Χαμός στην Ισπανία με τη σορό του δικτάτορα Φράνκο

Χαμός στην Ισπανία με τη σορό του δικτάτορα Φράνκο

Διάταγμα το οποίο θα επιτρέπει την εκταφή του πρώην δικτάτορα Φράνκο από το μαυσωλείο που τον φιλοξενεί, μία απόφαση που διχάζει την Ισπανία, όπως και άλλες μνήμες του παρελθόντας, πενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία την 1η Ιουνίου αφού ανέτρεψε τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι δια του Κοινοβουλίου, ανακοίνωσε την απόφαση αυτή λίγες ημέρες μετά.

«Η Ισπανία δεν μπορεί να επιτρέψει, ως εδραιωμένη και ευρωπαϊκή δημοκρατία, σύμβολα που διχάζουν τους Ισπανούς», είχε δηλώσει τότε τονίζοντας ότι η ύπαρξη ενός μαυσωλείου που στεγάζει τη σορό ενός δικτάτορα θα ήταν «αδιανόητη στη Γερμανία ή την Ιταλία».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να θέσει τέλος σε μία «ανωμαλία της δημοκρατίας», σε ένα μαυσωλείο «λατρείας ενός δικτάτορα», είχε δηλώσει ο Αντερ Γιλ πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στην Γερουσία. «Είναι ώρα να τελειώνουμε με αυτού του είδους τις καταστάσεις».

Ο Φράνκο, νικητής του τρομερού ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-1939) έπειτα από πραξικόπημα κατά της Δεύτερης Δημοκρατίας, όρισε τις τύχες της χώρας μέχρι τον θάνατό του το 1975 και ενταφιάσθηκε στην Valle de los Caidos (Κοιλάδα των Πεσόντων), στο πλευρό του Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, ιδρυτή του φασιστικού κόμματος Φάλαγξ.

Ένας σταυρός ύψους 150 μέτρων δεσπόζει του μαυσωλείου το οποίο στεγάζει επίσης τις σορούς 27.000 φρανκιστών μαχητών και 10.000 δημοκρατικών. Για τον λόγο αυτόν, ο δικτάτορας Φράνκο προέβαλε το μνημείο ως τόπο συμφιλίωσης.

Το μνημείο ωστόσο θεωρείται επίσης και σύμβολο διχασμού και απαξίωσης των δημοκρατικών, οι σοροί των οποίων εκτάφηκαν από ομαδικούς τάφους και νεκροταφεία και ενταφιάστηκαν εκεί χωρίς να ζητηθεί η άδεια των συγγενών τους. Εκτός αυτού, 20.000 πολιτικοί κρατούμενοι συμμετείχαν στην οικοδόμηση του μαυσωλείου (1940-1959).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημόσιου οργανισμού που διαχειρίζεται το μαυσωλείο, οι επισκέψεις αυξήθηκαν δραματικά μετά την ανακοίνωση του Σάντσεθ: 38.269 τον Ιούλιο, έναντι 23.135 τον Ιούνιο.

Η οικογένεια του Φράνκο ήταν κατηγορηματικά αντίθεση στη μετακίνηση της σορού του δικτάτορα. Όμως η στάση της κυβέρνησης δεν τους άφησε κανένα περιθώριο.

«Ασφαλώς θα αναλάβουμε τη σορό του παππού μου, δεν θα τον αφήσουμε στα χέρια της κυβέρνησης», είπε στη συντηρητική εφημερίδα La Razon ο Φράνθις Φράνκο, ένας από τα επτά εγγόνια του στρατηγού που κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 μέχρι το 1975.

Απέρριψε πάντως την πιθανότητα να ταφεί ο παππούς του δίπλα στη σύζυγό του, την Κάρμεν Πόλοκ, που πέθανε το 1988 και έχει ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Ελ Πάρδο, κοντά στη Μαδρίτη. «Δεν υπάρχει ασφάλεια εκεί, δεν γίνεται να ταφεί ο παππούς μου εκεί«, τόνισε.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOSMOS/340697-CHamos-sten-Ispania-me-te-soro-toy-diktatora-PHranko ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...