Φοβάστε τα αεροπλάνα; Μπορείτε να το ξεπεράσετε!

Φοβάστε τα αεροπλάνα; Μπορείτε να το ξεπεράσετε!
Φοβάστε το αεροπλάνο; Νοιώθετε άγχος και πανικό μόνο στη σκέψη ότι θα βρεθείτε στον αέρα ή σκέφτεστε ακόμα και να ακυρώσετε ένα ταξίδι για να μην πετάξετε;
Ο φόβος για το αεροπλάνο (πετοφοβία) δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, παρ’ όλο που εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Το συναίσθημα αυτό μπορεί να προκληθεί από κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό σε ένα ταξίδι (πχ. ισχυρές αναταράξεις), από κακές σκέψεις που μπορεί να προκύψουν ξαφνικά κατά τη διάρκεια της πτήσης ή υπάρχει απλώς στο πίσω μέρος του μυαλού μας μια ανεξήγητη και μεγάλη φοβία.

Εάν πάντως αισθάνεστε φόβο κάθε φορά που πρόκειται να πετάξετε, μην νοιώθετε άσχημα για αυτό. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι άνθρωποι που πετάνε νοιώθουν σε κάποιες στιγμές άβολα ή παράξενα μέσα στο αεροπλάνο, “έξω από τα νερά τους”, ενώ λίγοι είναι οι τυχεροί που ευχαριστιούνται τη διαδικασία της πτήσης και ανυπομονούν για το επόμενο ταξίδι.

Το πιο σημαντικό βήμα για να ξεπεράσετε το πρόβλημα, είναι να αναγνωρίσετε τη φοβία σας, να την αποδεχτείτε μέσα στο μυαλό σας και να τολμήσετε να την αντιμετωπίσετε. Εάν η παρέα σας έχει κανονίσει ένα ωραίο ταξίδι στο εξωτερικό ή εάν πρέπει να πετάξετε για επαγγελματικούς λόγους, καλό θα είναι να μην το ακυρώσετε βρίσκοντας κάποια άκυρη δικαιολογία της τελευταίας στιγμής. Να ξέρετε ότι όσο αποφεύγετε να πετάξετε, πολύ πιο δύσκολα θα ξεπεράσετε την φοβία σας. Η “φυγοπονία” θα διογκώσει τις κακές σκέψεις, θα σας πείσει ότι πρόκειται για μια τρομακτική εμπειρία, ενώ παράλληλα θα νοιώσετε άσχημα με τον εαυτό σας που υπέκυψε στην αδυναμία του. 

Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να αποφασίσετε να επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο και να κλείσετε τα εισιτήρια σας χωρίς δισταγμούς και δεύτερες σκέψεις. Από κει και πέρα, σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολο να εξαλειφθεί με την πρώτη φορά ένας φόβος, ούτε υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για να σταματήσετε να αιθάνεστε άσχημα. Η ίδια η εμπειρία του ταξιδιού και οι όμορφες εικόνες που θα δείτε, θα σας αποζημιώσουν για την επιλογή σας. Εάν δεν έχετε μεγάλη εμπειρία από ταξίδια καλύτερα να ξεκινήσετε με μία πτήση που διαρκεί λίγη ώρα. Μέχρι να… προλάβετε να φοβηθείτε, το αεροπλάνο θα έχει ήδη προσγειωθεί και εσείς θα έχετε κάνει ένα μικρό μικρό βήμα.  

Τα επιχειρήματα που συχνά ακούτε από αυτούς που δεν φοβούνται το αεροπλάνο, όπως “είναι θέμα πιθανοτήτων”, “στατιστικά δεν θα συμβεί τίποτα”, “και να γίνει κάτι δεν θα το καταλάβετε καν”, μπορεί να σας κάνουν να αισθάνθείτε ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια. Μερικές πιο πρακτικές συμβουλές, θα μπορούσαν πιο εύκολα να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τον φόβο σας.

