Φυγάδευσε τεράστια ποσά μαύρου χρήματος σε ελβετική τράπεζα

Τετάρτη 20/07/2016 – 17:19

Εφημερίδα πρωτοσέλιδο

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ – ΕΦΟΔΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΧΡ. ΣΚΛΑΒΟΥΝΗ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ UBS ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ, ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ, ΚΛΕΦΤΟΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΜΑΥΡΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥΣ

ΠΑΝΙΚΟ έχει σκορπίσει στο σύστημα της διαπλοκής, πολιτικούς, μεγαλοεπιχειρηματίες εργολάβους, μεσάζοντες και άλλους μεγαλόσχημους φοροφυγάδες η καταδρομική επιχείρηση των οικονομικών εισαγγελέων στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη, ο οποίος για 17 ολόκληρα χρόνια ήταν διευθυντής του επενδυτικού τομέα της Ελβετικής τράπεζας UBS στην Αθήνα και το Λονδίνο.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις κορυφαίου στελέχους της UBS, που συνελήφθη και συνεργάζεται με τις Αμερικανικές υπηρεσίες ο Χρ. Σκλαβούνης που διετέλεσε διοικητής του ΤΧΣ την περίοδο Σαμαρά και στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον έχρισε υπεύθυνο αναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ, φυγάδευσε τεράστια ποσά μαύρου χρήματος Ελλήνων ολιγαρχών στο φορολογικό παράδεισο της Ζυρίχης. Η δουλειά του Χρ. Σκλαβούνη είναι να εντοπίζει πελάτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, οι οποίοι δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν τα ποσά που διέθεταν και να τα μετατρέπει σε μυστικούς λογαριασμούς και καταπιστεύματα στην Ζυρίχη, κρύβοντας τους πραγματικούς δικαιούχους από την εφορία. Σύμφωνα με αποκαλύψεις κορυφαίου στελέχους της Ελβετικής τράπεζας που ανακρίθηκε πρόσφατα από Έλληνες εισαγγελείς που είχαν μεταβεί στις ΗΠΑ, ο Σκλαβούνης φυγάδευσε μεγάλα ποσά μεγαλόσχημων οικονομικών παραγόντων αλλά και πολιτικών. Πελάτες του ήταν η ελίτ της Αθηναϊκής επιχειρηματικής ζωής και το εφοπλιστικό λόμπι στο Λονδίνο. Οι Αμερικάνοι έχουν στα χέρια τους στοιχεία – φωτιά και γι΄ αυτό στην υπόθεση έχει εμπλακεί το IRS, το οποίο εξασφάλισε δισκέτες με κωδικούς από το κορυφαίο στέλεχος της UBS το οποίο συνελήφθη στις ΗΠΑ και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τις Αμερικανικές υπηρεσίες που του έδωσαν μάλιστα και αμοιβή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, γιατί το Αμερικανικό δημόσιο κατάφερε να εισπράξει δισεκατομμύρια από την Ελβετική τράπεζα, που αναγκάστηκε σε συμβιβασμό. Οι οικονομικοί εισαγγελείς δεν πρόκειται να αντλήσουν στοιχεία μόνο από τους σκληρούς δίσκους που βρέθηκαν στο σπίτι του Σκλαβούνη. Έχουν ήδη στα χέρια τους μια λίστα με λογαριασμούς τους οποίους κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν. Η υπόθεση αναμένεται να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις με δεδομένη τη σχέση του Σκλαβούνη με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ήδη η καταδρομική επιχείρηση στο σπίτι του Σκλαβούνη πυροδότησε άγρια κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη ΝΔ απ΄ ότι αναδεικνύει σε θέση ευθύνης πρόσωπα με εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του είναι έκθετοι για μια ακόμα φορά για τις αμαρτωλές τους σχέσεις με ένα σάπιο σύστημα διαπλοκής και οφείλουν να απολογηθούν στον Ελληνικό λαό.

Ο πληροφοριοδότης

Έναν πληροφοριοδότη που αποκάλυψε στοιχεία «φωτιά» για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ μέσω της UBS, συνάντησαν προ ημέρων Έλληνες εισαγγελείς στις ΗΠΑ κατά φέροντας να ‘βάλουν’ στο χέρι υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη της UBS αλλά και να συγκεντρώσουν στοιχεία τα οποία κατά την έκτιμησή τους καταδεικνύουν πως υπήρξε κεντρική οδός διαφυγής του μαύρου χρήματος. Οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Τζούρας και Κώστας Καλούδης κατάφεραν στο ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ να αποκομίσουν ένα πολύτιμο εφόδιο για την έρευνα τους, μέσα από την κατάθεση-ποταμό που έδωσε στο κτίριο της Ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον το πρώην διευθυντικό στέλεχος της  UBS Bradley Birkenfeld. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι κ. Birkenfeld τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε η UBS φέρεται να αποτελεί άλλωστε ένα σημαντικό «πληροφοριοδότη» τόσο για τις Αμερικανικές όσο και για τις Γαλλικές δικαστικές αρχές.

