Χανιά: Συνεχίζονται ψεκασμοί για τα κουνούπια

Χανιά: Συνεχίζονται ψεκασμοί για τα κουνούπια
Συνεχίζονται οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στο νομό Χανίων, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κ.Μ ΠΕ Χανίων.

Σύμφωνα με το flashnews.gr, αυτές τις μέρες πραγματοποιείται ο 4ος κύκλος εφαρμογών, από τα συνεργεία του ανάδοχου εργολάβου, με την επιχείρηση να έχει αρχίσει από την 1η Απριλίου.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια μέχρι και το Νοέμβριο με στόχο την καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών , αφενός στο υδρόβιο στάδιο (αυγό-προνύμφη-νύμφη) και αφετέρου στο τέλειο έντομο.

Δείτε που γίνονται ψεκασμοί εδώ

Οι πολίτες ωστόσο, θα πρέπει παράλληλα να εφαρμόζουν τα ενδεδειγμένα μέτρα αποφυγής και ανάπτυξης των κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο καθώς και τα μέτρα αυτοπροστασίας , όπως αναφέρονται πιο κάτω :
Μέτρα πρόληψης και προστασίας

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι;

•    Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), σε παράθυρα , φεγγίτες ,αεραγωγούς τζακιού και χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με πολλά κουνούπια.
•    Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα ,γλάστρες, υδρορροές, παλιά λάστιχα κ.λ.π. ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά και εναποθέτουν τα αυγά τους . Με πότισμα φυτών κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες .
•    Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών στις αυλές των κατοικιών.
•    Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ-ταμπλέτες-φιδάκια κ.λ.π). Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
•    Με χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικών στα δωμάτια.
•    Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.
•    Με συχνό καθαρισμό των στάβλων και των αποθηκών
•    Με ψεκασμό και ανανέωση νερού στις ποτίστρες των ζώων

Ποια είναι τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια;

•    Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, όπως μακριά μανίκια, καπέλα και παντελόνια. Πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
•    Συχνά λουτρά για απομάκρυνση του ιδρώτα.
•    Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για κάθε εντομοαπωθητικό που θα χρησιμοποιείτε θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.

Ιδιαίτερη υποχρέωση έχουν και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και άλλων επιχειρήσεων στην εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και την εξουδετέρωση εστιών , μέσα κι έξω από τις επιχειρήσεις τους.

ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης (βραδινές), στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου, τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...