Χρηματοδότηση και εξαγωγές στη συνάντηση ΣΕΒ-Τράπεζας Ανάπτυξης (EBRD)

Χρηματοδότηση και εξαγωγές στη συνάντηση ΣΕΒ-Τράπεζας Ανάπτυξης (EBRD)

Κατηγορία

phpanos
Τρίτη 01/03/2016 – 14:26

ΣΕΒ-Τράπεζας Ανάπτυξης

Επενδυτικό κενό 100 δισ. ευρώ το στην 7ετία

«Η άμεση ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης και η άρση της αβεβαιότητας θα επιτρέψουν στις ενεργές επιχειρηματικές δυνάμεις να θέσουν σε κίνηση τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς και στο πλαίσιο αυτό η αρωγή της EBRD θα είναι πολύτιμη και ουσιαστικά χρήσιμη», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, μετά την συνάντησή,  με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Sir Suma Chakrabarti.

Με το επενδυτικό κενό να ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ στην 7ετία, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), δίνει προτεραιότητα στην  διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η Ε.Ε.. που θεωρεί τον πλέον κρίσιμο παράγοντα ταχύτερης οικονομικής ανάκαμψης και δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας.

1

Σε αυτό το πλαίσιο, με σκοπό τη διερεύνηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και των δυνατών τρόπων ταχύτερης αξιοποίησής τους από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ο ΣΕΒ διοργάνωσε συνάντηση εργασίας με επίσημο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Sir Suma Chakrabarti.  Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι δυναμικών επιχειρήσεων Μελών του ΣΕΒ και συζητήθηκαν οι ευκαιρίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τη στήριξη των παραγωγικών επενδύσεων, των εξαγωγών, της καινοτομίας, σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η εφοδιαστική αλυσίδα, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο αγροδιατροφικός τομέας. Ειδικότερη αναφορά έγινε στο πρόγραμμα στήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων «Trade Facilitation Program» που διαθέτει η EBRD στους έλληνες εξαγωγείς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒ, ενώ το επενδυτικό κενό ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ στην 7ετία, «η υφιστάμενη δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος (π.χ. το ΕΣΠΑ δεν ξεπερνά τα €15δις, ο αναπτυξιακός νόμος δεν διαθέτει επαρκείς πόρους και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να υποστηρίξει επαρκώς τις χρηματοδοτικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων μέχρι να επιλύσει, με βιώσιμο τρόπο, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων)».

Όπως τόνισε ο κ. Φέσσας,  σήμερα χρειάζονται γενναίες επενδυτικές πρωτοβουλίες και κινητοποίηση γύρω από αυτό τον στόχο όλων των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Στο πλαίσιο αυτό, η ενεργοποίηση της EBRD στην Ελλάδα αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Ο κ. Φέσσας επισήμανε τέλος ότι, «η άμεση ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης και η άρση της αβεβαιότητας θα επιτρέψουν στις ενεργές επιχειρηματικές δυνάμεις να θέσουν σε κίνηση τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς και στο πλαίσιο αυτό η αρωγή της EBRD θα είναι πολύτιμη και ουσιαστικά χρήσιμη.»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της EBRD, διαβεβαίωσε ότι, «είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε σημαντικά στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και η επίσκεψή μου σήμερα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα θέματα πρωτεύουσας σημασίας. Από την αρχή της λειτουργίας του γραφείου μας στην Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις προκειμένου οι στόχοι που έχουν τεθεί να υλοποιηθούν. Είναι προτεραιότητα να δράσουμε προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης επενδύσεων, της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα και της ενίσχυσης της δραστηριότητας στην ευρύτερη περιφέρεια».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...