Φώφη: Ανάλγητη η κυβέρνηση ξεσπιτώνει δανειολήπτες

Φώφη: Ανάλγητη η κυβέρνηση ξεσπιτώνει δανειολήπτες

Μιλώντας σε στελεχη και βουλευτες η Φώφη Γεννηματά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής συμπαράταξης, αναφέρθηκε σε ολες τις τρέχουσες πολιτικες εξελίξεις, και επιτέθηκε στη κυβέρνηση με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους δανειολήπτες.

Παράλληλα εστειλε μηνυμα σε εκείνους που λογαριάζουν χωρις τον ξενοδόχο για κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμενη η ιδια με τον κ. Τσίπρα ,οπως αλλωστε προωθούν στελεχη του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται ένθερμοι υποστηρικτές του κ. Αλ. Τσίπρα οι οποίοι συνομιλουν με συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Διαβάστε εδω την ομιλια της κ. Φ. Γεννηματά :Η ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας καταστρέφει ζωές, και σκορπάει τον φόβο παντού. Δεν θα πέσουμε στη παγίδα να θεωρήσουμε αυτή την ασύμμετρη απειλή ως πεδίο σύγκρουσης πολιτισμών και θρησκειών.

Καθαρά και ξάστερα: η σύγκρουση δεν είναι θρησκευτική, φυλετική, ή πολιτισμική είναι βαθιά ιδεολογική.

Από τη μια το ιδεώδες της Δημοκρατίας με βάση το τρίπτυχο ισότητα, ελευθερία, αδελφοσύνη.

Από τη άλλη ο φασισμός δηλαδή τρομοκρατία, μίσος, βία, αλληλοεξόντωση.

Για άλλη μια φορά, εμείς οι Σοσιαλιστές πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, στην πρώτη γραμμή, απέναντι στη ρητορική του φόβου που στοχεύει να σπρώξει τις κοινωνίες μας προς τα άκρα.

Η Ευρώπη συνολικά εισέρχεται στον αστερισμό μιας αχαρτογράφητης κρίσης

Το τρομοκρατικό χτύπημα ήρθε να προστεθεί στο προσφυγικό και τη μαζική μετακίνηση μεταναστευτικών ροών από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη. Αν αυτά συνδυασθούν με την οικονομική κρίση και τις οξυνόμενες ανισότητες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται απολύτως κατανοητό ότι η Ευρώπη συνολικά εισέρχεται στον αστερισμό μιας αχαρτογράφητης κρίσης.

Οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες οφείλουν να αντιληφθούν ότι το μέγεθος των προβλημάτων ξεπερνά τις σημερινές δομές και κατεστημένες πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία πολλά χρόνια.

Ότι η διαχείριση αυτής της κρίσης απαιτεί αλλαγή γραμμής και νέες προτεραιότητες.

Στην πρώτη γραμμή αυτών των προτεραιοτήτων έρχεται το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Η ένωση οφείλει πριν και πάνω απ’ όλα να προστατεύσει τα φυσικά της σύνορα.

Αυτό απαιτεί συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και νέες οικονομικές κατανομές. Σ’ αυτές οι χώρες που σηκώνουν το βάρος της προστασίας των συνόρων και αποτελούν πρώτες πύλες εισόδου για πρόσφυγες και μετανάστες έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Ο απόλυτος διαχωρισμός της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας από την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Κατέθεσα κατά την διάρκεια της Προσυνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Μάλτα, μια ολοκληρωμένη Πρόταση για το θέμα.

Τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες αλλά συνεχή και υπεύθυνη ενημέρωση εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης . Αναμένουμε ενημέρωση έστω και τώρα από τον Πρωθυπουργό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

Έχω ήδη επισημάνει ότι η χώρα μας πρέπει να αποφύγει να μετατρέψει το μείζον αυτό παγκόσμιο και ευρωπαϊκό θέμα, σε διμερές ζήτημα με την Τουρκία.

