Φεστιβάλ Βενετίας

Φεστιβάλ Βενετίας

Nτοκιμαντέρ, μυθοπλασία και πολιτική θέση αναμειγνύονται στην ταινία «Rabin, the last day» πέμπτη συμμετοχή του Ιραηλινού σκηνοθέτη Αμός Γκιτάι, εντός συναγωνισμού στο φεστιβάλ Βενετίας. Η διάρκειας 153’ δημιουργία αναφέρεται στην τελευταία ημέρα ζωής του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν που πριν από 20 χρόνια δολοφονήθηκε, γεγονός που κόστισε κατά πολύ τις διαπραγματεύσεις ειρήνης ανάμεσα στο Ισράηλ και την Παλιστίνη.

Ο Ράμπιν που είχε αγωνιστεί στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ και σχεδίασε τη νίκη στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, έγινε πρωθυπουργός του Ισραήλ το 1974 μετά τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ στον οποίο είχε λάβει μέρος ο Γκιτάι μεταφέροντας τις εμπειρίες του στην ταινία «Κιπούρ».

Ο Ράμπιν γράφει το vima.gr δολοφονήθηκε από τον 25χρονο εξτρεμιστή Γιγκάλ Αμίρ στις 4 Νοεμβρίου του 1995, ένα χρόνο μετά το Νόμπελ Ειρήνης που ο Ράμπιν είχε μοιραστεί με τους Σιμόν Πέρες και Γιάσερ Αραφάτ με τους οποίους συμμετείχε στην επίτευξη των συμφωνιών του Οσλο.

«Κρίνοντας από την σύγχρονη κατάσταση που επικρατεί στο Ισραήλ» είπε ο Γκιτάι, «αντιλαμβάνεσαι ότι ο Ράμπιν ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπόρεσε να κτισει ένα είδος εναλλακτικής πολιτικής στην πραγματικότητα στην οποία βρισκόμασταν.»

Ο Γκιτάι μίλησε για την απλότητα, την ακεραιότητα και την αμεσότητα του Ράμπιν στον λόγο δίνοντας έμφαση στην γενικότερη αντίληψή του για την ειρήνη. «Μπόρεσε να δομήσει μια συγκεκριμένη πολτική θέση που δήλωνε ενδιαφερον για την ύπαρξη του “άλλου”. Δεν μπορείς να ζητήσεις μονομερώς την ειρήνη» είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός σκηνοθέτης.

Ο Γκιτάι που υπερασπίζεται τις ιδέες του Ραμπίν είπε επίσης ότι είχε την ανάγκη να δημιουργήσει αυτή την ταινία όχι μόνον ως σκηνοθέτης αλλά ως πολίτης του Ισραήλ. «Νομίζω ότι η φωνή του Ραμπίν είναι μια φωνή μνήμης που πρέπει να ακούγεται, ειδικά στους δύσκολους καιρούς μας.»



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...