Χατζηδάκης: Ο καταναλωτής θα είναι ο τελικός και μόνος κερδισμένος

Χατζηδάκης: Ο καταναλωτής θα είναι ο τελικός και μόνος κερδισμένος
Τις ρυθμίσεις για το γάλα που προκαλούν κλυδωνισμούς στο «στρατόπεδο» των βουλευτών της συγκυβέρνησης υπερασπίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, επισημαίνοντας:
«Είμαστε εδώ για το γάλα και τα υπόλοιπα θέματα. Για να ακούσουμε απόψεις και να βρούμε λύσεις στην βάση της κοινής λογικής, της επιστήμης και των δεσμεύσεών μας», δήλωσε,  αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις και αλλαγές.

Πρέπει άλλωστε να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ώρες ο υπουργός είχε αλλεπάλληλες επαφές με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ(διαβάστε αναλυτικά εδώ) και σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν σε συγκεκριμένες αλλαγές, προκειμένου να αρθούν οι ισχυρές ενστάσεις των κ.κ. Θάνου Μωραΐτη και Μιχάλη Κασσή.

Πάντως , ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι το υπουργείο δεν σκοπεύει να βλάψει τον κλάδο των γαλακτοπαραγωγών, για αυτό και τις επόμενες ημέρες θα θεσπιστεί το ελληνικό σήμα στις συσκευασίες του συγκεκριμένου προϊόντος, εφόσον βέβαια οι εταιρίες λάβουν την σχετική έγκριση των αρμόδιων ελεγκτικών οργανισμών.

Πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορούμε να αδιαφορούμε στο ότι έχουμε ακριβότερο γάλα κατά 34% από τον Μέσο Κοινοτικό όρο… επιχειρούμε να μην έχουμε το 3ο ακριβότερο γάλα μετά την  Κύπρο και την Ιταλία. Είναι αρνητικό ότι δεν μας αρέσει ότι το φρέσκο γάλα το 2013 κόστιζε 1,28 το λίτρο ενώ στη Ισπανία και Πορτογαλία με το σύστημα που υιοθετούμε κόστιζε 0,80 ευρώ/λίτρο; Εισάγουμε γάλα ημέρας χωρίς επεξεργασία θερμισης. Είναι κακό ότι δίνουμε δυνατότητα στην τοπική βιομηχανία να απευθυνθεί προνομιακά στην τοπική αγορά;».

Άφησε παράλληλα αιχμές για τις επιθέσεις που δέχεται από βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας  «βαριές προσωπικές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Στην Ελλάδα είμαστε λίγοι και γνωριζόμαστε και γνωρίζουμε ποιοι είναι οι καθαροί και ποιοι όχι. Δεν θα σταθούμε στις επιθέσεις. Ξέρουμε και ο κ. Σκορδάς και εγώ ότι τέτοιες προσωπικές επιθέσεις δεν μας αγγίζουν. Τις επιθέσεις αυτές σε λίγους μήνες κανένας δεν θα τις θυμάται. Ο καταναλωτής αυτό που θα θυμάται θα είναι η θετική επίδραση των ρυθμίσεων. Εμείς μιλάμε με έργο και κάποιοι από εδώ και από έξω μιλούν με χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Αυτό μου συνέβη και στην περίπτωση της Ολυμπιακής – ξέρουν όμως οι Έλληνες ότι αν σήμερα λειτουργούσε η Ολυμπιακή θα έδιναν 400 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ με το δικό μας πρόγραμμα έχουμε σήμερα κέρδος.Το ίδιο έγινε και όταν φέραμε ρύθμιση για να λειτουργούν τα καταστήματα τις Κυριακές».

Πέραν αυτών είπε ότι το νομοσχέδιο έχει δύο βασικούς στόχους:

– ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με την απελευθέρωση της αγοράς.

– πτώση των τιμών σε βασικά είδη για να έχει ορατό όφελος ο καταναλωτής.

Επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις για το γάλα και τα φαρμακεία αφορούν το 8% της εργαλειοθήκης που μπορεί να τύχει διαπραγμάτευσης με την τρόικα, υποστήριξε όμως ότι «υπάρχουν αντιδράσεις και είναι αναμενόμενες και δεν εκπλήσσουν. Έχουμε να κάνουμε με μικρότερα ή μεγαλύτερα προνόμια που είχαν διασφαλιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Οι παρατάξεις που ψήφισαν τα προνόμια αποφάσισαν να τα καταργήσουν σήμερα και να κάνουν την χώρα σύγχρονη. Οι παρατάξεις που ήταν στην αντιπολίτευση και δεν συμμετείχανσ την υιοθέτηση αυτών των προνομίων έρχονται σήμερα και μας λένε να τα συνεχίσουμε. Θέλετε να συνεχίσετε τα παλιά λάθη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που μας έφεραν έως εδώ».

Είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αποτελούν κοινωνική πολιτική καθώς θα μειωθούν οι τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά 27% και στα μη λογοτεχνικά βιβλία κατά 50%.

Συγκεκριμένα είπε:  «Γιατί είναι καταστροφική ρύθμιση να απελευθερωθούν προς τα κάτω οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων; Οι καταναλωτές έχουν στην δουλειά τους εγγυημένο κέρδος 34% όπως έχουν οι φαρμακοποιοί; Γιατί είναι καταστροφική ρύθμιση να λειτουργούν τα φαρμακεία περισσότερες ώρες; Γιατί είναι κακό ότι καταργείται η ενιαία τιμή βιβλίου για τα μη λογοτεχνικά. Είναι κακό το παιδί στα σχολικά βοηθήματα να πληρώνει λιγότερα; Γιατί είναι κακό στα καταστήματα στόκ και αουτλετ να επιτραπούν εκπτώσεις; Γιατί είναι κακό να αγοράζουμε το ψωμί με το ζύγι και όχι με το μάτι»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...