Κεντρική οδός

Ο κ. Birkenfeld ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε Αμερικανική φυλακή για το ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής, μετά την αποφυλάκισή του, το 2012, φαίνεται ότι πήρε 104 εκατ. δολάρια, τη μεγαλύτερη πληρωμή που έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ ως επιβράβευση σε πληροφοριοδότη. Μεγάλο μέρος των πληροφοριών του πρώην τραπεζίτη, αποτέλεσε, τον Ιούλιο του 2008, τον «πυρήνα» της έκθεσης της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας με βάση την οποία, το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις Αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της οποίας πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη.

Ο πρώην τραπεζίτης ο οποίος εμφανίζεται, πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις που υποπτεύονται πως η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα έχει δηλώσει πως έλαβε εντολή από τις Ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες για έναν αριθμό λογαριασμών Γάλλων φορολογούμενων, κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι.

Σε δηλώσεις του δε στους Financial Times έχει περιγράψει το πώς οι τραπεζίτες της UBS εργάζονταν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες χωρών όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιρειών «βιτρινών», αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα.

Έλληνες τραπεζίτες

Οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν πλέον ένα σημαντικό νομικό «οπλοστάσιο» που θα επιτρέψει στη χώρα μας να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές που όλα αυτά τα χρόνια ζημίωσαν την οικονομία της χώρας μας. Kι αυτό γιατι οι Έλληνες οικονομικοί εισαγγελείς ανακάλυψαν σημαντικά στοιχεία για τους τρόπους με τους οποίους διέφευγαν από την Ελλάδα  εκατομμύρια ευρώ, μέσω της ελβετικής τράπεζας.

Φυσικά πρόσωπα και εταιρείες συγκροτούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, τη λίστα των υπόπτων που με τη βοήθεια διευθυντικών στελεχών της UBS, μετέφεραν αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό. Παράλληλα ανοίγουν την έρευνα με έρευνες στα σπίτια και τα γραφεία διεθυντικών στελεχών της τράπεζας UBS στην Ελλάδα, με πρώτο τον Χρ. Σκλαβούνη, πρώην επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της UBS στη χώρα μας  μέχρι τον Μάιο του 2013, οπότε και διορίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά επικεφαλής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο κ. Σκλαβούνης  παραιτήθηκε  από το ΤΧΣ, τον Μάρτιο του 2015, δυο μήνες αφότου ήρθε στην εξουσία  ο ΣΥΡΙΖΑ , ενώ τον Φεβρουάριο ορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος στην ενότητα Ανάπτυξης στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ  . Ήδη, πραγματοποιήθηκε έφοδος στην οικία του κ. Σκλαβούνη,  στις 4 Ιουλίου, όπως αποκάλυψαν οι  Financial Times, όπου κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακοί δίσκοι. Η έρευνα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μίας σειράς κινήσεων στις οποίες προχωρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς,, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για τις αποκαλούμενες λίστες φοροδιαφυγής.

“Όλοι γνώριζαν, όταν αναφερόσουν σε πελάτες στην Ελβετία, ότι δεν πήγαιναν εκεί για να αγοράσουν σοκολάτα”, δήλωσε ο Birkenfeld και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα είναι ένα οικονομικό χάος. Γιατί; Επειδή έχει όλα τα χρήματα της στην Γενεύη και Ζυρίχη”, δήλωσε στους Financial Times o τραπεζίτης.

Οι πληροφορίες του κ. Birkenfeld ξεκινούν από το 2005, όταν αποχώρησε από την Τράπεζα. Ωστόσο, μετά από μια έφοδο στα γραφεία της UBS στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο, οι Έλληνες ελεγκτές υποψιάζονται ότι η τράπεζα συνέχισε να στοχεύει Έλληνες μέχρι την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, εν μέσω φόβων ότι η χώρα επρόκειτο να βγει από το ευρώ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιτάχυνε φέτος τις προσπάθειές της να κυνηγήσει εύπορους Έλληνες που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή, και οι οποίοι κρατούν τα χρήματά τους στην Ελβετία, όπως γράφουν οι Financial Τimes, για να αυξήσει τα έσοδα αλλά επίσης να ενισχύσει τα αριστερά διαπιστευτήριά της, καθώς οι Έλληνες πλήττονται σκληρά από νέες μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων.

Στο ρεπορτάζ προστίθεται ότι το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, που θα επιτρέπει στους Έλληνες με τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό να δηλώνουν τα αφορολόγητα εισοδήματά τους και να καταβάλλουν πρόστιμο για να αποφύγουν δίωξη με κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα.

