Φτιάξαν συσκευή που θα διαβάζει τη σκέψη μας!

Φτιάξαν συσκευή που θα διαβάζει τη σκέψη μας!
Το να κρατά κάποιος τις σκέψεις μέσα του, στο μέλλον θα είναι ανέφικτο καθώς επιστήμονες είναι κοντά στο να εφυήρουν μια συσκευή η οποία θα τις διαβάζει, και προορίζεται για άτομα σωματικά ανίκανα να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο ή που πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή.

Πρόκειται για την ανάγνωση «εσωτερικών φωνών» και την σωστή ερμηνεία τους με τη χρήση ατομικού αποκωδικοποιητή, όπως εξηγεί ο ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Berkley.

«Όταν διαβάζεις ένα κείμενο από εφημερίδα ή βιβλίο, ακούς μια φωνή στο κεφάλι σου. Εμείς προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με αυτή τη φωνή ώστε να δημιουργήσουμε ένα ιατρικό πρόσθετο που θα επιτρέπει σε κάποιον που είναι παράλυτος να μιλήσει», είπε  ο Brian Pasley στο περιοδικό New Scientist.

Ερευνητική ομάδα κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε επτά ανθρώπους που έπασχαν από επιληψία και προορίζονταν για χειρουργείο, την ώρα που διάβαζαν ένα κείμενο από οθόνη και αφορούσε την ιστορική ομιλία του του προέδρου των ΗΠΑ Λίνκολν και ύστερα του Κένεντι.

Κάθε εθελοντής διάβαζε το κείμενο μια φορά δυνατά και μια μέσα του, ώστε να εντοπιστούν οι νευρώνες που ενεργοποιούνταν σε κάθε πτυχή της ομιλίας και να δημιουργηθεί ένας εξατομικευμένος αποκωδικοποιητής, ο οποίος θα μετέτρεπε την πληροφορία σε οπτική αναπαράσταση.

Αν και ο αποκωδικοποιητής βρήκε ακριβώς τις λέξεις που σκέφτηκαν οι εθελοντές, «δεν είναι αρκετά καλός για να δημιουργήσουμε μια συσκευή», είπε στο περιοδικό η Stephanie Martin, που μελέτησε το γεγονός με τον Pasley.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...