Οι σχέσεις καλής γειτονίας, η συνεννόηση και η προσέγγιση Ελλάδας – Τουρκίας με απόλυτο σεβασμό των Συνθηκών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους , όπως αυτή που διανύουμε, συνιστά ένα σοβαρό εγχείρημα και αναγκαία πολιτική. Προϋποθέτει όμως πολύ καλό σχεδιασμό , προετοιμασία, οργανωμένη και ιεραρχημένη ατζέντα, ώστε να υπάρχουν απτά αποτελέσματα και κυρίως να αποφεύγονται οι «συμψηφισμοί» , που σπρώχνουν την Ελλάδα μεθοδικά σε μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να πραγματοποιήσει τώρα επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία πρωτίστως για να θέσει το προσφυγικό και να το συζητήσει με την Τουρκική ηγεσία ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε με την Τουρκία για το καυτό αυτό θέμα.

Η τουρκική πλευρά, απέφυγε να δεχθεί τον πυρήνα των προτάσεων του κ. Τσίπρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αρνούμενη να συζητήσει τη λειτουργία hot spots στο έδαφος της.

Η Άγκυρα δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη και σαφή δέσμευση επί των προτάσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού , όπως δεν ανέλαβε επίσης καμία σαφή δέσμευση για την αντιμετώπιση των δουλεμπόρων και των οργανωμένων δικτύων διακίνησης που υπάρχουν στο έδαφος της. Το ερώτημα είναι, από εδώ και πέρα ,πως θα διαχειριστεί αυτή την άρνηση της Τουρκίας ο κ. Τσίπρας ενόψει μάλιστα και της Συνόδου .

Θέλω όμως να σημειώσω κάτι ακόμα που θεωρώ πολύ σημαντικό.

Η Ελλάδα εξαρχής ήταν και είναι υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «έσυρε το κάρο» σε δύσκολες στιγμές.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι διασυνδεδεμένη με ένα σαφές πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων που έχει ορίσει με απόλυτη σαφήνεια η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος είχαν συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαμόρφωση του.

Το «πάγωμα» κεφαλαίων αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας (μεταξύ των οποίων και τα κεφάλαια 23 , 24 ) , προήλθε από την ίδια την αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας αναφορικά με την εκπλήρωση ειλημμένων δεσμεύσεων της έναντι της Ε.Ε για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα θέματα αυτά είναι εξαιρετικά σύνθετα και λεπτά και οφείλουν να συζητούνται πρωτίστως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αλλά και με την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην υποτάσσονται στη γνωστή λογική του «ανατολίτικου παζαριού» που επιχειρείται.
Τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, δεν χρειάζονται τυμπανοκρουσίες αλλά ενδελεχή και υπεύθυνη συζήτηση μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως συνεχή και υπεύθυνη ενημέρωση εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Αυτή την ενημέρωση αναμένουμε από τον κ. Πρωθυπουργό έστω και τώρα στο Κοινοβούλιο.

Η ευρωπαϊκή ένταξη είναι η εθνική θωράκιση και προστασία, της Ελλάδας, η εθνική της ασφάλεια

Η Ελλάδα στη κρισιμότερη ίσως στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της πορεύεται χωρίς πυξίδα ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωστρατηγικών και οικονομικών συγκρούσεων.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ φαίνεται καθαρά ότι η ευρωπαϊκή ένταξη δεν την διασφαλίζει απλώς απέναντι στον οικονομικό ανταγωνισμό και την περιθωριοποίηση που καιροφυλαχτεί. Είναι η εθνική της θωράκιση και προστασία, η εθνική της ασφάλεια.

Είναι μια ανάλγητη Κυβέρνηση. Από το κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη στο κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη

Είναι φανερό από την αρχή ότι το Μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας και έχει υποχρέωση να υλοποιήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποτελεί λεόντεια σύμβαση για τη χώρα. Το πρόγραμμα, προϊόν ανύπαρκτης διαπραγμάτευσης και άτακτης υποχώρησης δεν βγαίνει κατ’ αρχάς από το ίδιο το μείγμα των επιλογών που εμπεριέχει

Στεκόμαστε άφωνοι μπροστά στην απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας παράλληλης, κάθετης ή οριζόντιας – όπως θέλετε πέστε την για να διακωμωδήσω το περίφημο « παράλληλο πρόγραμμα» που δήθεν επιχειρεί να αλλάξει τα πράγματα.

Ζούμε μόνο την αποδοχή των προαπαιτούμενων και των νέων αιτούμενων των δανειστών κάθε φορά.

Όπως αντιλαμβάνονται όλοι πια, αυτή η Κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία σχέση με την πρόοδο και την αριστερά.

Είναι μια κυβέρνηση ανάλγητη.