Η διαδρομή του χρήματος

2005: Ο τραπεζίτης Bradely Birkenfeld παραιτείται από τη θέση του στην UBS, από την οποία είχε βοηθήσει πλούσιους Αμερικανούς να αποκρύψουν χρήματα από τις Αμερικανικές φορολογικές αρχές.

2008: Η διερευνητική επιτροπή του Αμερικανού Γερουσιαστή Carl Levin δημοσιεύει έκθεση, η οποία βασίζεται εν μέρει σε στοιχεία προερχόμενα από τον Birkenfeld, καταγράφοντας λεπτομερώς για πρώτη φορά τα τεχνάσματα των ελβετικών τραπεζών για την απόκρυψη χρημάτων των πελατών τους.

2009: Στο πλαίσιο συμφωνίας με τις Αμερικανικές εισαγγελικές αρχές για την αποφυγή ποινικής δίωξης, η UBS συμφωνεί να πληρώσει πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων και να παραδώσει στοιχεία σχετικά με αμερικανούς πελάτες της. Πρόκειται για πλήγμα στην Ελβετική παράδοση τραπεζικής εχεμύθειας.

2012: Οι αρχές στο Γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αγοράζουν ένα CD που περιέχει στοιχεία λογαριασμών της UBS, συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (3,6 δις δολ. ΗΠΑ). Η UBS πληρώνει 300 εκ. Ευρώ σε διακανονισμό με το γερμανικό κρατίδιο το 2014, αλλά η Γερμανία μοιράζεται τις πληροφορίες και με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν περαιτέρω έρευνες.

2013: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το “πρόγραμμα Ελβετικών τραπεζών”, σύμφωνα με το οποίο, οργανισμοί που βοήθησαν Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν, μπορούν να αποφύγουν τη δίωξη, εάν αποκαλύψουν λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων τους και στοιχεία των πελατών τους, πληρώνοντας ένα πρόστιμο. Ογδόντα τράπεζες επιλέγουν το διακανονισμό αυτό πληρώνοντας 1,4 δις δολ. ΗΠΑ. Οι ενέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την αύξηση της συνεργασίας σε θέματα φορολογίας μεταξύ των κρατών επιταχύνονται.

2016: Μετά την αποτυχία προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων να ασχοληθούν με ύποπτες υποθέσεις φοροδιαφυγής, που αποκαλύφθηκαν από διαρροή της Ελβετικής τράπεζας HSBC, οι αρχές ξεκινούν έρευνα για τις δραστηριότητες της UBS στη χώρα με βάση τα Γερμανικά στοιχεία.

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

«Κόκκινο» χτύπησε και πάλι το πολιτικό θερμόμετρο από τη σκληρή κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times για την έφοδο στην κατοικία του έλληνα πρώην επικεφαλής της UBS Χρήστου Σκλαβούνη, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής έρευνας για εντοπισμό αφορολόγητων κεφαλαίων.

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή ανέβασε «ψηλά» το εν λόγω θέμα, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να προχωρά σε δήλωση. «Το ελληνικό δημόσιο επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προς πάσα κατεύθυνση», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση «έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο». «Η υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος για να διευκρινίσει ότι η ελληνική πολιτεία θα αξιοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας καθώς και την τεχνογνωσία άλλων χωρών που έχουν πετύχει απτά αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς και αυτήν των επιφανών πελατών τους που επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν. Μάλιστα, θύμισε πως «όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον».

ΣΥΡΙΖΑ: Κόμμα των offshore, της φοροδιαφυγής  και της διαπλοκής η ΝΔ

Τη σκυτάλη, αμέσως μετά πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατήγγειλε ότι το εν λόγω πρόσωπο είχε διοριστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ ως επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από τον πρόεδρο του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη ως εμπειρογνώμονας της ΝΔ. «Μετά τον Στ. Παπασταύρου και τον Γκ. Χαρδούβελλη, η προσθήκη του Χρ. Σκλαβούνη στο παλμαρέ της Ν.Δ. δείχνει ξεκάθαρα πως η ΝΔ είναι το κόμμα των οφσόρ, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «η UBS ελέγχεται ως ύποπτη για εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες είχαν περιέλθει στα χέρια των ελληνικών αρχών ήδη από το 2012. Ωστόσο, το 2013, ο Χρ. Σκλαβούνης, πρώην διευθυντής της στην Ελλάδα, αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά τοποθετούμενος στην προεδρία του ΤΧΣ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, τοποθέτησε τον Χρ. Σκλαβούνη τον περασμένο Φεβρουάριο στην ομάδα των  εμπειρογνωμόνων της, δίνοντάς του μάλιστα το χρίσμα του υπεύθυνου για τον τομέα ανάπτυξης. «Τρανή απόδειξη ότι για τη Ν.Δ. η ανάδειξη σε θέση ευθύνης προϋποθέτει βιογραφικό εμπλοκής σε υποθέσεις  διαφθοράς. Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι έκθετοι για μια ακόμα φορά για τις αμαρτωλές τους σχέσεις με ένα σάπιο σύστημα διαπλοκής και οφείλουν να απολογηθούν στον ελληνικό λαό».

