Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη “Μεγάλη Ελλάδα”

Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη "Μεγάλη Ελλάδα"

Κατηγορία

eri200
Κυριακή 13/03/2016 – 17:00

magna grecia

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Magna Grecia , επανέρχεται μετά την επιτυχία της πρώτης παρουσίασής του στην Ελλάδα, με περίπου 500 Ιταλούς μαθητές  Λυκείου συνοδευμένους  από τους δασκάλους τους. Το αρχαίο μονοπάτι που βιώσαμε μέσα από τη «Κοινή» μας  Μεσόγειο ανά τους αιώνες, ξαναβρίσκει τη πραγματική του ιστορία ,  και φτάνει στην Ελλάδα στην Αθήνα, την Κόρινθο και τους Δελφούς.

Το ¨ Κοινό ¨ μας    βρίσκει τον αυθεντικό κοσμοπολιτισμό στη Φιλία δηλαδή στην αγάπη   που βασίζεται σε μια ελεύθερη και ίση σχέση , χωρίς καμία φιλοδοξία επικυριαρχίας.  Η μεσογειακή κοινότητα μέσα από τη φιλοσοφία της, μας θυμίζει ότι μπορούμε να είμαστε φίλοι και ας είμαστε ξένοι.  Το μεγάλο “αρχιπέλαγος” είναι το σεντούκι του θησαυρού που έχει δημιουργήσει αστρικές φιλίες, όπως ορίζει ο Νίτσε.

 

Thalassa: Mare Nostrum, η Μεσόγειος!

Η θάλασσα που μας αγκαλιάζει, μας προστατεύει με τη διαφορετικότητα της  αλλά συγχρόνως με το σταθερό της μέγεθος. Μια διαδρομή, που συνδυάζει και ενώνει, ως η θάλασσα της Ευρώπης που διαμορφώνει εκλεκτικές συγγένειες και αντιστοιχίες  στις αποστάσεις μεταξύ των πόλεων, νησιών, ύφαλων, σπηλιών, όρμων, κόλπων,  μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ο Ελληνικός αποικισμός  λειτουργεί σαν  το χωνευτήρι που ποτέ δεν παύει να μοχλεύει και να συντηρεί τον Μεσογειακό Πολιτισμό .

Ξαναδιαβαίνοντας αυτό το ταξίδι σε μια πορεία  προς  τον κοινό σε όλους εμάς,   ¨λόγος¨ , απολαμβάνουμε  το οικείο  ¨Koine¨ που παράγει την  αυθεντική Φιλία. Μια Φιλία  η οποία δημιουργεί  πολιτιστικές , θρησκευτικές  και πολιτικές  αμφικτιονίες. Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Magna Grecia  θέλει να αναβιώσει τον ελληνικό Πολιτισμό για να ανοίξει νέες μορφές δράσεις  προς τη  ΦΙΛΙΑ.

Θα βρεθούμε στην Αθήνα. Θα επισκεφθούμε   την Ακρόπολη που ανέδειξε στο κόσμο το αγαθό  της φιλοκαλίας. Θα σταματήσουμε στους Δελφούς, εκεί όπου δημιουργείται  η μεγαλύτερη και πιο ισχυρή   αμφικτιονία της Ελλάδας, εκεί όπου οι αρχαίοι ταξιδιώτες και εξερευνητές, ρωτούσαν  την Πυθία, και το μαντείο έδινε την  ιερή λέξη μέσα από την οποία  εξασφάλιζε την πίστη, τον σεβασμό της διαφορετικότητας και της δυνατότητας συνύπαρξης .

Αλλά πάνω απ ‘όλα δίδαξε τη τέχνη της αυτογνωσίας.  Το γνώθι αυτόν,  που παραμένει η πιο σημαντική επιταγή της Δυτικής συνείδησης.

Πίστη και  Φιλία που αποπνέει  η  Κόρινθος,  είναι  ο άλλος σταθμός  του ταξιδιού μας,  μια πόλη ανοιχτή στο διεθνές εμπόριο, κυρίως όμως  στον αποικισμό περιοχών που θα διαμορφώσουν στη συνέχεια  τη  Magna Grecia.