Φόροι Παντού

Στους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, στον τουρισμό, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους.

Από το κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη στο κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη. Ξεσπιτώνουν τον κόσμο με συνοπτικές διαδικασίες.Καμία μέριμνα δεν υπήρξε ούτε καν για τα άτομα με αναπηρία του τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Η Δημόσια Εκπαίδευση, τα Νοσοκομεία, οι Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης υποβαθμίζονται καθημερινά.

Οι Τράπεζες παραδίδονται στην τρόικα, με κίνδυνο αφελληνισμού των επιχειρήσεων. Η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται πρόχειρα και χωρίς «λύσεις» για το μείζον θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Κανένα Αναπτυξιακό Σχέδιο δεν υπάρχει. Ακόμη και τα δειλά βήματα προσέλκυσης επενδύσεων καταγγέλλονται και υπονομεύονται από τις κομματικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και από Υπουργούς.

Οι σχεδιασμοί για το Ασφαλιστικό δημιουργούν νέα απειλή για τους Έλληνες συνταξιούχους, ακόμη όμως και για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις μέσω των προτάσεων αύξησης των εισφορών.

Το Grexit είναι ακόμα στην αυλή μας και η πολιτική της Κυβέρνησης απειλεί να φέρει κοινωνική έκρηξη.

–Είναι θετικό αναμφίβολα ότι η ανακεφαλαιοποίηση επέτυχε και δίνει σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όμως ας μην πανηγυρίζει η Κυβέρνηση, γιατί οι παράπλευρες απώλειες είναι σοβαρότατες και καθοριστικές.

Εξαϋλώθηκαν οι συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου (μέσω του ΤΧΣ) και αυτό αποτελεί βαρύ πλήγμα για όλους τους Έλληνες φορολογούμενους.

Επίσης εξαϋλώθηκε η αξία των μετοχών εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, μικρών και μεσαίων μετόχων των Τραπεζών.

Τέλος εξαϋλώθηκαν οι επενδύσεις που είχαν κάνει ως πράξη εμπιστοσύνης στις ελληνικές Τράπεζες συλλογικοί και κοινωνικοί φορείς (Ταμεία, Εκκλησία κλπ).

Να θυμίσω ότι η ανακεφαλαιοποίηση επεβλήθη ως αναγκαστική λύση λόγω της βύθισης της οικονομίας, και των capital controls που οι Βαρουφάκειοι πειραματισμοί επέβαλλαν.

Το ΠΑΣΟΚ με το νέο πρόγραμμά του, τις προτάσεις του, δουλεύει για μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς διαμορφώνουμε την νέα πρότασή μας, το Νέο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, το νέο όραμα και στρατηγική για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Την σύγχρονη Προοδευτική Πρόταση που θα ξαναφέρει την ΕΛΠΙΔΑ στην χώρα.

Έχουμε τονίσει ότι η Αντιπολίτευσή μας θα είναι δυναμική, αλλά ταυτόχρονα αξιόπιστη και προγραμματική!

Δεν πρόκειται λοιπόν να υιοθετήσουμε τις λογικές των προπηλακισμών, της ισοπέδωσης των πάντων όπως έκαναν ως αντιπολίτευση οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ούτε και να ταυτιστούμε με την δεξιά που το επιχειρεί.

Εμείς φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε μια συνολική πρόταση σε συνεργασία με τις κοινωνικές δυνάμεις και τη λαϊκή βάση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης

.Το ΠΑΣΟΚ με το νέο πρόγραμμά του, τις προτάσεις του, δουλεύει για μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Απαιτείται όλοι μας να συμμετέχουμε ενεργά στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Ξεκινάμε αυτή την πορεία από την εβδομάδα που έρχεται.

Προχωράμε σε διάλογο με τους φορείς της παραγωγής και της Κοινωνίας σε δύο καθοριστικά ζητήματα:

→ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

→ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Όσοι ονειρεύονται μέτωπα είτε δήθεν «προοδευτικά», είτε δήθεν «ευρωπαϊκά», να μην υπολογίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στους σχεδιασμούς τους.

Ο Κυβερνητικός σχηματισμός ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι σε κρίση.

Τα αδιέξοδα και η πολιτική συρρίκνωσή τους είναι μπροστά τους.

Και δεν πρέπει αυτά τα αδιέξοδα να μετατραπούν σε αδιέξοδα της χώρας.

