Χαρίτσης: Έρχονται νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020

Χαρίτσης: Έρχονται νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020

Κατηγορία

phpanos
Τετάρτη 09/03/2016 – 16:10

Αλέξης Χαρίτσης

Πόροι 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ με την ίδρυση Γεν. Γραμμ.  Ψηφιακής Πολιτικής.

Άμεσα, αναμένεται η ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να απελευθερωθούν πόροι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, τόνισε ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης από το συνέδριο «Digital Economy Forum 2016 – Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).  

Ο  υπουργός τόνισε ότι μέσα από τον μετασχηματισμό της οικονομίας σε ψηφιακή, κάτι που θα στηριχθεί στους πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, θα βελτιωθεί και θα απλοποιηθεί το νομοθετικό περιβάλλον για την διείσδυση νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και στο σεβασμό των ψηφιακών δικαιωμάτων των πολιτών.  

Στην συνέχεια, ο κ. Χαρίτσης, προανήγγειλε  ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει η κατάθεση του νομοσχεδίου της «αιρεσιμότητας 2.1» στη Βουλή ενώ υπογράμμισε ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται η ανακοίνωση νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε, «σκοπεύουμε να κρατήσουμε το συντονισμό που υπάρχει, ώστε οι χρόνοι διεκπεραίωσης των πληρωμών των έργων να είναι αυτοί που παρατηρήθηκαν στο κλείσιμο της προηγούμενης περιόδου».  Ο υφυπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στην  ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, από την οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα η εκπλήρωση της σχετικής αιρεσιμότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020 και να απελευθερωθούν πόροι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Πιο αποτελεσματικό δημόσιο με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών

Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο Υφυπουργός στην ανάγκη αποτελεσματικότερης και οικονομικότερης λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, μέσω της ψηφιοποίησης τόσο των λειτουργιών που αφορούν την παροχή υπηρεσιών προς τον πολίτη όσο και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας υπηρεσιών στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης.

Η στήριξη της καινοτομίας στο νέο ΕΣΠΑ

Τέλος, ο υπουργός, αναφέρθηκε στις τέσσερις προσκλήσεις δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου, για τις οποίες η επίσημη διαδικασία υποβολής προτάσεων ξεκίνησε χθες, και ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν νέες δράσεις που θα εστιάζουν στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας (clusters, meta-clusters), ώστε να προωθηθεί η δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας στο σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...