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα, είναι μια εκπαιδευτική διδακτική εμπειρία που καλεί τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα φιλοσοφικό ταξίδι μέσα και έξω από τον εαυτό τους.  Γεννήθηκε σε μια περιοχή σύμβολο της δυτικής φιλοσοφίας, την  αρχαία Ελέα. Από το 2012 ταξιδεύει προτείνοντας   τις δραστηριότητές του  σε ορισμένα από τα πιο όμορφα μέρη, σύμβολο,  της μεσογειακής κουλτούρας (Cilento, Βέλια, Metaponto, Matera, Οτράντο, Λέτσε, Συρακούσες, Noto, Bronte-Αίτνα).

Φτάνοντας  στο δέκατο όγδοο έτος λειτουργίας του,  για την υψηλή πολιτιστική προσφορά του Φεστιβάλ, του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας από τον πρόεδρο Giorgio Napolitano.  Όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες μαθητές προερχόμενοι από όλη την Ιταλία, ασκηθήκαν στη φιλοσοφική σκέψη και πρακτική.

Η ιδιαίτερα καινοτόμος πτυχή που χαρακτηρίζει την πορεία είναι η μεθοδολογία της έρευνας δράσης που εκτυλίσσεται σε φιλοσοφικές περιπάτους, σε φιλοσοφικούς διαλόγους, σε διαγωνισμούς και σε πρακτικό εργαστήρια φιλοσοφίας.

Το Φεστιβάλ είναι ένας μαγικός χώρος , όπου οι έφηβοι εκπαιδεύονται στη  πρακτική της αυτογνωσίας. Η πρωτοβουλία έχει πδημιουργήσει, τα τελευταία χρόνια, μια σημαντική σχέση μεταξύ δασκάλων και μαθητών, μέσα από την οποία,   μαζί δημιουργούν χώρους  εμπιστοσύνης και προβληματισμού, αναπτύσσοντας  τη κριτική σκέψη.

Η πρωτοβουλία έχει ως πρωταγωνιστές τους εφήβους, οι οποίοι πειραματίζονται στο βιωματικό μονοπάτι της γνώσης που συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη, μέσω μιας ενεργούς μεθοδολογίας που εστιάζει στο Πρόσωπο και την Αισθητική.

Το Φεστιβάλ σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τις Giuseppina Russo και Iriana Marini, αντίστοιχα πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Αρχαίας Ελλάδας στη Magna Grecia, από κοινού με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής,  τον καθηγητή Salvatore Ferrara επιστημονικό διευθυντή, και την καθηγήτρια Annalisa Di Nuzzo υπεύθυνη της μεθοδολογίας

Η πρωτοβουλία είναι μία από τις εθνικές εκδηλώσεις των πολιτιστικών σπουδών και είναι, ως εκ τούτου, ένα εργαλείο χωρικής ανάδειξης που  ενισχύει μια ευρύτερη στρατηγική αναγέννησης της  πολιτιστικής προσφοράς.

Το Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στη Μεγάλη Ελλάδα,  έχει στην πραγματικότητα ξεκινήσει τον  Οκτώβριο 2008 με  πρόθεση την ενίσχυση της περιοχής του Cilento και Vallo di Diano ως ένας τουριστικός προορισμός ο οποίος μπορεί  να προσεγγίσει  στη χαμηλή περίοδο, νέα τουριστικά target group.   Το στρατηγικό σχέδιο προέβλεπε επίσης επαφή και συνέργειες με την Ελλάδα πατρίδα των πατέρων μας.

Η εκδήλωση είχε πρώτο στόχο την  εδραίωση της  σε εθνικό επίπεδο,  κάνοντας  στη συνέχεια  τα πρώτα της βήματα πέρα ​​από τα σύνορα. Ακολουθώντας τα χνάρια των αρχαίων Ελλήνων έχουμε φανταστεί την ανάπτυξη μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ της Μεγάλης Ελλάδας  και της Ελλάδας, θυμίζοντας τους ¨δικούς μας ¨ φιλόσοφους Παρμενίδη και Ζήνωνα οι οποίοι ταξίδεψαν  από την Ελέα (445 π.Χ.), για να συναντήσουν  τον νεαρό  Σωκράτη στην Αθήνα.

Η εξέλιξη της πρωτοβουλίας περνά φυσικά μέσα από  συμφωνίες με τα Ιταλό-Ελληνικά πολιτιστικά ιδρύματα και τους φορείς που ασχολούνται με την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών, με ιδιαίτερη αναφορά στη Μεσόγειο, και  θέλουν να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός δικτύου διεθνών σχέσεων και κοινωνικό –πολιτιστικών  ανταλλαγών προκειμένου να προωθεί και να αναπτυχθεί η κουλτούρα των δύο χωρών.

 

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...