Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στην κηδεία των 16 νεκρών από πυρά Ισραηλινών

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στην κηδεία των 16 νεκρών από πυρά Ισραηλινών

Χιλιάδες κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας συμμετείχαν στις κηδείες των διαδηλωτών που σκοτώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό που άφησαν 16 νεκρούς από την παλαιστινιακή πλευρά στην πιο αιματηρή ημέρα από τον πόλεμο του 2014.

Το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ότι 1.400 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις χθεσινές συγκρούσεις. Δεν υπήρξε νεκρός ή τραυματίας από την ισραηλινή πλευρά.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη χρήση πραγματικών πυρών από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «λυπάται» για τους νεκρούς και απευθύνει συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίσθηκε ότι άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των στρατιωτών, ενώ διαδηλωτές προσπάθησαν να καταστρέψουν τον συνοριακό φράκτη και να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος.

Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους καταγγέλλουν δυσανάλογη χρήση βίας, ενώ οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναρωτιούνται για τη χρήση αληθινών σφαιρών. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαδήλωσης, οι Παλαιστίνιοι δέχθηκαν πυρά χωρίς να αποτελούν πραγματική απειλή.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τα χθεσινά γεγονότα, ενώ ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους επιρρίπτοντας στο Ισραήλ την ευθύνη για τους νεκρούς και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να διασφαλίσει την προστασία του παλαιστινιακού λαού.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOSMOS/327152-CHiliades-Palaistinioi-sten-kedeia-ton-16-nekron-apo-pyra-Israelinon ΚΟΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...