Χρειάζεται σύμπραξη και συναίνεση όλων των φορέων για λύση στο Ασφαλιστικό

Χρειάζεται σύμπραξη και συναίνεση όλων των φορέων για λύση στο Ασφαλιστικό

Κατηγορία

kchalkiadakis
Τετάρτη 30/03/2016 – 23:19

Χρειάζεται σύμπραξη και συναίνεση όλων των φορέων για λύση στο Ασφαλιστικό

 Τ. Γιαννίτσης: Όσο σαπίζει το ασφαλιστικό, τόσο θα σαπίζουν και πολλά γύρω του.

  «Σύμπραξη και συναίνεση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι η βασική  προϋπόθεση για να υπάρξει λύση στο Ασφαλιστικό»,  ήταν ένα από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με θέμα: «Μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα και επάρκεια παροχών στην κοινωνική ασφάλιση.  Στόχος της εκδήλωσης είναι η συμβολή με ουσιαστικές προτάσεις στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου, σύγχρονου και προβλέψιμου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Τοποθετήσεις πραγματοποίησαν ανάμεσα σε άλλους ο υφυπουργός του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο καθηγητής και π.υπουργός,  Τάσος Γιαννίτσης,  ο Γεν. Γραμμ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπ. Εργασίας, Νίκος Φράγκος και η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κυρία Μαργαρίτα Αντωνάκη

«Το ασφαλιστικό πάει χέρι χέρι με τη φτωχοποίηση της κοινωνίας», τόνισε  ο Τάσος Γιαννίτσης στη έντονη τοποθέτησή του που αναφέρθηκε σε «μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό φιάσκο» που δημιουργήθηκε από τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις. Στην συνέχεια, επεσήμανε ότι «σήμερα, ζούμε την κατάρρευση του ασφαλιστικού», καθώς όσο καθυστερεί η λύση,  «όσο σαπίζει το ασφαλιστικό, τόσο θα σαπίζουν και πολλά γύρω του». Ανάμεσα σε άλλα είπε πως λυπάται «για τη χρήση έντονων λέξεων, αλλά ζούμε σε εποχή όπου η υπέρβαση των προβλημάτων μας απαιτεί συγκρούσεις με την πραγματικότητα, με τον εαυτό μας, με το παρελθόν μας».

«Τα μνημόνια αντί για τη σύγκλιση του επιπέδου διαβίωσης οδήγησαν στην αύξηση της φτώχειας και στην μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα με μειώσεις έως 45%», τόνισε ο υφυπουργός του Υπουργείου Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλoς, για να προσθέσει στην συνέχεια ό,τι «η επίλυση των προβλημάτων βιωσιμότητας της κοινωνικής ασφάλισης απαιτεί συναίνεση και των κοινωνικών εταιρών και των πολιτικών κόμματων άλλα και ανάπτυξη ασφαλιστικής συνείδησης από όλους τους πολίτες βάζοντας το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό ή το κλαδικό».

Ο πρόεδρος  του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος. Τόνισε ότι, «ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού δεν θα έπρεπε να θεωρείται μνημονιακή υποχρέωση, αλλά απαραίτητο βήμα προς τη δημοσιονομική ισορροπία, ενώ η μέριμνα υπέρ των αδυνάτων δεν εξασφαλίζεται με αυξημένες εισφορές επί των δηλωθέντων εισοδημάτων και τη διατήρηση παλαιών προνομίων».

Αδιέξοδες και μυωπικές πολιτικές χαρακτήρισε τις μέχρι σήμερα παραμετρικές μνημονιακές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Κρεμαλής τόνισε ότι, «στόχος της ημερίδας ήταν η αναζήτηση σημείων συνεννόησης μεταξύ των παραγόντων της κοινωνίας, της οικονομίας και της πολιτικής που εμπλέκονται στην κοινωνική ασφάλιση».

Τέλος η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Μαργαρίτα Αντωνάκη τόνισε ό,τι «το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται αναθεώρηση που πρέπει να λάβει υπόψη της τη διεθνή εμπειρία και πρακτική».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...