Χαμηλοί οι τόνοι για την υπόθεση του χρέους εν όψει Eurogroup

Χαμηλοί οι τόνοι για την υπόθεση του χρέους εν όψει Eurogroup
Σαφής προσπάθεια να χαμηλώσουν οι προσδοκίες για μια άμεση και εντυπωσιακή λύση στο πρόβλημα τους χρέους έγινε την Τρίτη από το υπουργείο Οικονομικών, ενόψει του κρίσιμου για το θέμα αυτό Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Στη συνεδρίαση των Βρυξελλών ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα θέσει επίσημα το αίτημα της εκκίνησης των διαδικασιών για τη μείωση του χρέους.

Ωστόσο όπως ανέφερε την Τρίτη κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα θα τεθεί μεν στο Eurogroup, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα συμπεριληφθούν στα νέα δεδομένα τα στοιχεία για τις τράπεζες, για τις οποίες οι αποφάσεις προσδιορίζονται χρονικά προς το τέλος του έτους, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί τα ευρωπαϊκά stress tests στα πιστωτικά ιδρύματα.

Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία για τη νέα ρύθμιση του χρέους θα αρχίσει μεν από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Μαΐου, ωστόσο αναμένεται ότι θα διαρκέσει ως τον Δεκέμβριο. 

Μέρος της εξίσωσης είναι σε κάθε περίπτωση και η ανανέωση προσώπων στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα γίνει το Φθινόπωρο. 

Η στρατηγική της κυβέρνησης, με δεδομένο το «βέτο» του Βερολίνου στο σενάριο «κουρέματος» των επισήμων δανείων εστιάζεται σε δύο άξονες:

-Πρώτον στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 50 έτη.

Τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου (GLF) φτάνουν τα 52,9 δισ. ευρώ και προγραμματίζεται να αποπληρωθούν από το 2020 ως το 2041 (μέση διάρκεια 17 έτη).

Τα δάνεια του δεύτερου μνημονίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF/ESM) φτάνουν τα 139,9 δισ. ευρώ και έχουν μέση διάρκεια τα 30 έτη. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του συνολικού πακέτου των 192,8 δισ. ευρώ στα 50 χρόνια εκτιμάται ότι θα αποφέρει μείωση των ετήσιων αναγκών αποπληρωμής χρεών κατά 6 με 7 δισ ευρώ.

-Δεύτερον, η πλευρά Στουρνάρα θα ζητήσει τη μετατροπή του σημερινού χαμηλού κυμαινόμενου επιτοκίου των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης σε σταθερό.

Το κυμαινόμενο επιτόκιο, περίπου 0,82% (Euribor 3μηνου + 0,50%) που πληρώνει σήμερα η Ελλάδα αναμένεται ότι θα αυξηθεί ακόμη και κατά 2 μονάδες μέσα στην επόμενη πενταετία, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος αποπληρωμής των 52,9 δισ. ευρώ του πρώτου προγράμματος στήριξης.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι μια συμφωνία που θα «κλειδώσει» το επιτόκιο στο 1% σταθερό για τουλάχιστον 15 από τα 50 χρόνια, εφόσον επιτευχθεί και η επιμήκυνση.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...