Χουλιαράκης: Υπέρβαση στόχου 3,5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ στο πρωτόγεννες πλεόνασμα

Πέμπτη 21/07/2016 – 17:18

Γιώργος Χουλιαράκης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 4 ΔΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΣΤΑ CAPITAL CONTROLS, ΕΚΤΙΜΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μέχρι και 4 δις ευρώ, θα επιστρέψουν στα γκισέ των τραπεζών, μετά την νέα χαλάρωση των Capital Controls, σύμφωνα με την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, κατά τον απολογισμό της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο κλειδοκράτορας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) ανέφερε υπέρβαση στόχου 2% στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και διαβεβαίωσε πως η χρονιά θα κλείσει με επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5%. Όμως η επίτευξη των στόχων του μνημονίου μπορεί να στηριχθεί μόνο αν παράλληλα η οικονομία γυρίσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Επ’ αυτού, ο Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε την ανάγκη να  υπάρξουν μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, αλλιώς, «δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς αυτούς για πολλά έτη στο μέλλον».  Οι ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από τους ρυθμούς που ακολουθούνται με το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει τα 2,478 δισ. ευρώ ή το 1,4% του ΑΕΠ, ενώ οι στόχοι προέβλεπαν έλλειμμα. «Η υπέρβαση του στόχου είναι της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ».

Στο «καυτό» θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, του Δημοσίου προς ιδιώτες, ο υπουργός τόνισε πως από τον Ιούνιο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου συνεχίζεται μία «δημοσιονομική ένεση» ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που ενισχύει την αγορά. Μάλιστα όπως είπε «η εκταμίευση έχει ξεκινήσει» και το  υπουργείο έχει ήδη εκταμιεύσει το πρώτο 1,6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών σε ΟΤΑ, τον ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...