Αλλά ας το πάρουν απόφαση ΟΛΟΙ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια της ΝΔ.

Όσοι ονειρεύονται μέτωπα είτε δήθεν «προοδευτικά», είτε δήθεν «ευρωπαϊκά », να το πάρουν απόφαση. Να μην υπολογίζουν το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στους σχεδιασμούς τους.

Και οι 2 αυτοί «δρόμοι» είναι αδιέξοδοι.

Δεν θα προσφέρουν αυτό που χρειάζεται η χώρα, θα διχάσουν τους Έλληνες.

Τελεία και Παύλα. Ως εδώ. Δεν χρειάζεται να το δηλώνουμε κάθε φορά.

Πριν τις εκλογές η στρατηγική μας είχε συμπυκνωθεί στο μήνυμα ΜΟΝΟ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ-ΜΑΖΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ.

Τώρα μετά τις εκλογές και αφού ημέρα με την ημέρα ξεφτίζουν οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες για τις δήθεν εύκολες λύσεις και τις ανέξοδες υποσχέσεις, η στρατηγική μας είναι πολιτικά ΕΠΙΚΑΙΡΗ και εθνικά ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ .

Προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο για ένα εθνικό σχέδιο για την ασφαλή έξοδο από την κρίση.
Κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας όλων των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, ικανή να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή.
Αυτή η κυβέρνηση θα μπορεί να διαπραγματευθεί με σοβαρότητα με τους εταίρους, να εγγυηθεί τις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις, χωρίς νέα υφεσιακά και κοινωνικά άδικα μέτρα. Βασικό στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η απλή αναλογική, η κατάργηση του bonus των 50 εδρών, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η εξυγίανση και η διαφάνεια σε όλα τα θέματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών.

Και με την ευκαιρία θέλω να σχολιάσω την χθεσινή αναφορά του κ. Τσίπρα κατά την συνάντησή του με τον ΠτΔ, στην οποία μας κατέκρινε ότι δεν «παρέχουμε μια στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση».

Ο επικεφαλής του κόμματος που πρωτοστάτησε στον αντιμνημονιακό πόλεμο, στον διχασμό του λαού, που ανέχτηκε τους προπηλακισμούς, που συνυπήρξε με τους ακροδεξιούς στις πλατείες κάνει μια τέτοια κριτική;

Αλλά επειδή ως φαίνεται ο κ. Τσίπρας έχει ασθενή μνήμη, ας του θυμίσω ότι το καλοκαίρι υπήρχε αυτή η Εθνική Συνεννόηση, μια ισχυρότατη πλειοψηφία 220 βουλευτών. Πέντε κόμματα και συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Και αυτός τι έκανε; Προτίμησε να αγνοήσει τα πάντα και τους πάντες. Οδήγησε τη χώρα σε εκλογές για να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα.

Ο ορισμός της υποκρισίας

Αληθινό θράσος!

Η συνεννόηση απαιτεί πολιτική αξιοπιστία την οποία ο κ. Τσίπρας έχει απολέσει προ καιρού

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεις δεν αυτοδιαλύονται.

Δυναμώνουν μέσα από την πορεία ανανέωσης, συνεργασίας, μετεξέλιξης τους και παράλληλα δυναμώνουν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η σημερινή συνεδρίαση, μας δίνει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε οριστικά τα ζητήματα που συνδέονται με την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά την επιτυχημένη παρουσία στις εκλογές, και μέσα σε μικρό διάστημα από τότε, κατάφερε να αναδείξει τον ουσιαστικό και προγραμματικό αντιπολιτευτικό της ρόλο μέσα στην Βουλή και κατοχυρώνεται ως ανερχόμενη δημιουργική δύναμη μέσα στο πολιτικό μας σκηνικό.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά.

Στόχος μας είναι πάντα, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας, η δημιουργία του μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού προοδευτικού ρεύματος που θα επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τα βήματα που αποφασίσαμε για την ενίσχυση και εμβάθυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πραγματοποιούνται:

Συγκροτήθηκε και συνεδρίασε το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο με την συμμετοχή στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις.
Προχωρούμε στην συγκρότηση των 16 Περιφερειακών Συντονιστικών, ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που έχουν κοινωνική και πολιτική υπόσταση και καταξίωση και θέλουν να συμβάλλουν στο εγχείρημα.



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...