Χάθηκαν 32 δισ. έσοδα από τον ΦΠΑ, από το 2010!

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗ, ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ 5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ!                                                                

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΠΑ, ΛΕΕΙ Ο ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ!

Οργή λαού, για τα λάθη και τις παραλήψεις, που έφεραν απώλεια 32 δις ευρώ που θα μπορούσαν να μπουν στα ταμεία του Δημοσίου από τον ΦΠΑ! Λεφτά που έκανα «φτερά» μέσα την περίοδο 2010- 2014 δημιουργώντας «τρύπα» στα έσοδα, που καλύφθηκε με νέους φόρους!

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τα χαμένα λεφτά από τον ΦΠΑ, που περιλαμβάνει έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Την ώρα που οι δανειστές μας επέβαλαν νέα μέτρα και τον ακριβότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη, «τσακίζοντας» την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και συντελώντας στην μείωση κατά 8,1% των εξαγωγών, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνουν ότι τα νοικοκυριά είναι που πληρώνουν το «μάρμαρο» για τα χαμένα 32 δις ευρώ, ενώ το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, χτυπάει γερά και την Ευρώπη, με απώλειες σχεδόν 160 δις ευρώ!

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θα υποβάλει εντός τους 2017 νομοθετικές προτάσεις για να αποκατασταθεί η αρχή της επιβολής του ΦΠΑ στο διασυνοριακό εμπόριο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διασυνοριακή απάτη αποτελεί την αιτία για 50 δισ. ευρώ έλλειμμα ΦΠΑ!  Το νέο σύστημα που θέλουν οι Ευρωπαίοι, αναμένεται να μειώσει τη διασυνοριακή απάτη κατά 80% (περίπου 40 δισ. ευρώ).

Ένα «στραβό κλίμα», που το έχει φάει εδώ και χρόνια ο «γάιδαρος», επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με χαμένα ποσά από τα ταμεία, που κάθε χρόνο ξεπερνούν δύο και τρεις φορές τον ΕΝΦΙΑ!  Το 2010 χάθηκαν 6,4 δις ευρώ, το 2011 χάθηκαν 8,5 δις ευρώ, το 2012 απωλέσθηκαν 6 δις ευρώ, το 2013, άλλα 6,3 δις ευρώ και τέλος,  το 2014 χάθηκαν 4,926 δις ευρώ.

Στην Ελλάδα, το 2014, μειώθηκε η χασούρα στο 28% από το 34% του 2013 και το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 8,31%, κάνοντας μας «πρωταθλητές» Ευρώπης.

Όμως, οι μέχρι τώρα δράσεις φαίνεται πως δεν είναι αρκετές, καθώς την ώρα που η ελληνική Οικονομία διασχίζει την κόλαση των μνημονίων, βρίσκεται ακόμα μέσα στις πέντε πρώτες χώρες που δεν μπορούν να εισπράξουν τον ΦΠΑ!

Οι «πρωταθλητές» Ευρώπης

Το έλλειμμα ΦΠΑ κυμάνθηκε από το υψηλό ποσοστό μη εισπραχθέντος ΦΠΑ (37,9%) στη Ρουμανία στο πολύ χαμηλό ποσοστό (1,2%) στη Σουηδία. Σε απόλυτους όρους, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ σημειώθηκε στην Ιταλία (36,9 δισ. ευρώ), ενώ το Λουξεμβούργο είχε το χαμηλότερο (147 εκατ. ευρώ).

Καλύτερη εισπραξιμότητα για 17 κράτη-μέλη και την Ελλάδα

Σε σύγκριση με το 2013, το έλλειμμα ΦΠΑ του 2014 μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι ατομικές επιδόσεις των κρατών μελών εξακολουθούν να διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη συμμόρφωση με το καθεστώς ΦΠΑ.

Περίπου 18 κράτη μέλη παρουσίασαν βελτίωση ως προς τα αριθμητικά στοιχεία τους, ενώ οκτώ κράτη μέλη δεν μπόρεσαν να εισπράξουν περισσότερα έσοδα ΦΠΑ απ’ ότι το προηγούμενο έτος. 

Απαράδεκτο, το καθεστώς είναι ανεπαρκές, λέει ο Πιέρ Μοσκοβισί

«Τα κράτη μέλη χάνουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από μη εισπραχθέντα έσοδα ΦΠΑ. Αυτό είναι απαράδεκτο. Το ισχύον καθεστώς είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απάτης και των λανθασμένων υπολογισμών στον τομέα του ΦΠΑ, και είναι σαφές ότι οι αριθμοί δεν πρόκειται να βελτιωθούν από μόνοι τους». δήλωσε σχετικά ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος προσέθεσε πως, «τα κράτη μέλη πρέπει να συμφωνήσουν γρήγορα στην καθιέρωση ενός οριστικού συστήματος ΦΠΑ στην ΕΕ που θα είναι θωρακισμένο έναντι της απάτης, όπως πρότεινε η Επιτροπή στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ως εκ τούτου, καλώ όλα τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των προτάσεων του επόμενου έτους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...