Χουλιαράκης: Μέχρι 31/12 τα ισοδύναμα για το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων

Χουλιαράκης: Μέχρι 31/12 τα ισοδύναμα για το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων

Κατηγορία

christos.papad…
Κυριακή 22/05/2016 – 17:46

Χουλιαράκης: Μέχρι 31/12 τα ισοδύναμα για το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων

«Λύση χρόνου», δίνει η κυβέρνηση στο «αγκάθι» του διετούς «παγώματος» στα ειδικά  μισθολόγια, με νέα νομοτεχνική βελτίωση  στο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, οι τελικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Η κυβέρνηση, που αναζητά ισοδύναμα μέτρα, για να μην πληγούν,  τα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί λειτουργοί, ιατροί ΕΣΥ, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας, διπλωμάτες, μέλη ΔΕΠ ΑΕΙ κ.α.), από το διετές «πάγωμα», που θα ισχύσει από 1/1/2017 έως τα τέλη του 2018,  με την τελευταία αλλαγή, αποκτά χρόνο για βρει την «χρυσή» τομή μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αλλαγές, έρχονται μετά από έντονη αντίδραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος τόνιζε πως οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν την τροπολογία μόνο αν υπάρχει σαφής διάταξη που θα προβλέπει ότι εφαρμόζεται η απόφαση του ΣτΕ για αναπροσαρμογή του μισθολογίου των ενστόλων στο επίπεδο του 2012.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την διάταξη, αναφέρεται πως «οι διατάξεις κρίνονται αναγκαίες για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής και είναι ανάλογες με τη διετή (2016 – 2017) αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 26 του ν. 4354/2015». Το Οικονομικό επιτελείο, αναμένει εξοικονόμηση δαπανών κατά 113 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη της συμφωνίας για την Οικονομία και την αγορά

Στην συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε πως με την αξιολόγηση ολοκληρώνεται το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων και θα εξασφαλίσει μια μεγάλη δόση από την οποία 750 εκατομμύρια θα πηγαίνουν κάθε μήνα για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η συμφωνία, αναμένεται να φέρει την επαναφορά της εξαίρεσης για τον απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Υφεσιακά, αλλά αναγκαία τα μέτρα, τόνισε ο υπουργός. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα επιβαρύνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Δεν υπάρχει καλός φόρος, οι περισσότεροι αποτελούν στρεβλώσεις στην λειτουργία της αγοράς και σε πολλές περιπτώσεις είναι εν δυνάμη υφεσιακά, ειδικά στη χώρα μας που οι έμμεσοι φόροι είναι 2% πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να κατανείμει δίκαια τα βάρη, τόνισε ο κ. Χουλιαράκης υπενθυμίζοντας πως τα μέτρα θα ήταν πολύ περισσότερα με βάση τους στόχους του προηγούμενου προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός επεσήμανε πως, «πρέπει να κρατήσουμε την δημοσιονομική μας πειθαρχία», εξαπολύοντας παράλληλα τα βέλη του, προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το ότι «χάθηκε η εμπιστοσύνη» καθώς και το ότι δεν πιάστηκαν οι στόχοι

Παρά το πλήθος των μέτρων, ο Γιώργος Χουλιαράκης ξεκαθάρισε πως, με τα τελευταία νομοσχέδια τα χαμηλά εισοδήματα δεν επιβαρύνονται ή επιβαρύνονται λίγο και αυτό ισχύει τόσο στους αγρότες, όσο και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...