Φτιάξτε υπέροχα νηστίσιμα τσουρέκια με συνταγή του Αγίου Όρους!

Φτιάξτε υπέροχα νηστίσιμα τσουρέκια με συνταγή του Αγίου Όρους!

Κατηγορία

n.anastasiou
Τρίτη 26/04/2016 – 10:55

τσουρέκια

Το τσουρέκι ως σημαντικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης, συνδέεται με τοπικά ήθη και έθιμα και αποκτά μια μοναδική σημασία για όλους τους Έλληνες ιδίως την περίοδο του Πάσχα. Συγκεκριμένα, το τσουρέκι συμβολίζει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί, ενώ το ζύμωμα σε σχήμα πλεξούδας συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.

Στις μέρες μας το τσουρέκι καταναλώνεται όλο το χρόνο, ενώ οι διάφορες εκδοχές στις οποίες είναι διαθέσιμο –σκέτο ή με διάφορες γεμίσεις- το «μεταμορφώνουν» στην απόλαυση που μπορείς να γευτείς σε κάθε στιγμή της ημέρας!

Ας δούμε όμως μια νηστίσιμη συνταγή του Πατέρα Αθανάσιου από το Άγιον Όρος.

για το προζύμι:

  • 5 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά
  • ή 3 φακελάκια.
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι

Για τη ζύμη:

  • 1/2 λίτρο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
  • 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
  • 3 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1 βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • περίπου 1.250 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι

Εκτέλεση:

-Πρώτη μας δουλειά το στύψιμο των πορτοκαλιών για να πάρουμε χυμό, ο οποίος δεν πρέπει να είναι παγωμένος, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου.

-Σε δοχείο με καπάκι διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να γίνει χυλός. Σκεπάζουμε το δοχείο και περιμένουμε για 30΄ να φουσκώσει το προζύμι.

-Βάζουμε σε λεκάνη τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.

-Ρίχνουμε στη συνέχεια το προζύμι και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη, εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε.

-Προσθέτουμε κατόπιν λίγο-λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη μας να μη κολλάει στα χέρια.

-Βάζουμε τη ζύμη σε δοχείο με καπάκι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ½ ώρα (εγώ βάζω το δοχείο με τη ζύμη στο φούρνο μικροκυμάτων και κλείνω την πόρτα του, εννοείται χωρίς να τον βάλω σε λειτουργία).

-Έπειτα πλάθουμε τα τσουρέκια σε σχήμα που μας αρέσει και τα βάζουμε σε ταψιά με λαδόκολλα, όπως αναφέρει το tilestwra.

-Τα αφήνουμε στα ταψιά να φουσκώσουν τουλάχιστον για 30΄ και τα ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο τους 160ο C για 30΄ ανάλογα με τον φούρνο.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...