Χαρίτσης: Η Ευρώπη μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα

Χαρίτσης: Η Ευρώπη μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα

«Οι επιτυχίες της Ελλάδας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων είναι το καλύτερο επιχείρημα υπέρ της Πολιτικής Συνοχής», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Στην παρέμβασή, του ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την Ελλάδα αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα για την αξία της Πολιτικής Συνοχής. Επίσης, σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή έρχεται σε μια καλή συγκυρία, καθώς η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα μνημόνια και ανακτά τη δυνατότητα και την ευθύνη να σχεδιάζει το μέλλον της. 

Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε την καθοριστική σημασία των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία τα χρόνια της κρίσης και στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «αξιοποιήσαμε πλήρως τους πόρους της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013,  ενεργοποίησε πρώτη τα προγράμματα της νέας περιόδου (2014 – 2020) με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε. στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και στην κορυφή της Ε.Ε. στην αξιοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ, ενώ διασφαλίσαμε πρόσθετα κονδύλια για την ελληνική οικονομία μέσω της στενής συνεργασίας με τους μεγάλους ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (ΕΙΒ, EBRD).

Οι πόροι αυτοί κράτησαν την ελληνική οικονομία όρθια σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Χρηματοδότησαν κρίσιμα έργα υποδομών, προγράμματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν τεράστια έλλειψη ρευστότητας. Μετουσιώθηκαν σε νέες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση της ανεργίας κατά επτά μονάδες την τελευταία τριετία».

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά οι ευρωπαϊκοί πόροι αξιοποιούνται στρατηγικά σε έργα και προγράμματα υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, καλύπτοντας πραγματικές αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες και τόνισε ότι:

 «Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο παρελθόν και τη διασπάθιση των κονδυλίων». 

Πολύτιμος αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, στάθηκαν το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους οποίους ευχαρίστησε, ενώ  χαιρέτισε και  την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση κατά 8% των πόρων προς την Ελλάδα την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στα κρίσιμα διλήμματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, με αφορμή τη συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής:

  • «Θα κινηθούμε πιο αποφασιστικά στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και θα αναπτύξουμε τα εργαλεία που υπηρετούν αυτή την κατεύθυνση ή θα σταθούμε αμέτοχοι μπροστά στην άνοδο των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων που θέτουν σε αμφισβήτηση την κοινή μας πορεία;»
  • «Θα απαντήσουμε στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης θέτοντας στο επίκεντρο των κοινών μας πολιτικών τους ανθρώπους και τις κοινωνικές ανάγκες ή θα αφήσουμε τις ανισότητες να αποδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή και να ροκανίσουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στο όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης;»
  • «Θα αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες προσφυγικές ροές με επίκεντρο τις ευρωπαϊκές αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, στηρίζοντας τις χώρες πρώτης εισόδου και αναλαμβάνοντας όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν, ή θα υποκλιθούμε στις λογικές της εθνικής αναδίπλωσης και της μετάθεσης των ευθυνών που δυναμιτίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ξυπνώντας τα φαντάσματα του παρελθόντος;»

Τέλος, ο υπουργός, τόνισε ότι «σε αυτή τη σύνθετη και γεμάτη προκλήσεις πραγματικότητα, η Πολιτική Συνοχής αντιπροσωπεύει την καλύτερη εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενσαρκώνει τις αξίες της αλληλεγγύης, της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Η ενίσχυσή της λοιπόν αποτελεί όρο ύπαρξης για την Ένωση τις επόμενες δεκαετίες».

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/336985-CHaritses-E-Eyrope-mprosta-se-krisima-dilemmata ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...