Χουλιαράκης (ΣΟΕ): Πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% το 2017

Χουλιαράκης (ΣΟΕ): Πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% το 2017

Ταμειακό πλεόνασμα της τάξης του 3,7% του ΑΕΠ, ή 5,93 δις ευρώ, για το 2017, αναφέρει το πρώτο επίσημο οικονομικό δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών. Επικεφαλής του Συμβουλίου, είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και το δελτίο περιγράφει τα βασικά μεγέθη και τις σημαντικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, όπως η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεις, νοικοκυριά) κατά 5,73 δις ευρώ, το προηγούμενο έτος, ο περιορισμός της εξάρτησης των τραπεζών από την ακριβή έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ (ELA) και η νέα χαλάρωση των capital controls.

Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,7%, αναμένεται να επαληθευτεί στις 23 Απριλίου, όταν θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ, στην Αθήνα και από την Eurostat στην Ευρώπη. Ο μνημονιακός στόχος για το 2017, ήταν μόλις 1,75% και η υπέρβαση, αναμένεται να είναι ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, ενόψει των συζητήσεων με τους θεσμούς. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να ανέβουν οι ρυθμοί στη διαπραγμάτευση τόσο για τη μείωση του χρέους, όσο και για τη μη ενεργοποίηση των μέτρων που είχε επιβάλει το ΔΝΤ, για το 2019 (συντάξεις) και το 2020 (αφορολόγητο). Μαζί με τα αναμενόμενα καλά νέα από τα τεστ αντοχής των τραπεζών και την παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου Ανάπτυξης, το οικονομικό επιτελείο, έχει στόχο να κάμψει τις πιέσεις των δανειστών και να επιτευχθεί περαιτέρω ελάφρυνση για τους Έλληνες φορολογούμενους που μέσα στα χρόνια της κρίσης είδαν το βάρος να αυξάνεται στους ώμους τους.

Σημασία έχει και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μετριέται σε όλους Eurostat. Με τον διαφορετικό τρόπο που μετριέται σε όρους μνημονίου, από τους θεσμούς, υπάρχουν αλλαγές και το τελικό νούμερο ενδέχεται να έχει προσαρμογές, αλλά κοντά στο επίπεδο του 3,4-3,7%. Παράδειγμα, είναι η αναφορά στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2018 που ήταν 2,6% του ΑΕΠ και σε όρους μνημονίου υπολογίζεται στο 2,44%.

Επίσης, αναφέρεται ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το δ’ τρίμηνο πέρυσι και η οικονομία αναπτύχθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,4% για το σύνολο του 2017. Ειδική αναφορά γίνεται στις τρεις αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου από τους οίκους αξιολόγησης (S&P, Fitch. Moody’s) με θετικές προοπτικές για τις δημοσιονομικές εξελίξεις.Παράλληλα, επισημαίνεται η υποχώρηση της ανεργίας στο 20,8% στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, ενώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα υποχώρησε στο 1,45 δις ευρώ, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,5% στα 14,6 δις.

Στην έκθεση, αναφέρεται επίσης ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες μειώθηκαν κατά 1,61 δις ευρώ, το 2017, φτάνοντας στα 3,3 δις. Ειδική αναφορά υπάρχει για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του προγράμματος, που έφερε την εκταμίευση της γ’ δόσης των 6,7 δις ευρώ.

Για το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 2,3% με κύρια στηρίγματα τη σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας και του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών.

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/327769-CHoyliarakes-SOE-Protogenes-pleonasma-3-7-to-2017 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...