Η δεύτερη κίνηση… ματ, αφού αποφασίσετε να πετάξετε, είναι να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα γίνεται για τον τρόπο που λειτουργούν τα αεροπλάνα. Αν απορείτε “για το πως γίνεται να πετάει αυτό το πράγμα” καλό είναι να γνωρίζετε, ότι πετάει με τρόπους αυστηρά προσδιορισμένους και απόλυτα επιστημονικούς, τόσο άρτια προγραμματισμένους που θα νοιώσετε και εσείς πολύ πιο ανακουφισμένος εάν τους γνωρίζετε. Το αεροπλάνο πετάει, όπως ένα αυτοκίνητο μπορεί να τρέξει στην άσφαλτο, ένα πλοίο να επιπλεύσει στο νερό, ένα τρένο να τσουλήσει πάνω στις ράγες. Όλα αυτά μπορεί να μην τα καταλαβαίνουμε απόλυτα με τη λογική μας, αλλά όσα περισσότερα γνωρίζουμε για τη λειτουργία τους, τόσο καλύτερα για εμάς.

Πολύ συχνά οι άνθρωποι που φοβούνται το αεροπλάνο, αισθάνονται αρκετό καιρό πριν (εξαρτάται από το βαθμό της φοβίας) προταξιδιωτικό άγχος. Εάν σας συμβαίνει κάτι τέτοιο, τις μέρες πριν ταξιδέψετε, προσπαθήστε να γεμίσετε το πρόγραμμα σας με άλλα πράγματα ώστε να μην το σκέφτεστε, τουλάχιστον όλες τις ώρες της μέρας. Δείτε φίλους, αφοσιωθείτε στη δουλειά σας, κάντε όμορφα πράγματα για να ξεχαστείτε και μιλήστε με ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά. Σκεφτείτε πόσους φίλους ή συγγενείς έχετε που σπουδάζουν και ζουν στο εξωτερικό ή που εργάζονται σε εταιρείες πραγματοποιώντας τουλάχιστον ένα επαγγελματικό ταξίδι την εβδομάδα. 

Μόλις φτάσει η μέρα για το ταξίδι σας, μην φτάσετε την τελευταία στιγμή στο αεροδρόμιο. Μόλις περάσετε τους ελέγχους και μπείτε στην αίθουσα αναμονής με βιασύνη, το πιθανότερο είναι ότι θα αισθανθείτε εγκλωβισμένοι και σε πανικό. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να συνηθίσει στην ιδέα και στο περιβάλλον του αεροδρομίου, πιείτε με την ησυχία σας έναν καφέ, κάντε βόλτα στα καταστήματα και χαζέψτε τον κόσμο που περιμένει. Δεν σας κάνει να νοιώσετε καλύτερα το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι πρόκειται σύντομα να πετάξουν ή έχουν ήδη πετάξει και έχουν φτάσει στον προορισμό τους με ασφάλεια;

Στο αεροδρόμιο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αρκετά αεροπλάνα να απογειώνονται και να προσγειώνονται χωρίς κανένα πρόβλημα. Δείτε από μακριά τη διαδικασία, γιατί δεν είναι τόσο τρομακτική όσο τη φαντάζεστε. Όπως τα υπόλοιπα αεροπλάνα έρχονται και φεύγουν κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα, το ίδιο θα συμβεί και με τη δική σας πτήση. Επίσης, κοιτάξτε τους πίνακες αναχωρήσεων και αφίξεων.  Κάθε μέρα τόσα πολλά αεροπλάνα πετάνε!
Μόλις επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο, αν νοιώσετε άσχημα με τη θέση στην οποία κάθεστε (μπορεί για παράδειγμα να προτιμάτε τη θέση στο διάδρομο ή στο παράθυρο) ζητήστε ευγενικά από τον διπλανό σας να αλλάξετε. Εάν ταξιδέυετε με φίλους προσπαθήστε να απασχολείτε το μυαλό σας με άλλα πράγματα, μιλήστε για τον τόπο προορισμού, τα σχέδια της επόμενης μέρας, σκεφτείτε ένα θέμα συζήτησης που μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή. Πολλοί άνθρωποι που φοβούνται, έχουν άρνηση να βοηθήσουν τον εαυτό σας, και αναλώνονται μόνοι τους σε άσχημες σκέψεις και ακινησία. Αυτή η τακτική δεν βοηθάει σε τίποτα την πτήση σας. Αγοράστε το αγαπημένο σας περιοδικό, πάρτε μαζί σας ένα βιβλίο που αγαπάτε ή έναν ταξιδιωτικό οδηγό και εστιάστε εκεί την προσοχή σας. Κατά τη διάρκεια της απογείωσης, μην ταραχτείτε εάν το αεροπλάνο κουνάει, χάνει λίγο ύψος ή στρίβει. Δεν πέφτετε ούτε συμβαίνει τίποτα κακό. Είναι η φυσιολογική διαδικασία της απογείωσης. Σε λίγα λεπτά που θα σβήσει η φωτεινή ένδειξη, θα μπορείτε κανονικά να σηκωθείτε, να πάτε στην τουαλέτα και να απολαύσετε φαγητό ή καφέ.