Πινγκ-πονγκ ανακοινώσεων

aμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, που κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αντιμέτωπος με την οργή του κόσμου, που γιγαντώνεται από την ανελέητη φορολογική σφαγή και τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, καταφεύγει σε νέες αθλιότητες». «Για διαπλοκή, αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα, συμμετοχή σε δημόσιες εταιρείες που παίρνουν δημόσια έργα και offshore, ας ρωτήσει τον καναλάρχη – Υπουργό κ. Παππά, τους κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη και βέβαια το όργανό τους, την Αυγή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανταπαντώντας, με νέα ανακοίνωσή του,  ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως: «από τα στοιχεία για την UBS ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε αρνηθεί να τα παραλάβει από τις γερμανικές αρχές για να τα αξιοποιήσει. Τώρα η Ν.Δ. καλύπτει και τον κ. Σκλαβούνη, όπως έκανε στο παρελθόν με τον κ. Παπασταύρου, και τον κ. Χαρδούβελη. Λογικό και αναμενόμενο. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει». Τέλος, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά, σημειώνουν  ότι «ο  Μητσοτάκης της Siemens και της ΚΗΡΥΞ Α.Ε. πρέπει να περιστοιχίζεται από τους αντίστοιχους συνεργάτες. Στον τομέα της ανάπτυξης, καταλαβαίνουμε ότι ο κ. Σκλαβούνης παραμένει υπεύθυνος, ακριβώς γιατί ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει στο μυαλό του μια ανάπτυξη συνώνυμη με τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά».

Το πινγκ πονγκ ανακοινώσεων όμως δεν σταμάτησε εδώ, καθώς η ΝΔ σχολίασε πως «ο αποπροσανατολισμός που επιδιώκει το Μαξίμου δεν πιάνει σε μια κοινωνία που υποφέρει από τις πολιτικές του» και πως «η λάσπη που πετάει, κολλάει μόνο στα πρόσωπα των υπουργών του για τους οποίους δεν βρίσκει ούτε μια λέξη απολογίας να πει». Τέλος, η Κουμουνδούρου με νεώτερη ανακοίνωσή της επεσήμανε πως «ο κ. Μητσοτάκης περιφέρεται κάνοντας δηλώσεις επί παντός του επιστητού, υποκρινόμενος ότι ενδιαφέρεται για τους φορολογούμενους, ενώ σιωπά επιδεκτικά για τα 300.000 ευρώ δανεικά κι αγύριστα της ΚΗΡΥΞ ΑΕ. Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται. Η ΝΔ έχει ως υπεύθυνο ανάπτυξης τον κ.Σκλαβούνη,  για να προσφέρει τις συμβουλές του για την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελβετία και τη φοροδιαφυγή. Χαρδούβελης, Παπασταύρου, Σκλαβούνης, οικογένεια Μητσοτάκη, Χριστοφοράκος: αν δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε».

Τι απαντά ο Χρήστος Σκλαβούνης

«Την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι μου, που αφορούσε στοιχεία στα αρχεία μου για τη σχέση μου με την USB. Στη συγκεκριμένη τράπεζα εργάστηκα για πάνω από 20 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο ξεωτερικό, κατέχοντας υψηλόβαθμες θέσεις. Αυτή η μακροχρόνια θητεία μου αφορούσε αποκλειστικά τον τομέα του investment banking και όχι του private banking.

Κατόπιν, ως Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την περίοδο από τον Μάιο του 2013 μέχρι τον Μάρτιο του 2015, ενήργησα με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, φέρνοντας εις πέρας ένα δύσκολο έργο σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Θέλω με απόλυτα καθαρό τρόπο να τονίσω ότι σέβομαι το έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και είμαι πρόθυμοας σε κάθε έλεγχο. Επισημαίνω δε ότι δεν μου έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.

Θέλω να εκδηλώσω ταυτόχρονα ότι επ’ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή. Δεν ανέχομαι την οποιαδήποτε σπίλωσή μου και κατασυκοφάντησή μου από οποιαδήποτε κατεύθυνση προέρχεται, μη σεβόμενη την προσωπικότητα μου και το Κράτος Δικαίου που διασφαλίζει η συντεταγμένη Πολιτεία μας, επιφυλασσόμενος κάθε νομίμου δικαιώματός μου ως πολίτης αυτής της χώρας», καταλήγει ο Χρήστος Σκλαβούνης.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...