Χάνονται 1,5 δις κάθε χρόνο από τη φοροδιαφυγή σε καύσιμα και τσιγάρα!

Χάνονται 1,5 δις κάθε χρόνο από τη φοροδιαφυγή σε καύσιμα και τσιγάρα!

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή ως συνοδευτικό υλικό του προϋπολογισμού 2018 αναλυτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου το 2016, αντίστοιχα στοιχεία για το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου καθώς και τα αποτελέσματα ελέγχων για παραβάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται στα τελευταία επίσημα στοιχεία, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα κυμαίνεται από 6% έως 9% του ΑΕΠ, και μόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων χάνονται κάθε χρόνο έως και 1,5 δις ευρώ.

 

Στους διάφορους καταλόγους πιθανών φοροφυγάδων, που έχει καταθέσει το ΥΠΟΙΚ,  αποτυπώνονται 2.158 υποθέσεις. Αίσθηση προκαλεί ότι αν και αναγράφοντα τα ποσά φόρων και προστίμων που επιβλήθηκαν, πουθενά όμως το πόσα εισπράχθηκαν.

 

Η μνημονιακή δέσμευση έχει ικανοποιηθεί με την κατάθεση των συγκεκριμένων καταλόγων όμως, χωρίς  ουσιαστικές απαντήσεις, , στα ερωτήματα για τα αποτελέσματα πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

 

Μόνο στις υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι ελεγκτές επέβαλαν συνολικά φόρους και πρόστιμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ ενώ για αυτές του λαθρεμπορίου πάνω από 350 εκατ.  Παρά τα εντυπωσιακά αυτά νούμερα, άγνωστο παραμένει το σύνολο των εισπράξεων.  Επίσης, άγνωστοι είναι και οι λόγοι για τους οποίους η λίστα του λαθρεμπορίου έχει ονοματεπώνυμα, ενώ της φοροδιαφυγής όχι.

 

Το Αγία Ζώνη στην κορυφή της λίστας του λαθρεμπορίου

 

Στη λίστα του λαθρεμπορίου, αποτυπώνονται 44 περιπτώσεις, όπως αυτή του πλοιοκτήτη του Αγία Ζώνη Ι και Αγία Ζώνη ΙΙ, η οποία έχει καταγραφεί το 2016, πολύ πριν τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου. Επίσης, ξεχωρίζει και η περίπτωση της ΣΕΚΑΠ Α.Ε, με ένα πρόστιμο 37,5 εκατ. ευρώ.

Στη συγκεκριμένη λίστα δεν φωτογραφίζονται αλλά καταγράφονται πλήρως ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ και διευθύνσεις κατοικιών ή και επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 96 φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, αλκοολούχων ποτών, χρυσού, ακόμη και φωτοβολταϊκών συστημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Η λίστα της φοροδιαφυγής

 

Συνολικά 898 υποθέσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με κατηγορίες φοροδιαφυγής και συνολικούς φόρους και πρόστιμα 2,2 δις ευρώ, στη μία λίστα, 342 υποθέσεις επιχειρήσεων με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και ΦΠΑ 604,3 εκατ. ευρώ, στη δεύτερη, 918 υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων, στην τρίτη.

Στα στοιχεία, της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017, καταγράφονται 16.640 υποθέσεις με βεβαίωση φόρων και προσαυξήσεων 2,6 δις ευρώ και εισπραξιμότητα η οποία με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις της Κομισιόν κυμαίνεται πέριξ του 15%!

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/310938-CHanontai-1-5-dis-kathe-chrono-apo-te-phorodiaphyge-se-kaysima-kai-tsigara ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...