Εάν το άσχημο συναίσθημα δεν σας έχει εγκαταλείψει και μετά την απογείωση, ζητήστε έναν τονωτικό χυμό πορτοκάλι από το προσωπικό του αεροσκάφους που θα σας εξυπηρετήσει. Καλό θα είναι να αποφύγετε το αλκοόλ και τον καφέ και να προτιμήσετε κάτι που θα τονώσει τον οργανισμό σας και θα σας δώσει ενέργεια. Επίσης, μην φοβάστε να κοιτάξετε από το παράθυρο! Οι εικόνες που θα αντικρίσετε, τα χρώματα του ουρανού, το τοπίο, είναι μερικές φορές τόσο μαγευτικά, που γοητεύουν ακόμα και τους πιο φοβισμένους ταξιδιώτες. Αν κοιτάξετε γύρω σας, θα δείτε ότι πολλοί άνθρωποι είναι εντελώς ατάραχοι, βγάζουν φωτογραφίες, διαβάζουν εφημερίδα, δουλεύουν στον υπολογιστή τους, κοιτάνε χαρούμενοι έξω από το παράθυρο. Γιατί όχι και εσείς; Στην προσγείωση, διατηρήστε ξανά την ψυχραιμία σας. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας ενημερώσει και ο πιλότος ότι κατεβάζοντας το αεροπλάνο σε χαμηλότερο ύψος, μπορεί να υπάρξουν μερικές πολύ φυσιολογικές αναταράξεις. Σε λίγα λεπτά, θα έχετε φτάσει με ασφάλεια στον προορισμό σας.

Πολλοί επιλέγουν βαριά υπνωτικά χάπια και καταναλώνουν αλκοόλ για να μπορέσουν να αντέξουν την πτήση. Λάθος… Οι ουσίες αυτές και δεν θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το πρόβλημα και επιπλέον θα φτάσετε ένα περιφερόμενο…κουρέλι στον προορισμό σας. Εάν νοιώθετε ανεξέλεγκτο άγχος και πανικό και έχετε έντονα σωματικά συμπτώματα (ιδρώνουν τα χέρια σας, νοιώθετε ότι θα λιποθυμήσετε, έχετε ταχυκαρδία) μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας χορηγήσει ένα ελαφρύ ηρεμιστικό. Δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά είναι προτιμότερο από το να φτάνετε τον οργανισμό σας στα όριά του. Εάν πάλι, κατά τη διάρκεια της πτήσης, δείτε ότι δεν μπορείτε να αντέξετε, μιλήστε με μία αεροσυνοδό. Εξαιτίας της φύσης του επαγγέλματος της, πραγματοποιεί πέντε πτήσεις κατά μέσο όρο την ημέρα! Προφανώς, θα μπορεί να σας δώσει κάποια ακόμα καλύτερη συμβουλή για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας! Και μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, ξεχάστε εντελώς ότι σε λίγες μέρες πρέπει να ξαναμπείτε στο αεροπλάνο! Και όμως υπάρχουν άνθρωποι, που δεν περνάνε καλά όσο διαρκεί το ταξίδι τους γιατί σκέφτονται την επιστροφή τους. Και είναι πραγματικά κρίμα, να χάσετε τόσο όμορφες στιγμές μόνο για μια κακή ιδέα.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το αεροπλάνο είναι επικίνδυνο. Πόσο επικίνδυνο; Όσο είναι το να βγαίνουμε κάθε μέρα από το σπίτι μας (ποιος ξέρει τι μπορεί να μας συμβεί), να μπαίνουμε σε αυτοκίνητο, να ζούμε κανονικά τη ζωή μας. Ο άνθρωπος είναι άρρηκτα δεμένος με την εξερεύνηση και την κίνηση των πραγμάτων. Καλές πτήσεις!!

ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΤΥΛ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...