ αναρωτιέσαι πώς ζουν χωρίς χώμα και ήλιο απαραίτητος για τη φωτοσύνθεση να περνά βιαστικά ρίχνοντας της αχτίδες του και όχι παντού μόνο για μια ώρα την ημέρα και ότι προλάβουν να απορροφήσουν. Σε κάποια σημεία αν και μεσημέρι νόμιζες ότι έπεφτε το σούρουπο.

Είναι ένα τοπίο που δεν περιγράφεται με λόγια, άγρια φύση δημιουργία του Θεούλη από εκατομμύρια χρόνια και έτσι θέλουμε να μείνει χωρίς παρεμβάσεις, και όποιοι θέλουν να το επισκεφτούν αν δεν θέλουν να κάνουν η δεν ξέρουν μπάνιο να χρησιμοποιήσουν βαρκούλα με σχοινί η κουπιά. Για το πέρασμα σ’ αυτό το φαράγγι πρέπει να είσαι λίγο απ’όλα.

Φυσιολάτρης Ορειβάτης, αναρριχητής, χειμερινός κολυμβητής, να έχεις και πολύ τρέλα με τα extreme sports. Τελειώνοντας το φαράγγι συνεχίσαμε ενάμιση χιλιόμετρο ακόμα ακλουθώντας το ποτάμι εξίσου υπέροχη διαδρομή βγαίνοντας κάτω από το χωριό μας που μας περίμενε αυτοκίνητο για τους ξενώνες του χωριού μας . Είναι αλήθεια αν κάνεις κάτι που σου αρέσει που σε γεμίζει σε ικανοποιεί, δεν κουράζεσαι, Θυμάμαι δεν παραπονέθηκε κανένας μας πίνοντας της παγωμένες μπύρες στον ξενώνα του Γιάννη (το πέτρινο) για ταλαιπωρία, δυσκολία, κίνδυνο, κούραση.

Όλοι αναφερόμασταν με ενθουσιασμό και καμάρι γ’ αυτά που καταφέραμε, ζήσαμε, είδαμε, και νομίζω ότι ποτέ δεν θα ξεχάσουμε και θα ξανά πάμε. Αν και εσύ θέλεις να θυμάσαι κάτι ακόμη στη ζωή σου, φαράγγι Καταφύγιο Ναυπακτίας στενά.

Σχετικά βίντεο για όσα σας περιγράφω και περισσότερα στο You Tube. (Αυτή τη διαδρομή που περιγράφω την έκαναν πριν πενήντα χρόνια πέντε επτά τσοπάνηδες, μπουηας, μπιτουλιας, φασουλας, κλαδευτήρας, κινεζος για τη συντομευση του δρομου προς το χωριό μας. Καμια εντύπωση και θαυμασμό δεν μας προκαλούσε τότε ούτε μπορούσε να σκεφτεί κανένας ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κάποτε, πλην του κ Σπύρου Δημήτριου που έβλεπε ποιο μπροστά από εμάς, όπως είχε πει το 1960, στο Καταφύγιο θα έρθει αυτοκίνητο!!!!! και γελούσανε.

2014-08-17 12.41.51

2014-08-17 12.40.06

2014-08-17 12.24.46

 

 

Σας ευχαριστώ Θεοδωρόπουλος Φίλιππας

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...